• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

TEİS: "Çifte kayıt eczacılara ve hekimlere eziyettir"

TEİS: "Çifte kayıt eczacılara ve hekimlere eziyettir"
1 Nisan 2018 tarihi itibariyle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yeni bir uygulama başlatıldı.Yeşil ve Kırmızı reçetelerle başlayan sisteme normal reçete ile verilmesi ve takibi yapılması gereken ilaçların da kayıt edilmesi zorunluluğu getiri

Yeni uygulamaya göre eczacılar tarafından Medula sistemine kayıt edilen kontrole tabi ilaçların reçetelerinin ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Renkli reçete sistemine kaydedilmesi zorunluluğu başladı. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “Elbette hem eczacılar hem de hekimler olarak bağımlılık ve alışkanlık yapan ilaçların kontrol altına alınmasına yardımcı olmak bizlerin birinci görevidir. Ancak aynı reçetenin iki sisteme ayrı ayrı kayıt edilmesi zorunluluğu getirilmesi eczanelerimizi normal mesaisi içinde hizmet veremez noktaya getiriyor. İvedilikle sistemlerin birleştirilerek tek bir kayıt sistemi oluşturulmasını istiyoruz” dedi. Saydan'ın açıklaması şöyle;

“Eczanelerimizin gün içindeki ve nöbet mesaisindeki yoğunluğuna 621 adet ilacın hem Medula hem de Renkli Reçete Sistemine girme mesaisi eklenmiş oldu. Reçetelerimizi bir sisteme kaydetmemiz yetmiyor ,ikinci bir sisteme de kayıt zorunluluğu geldi. Aynı şekilde hekimlerin de 2 sisteme reçete girmeleri ve 2 ayrı şifreyi hastasına vermeleri ve biz eczacıların 2 ayrı sistemden 2 ayrı şifre kullanarak hastalarımızın ilaçlarını karşılaması gereksiz iş yükü artışından ve ilaç hizmetinin aksamasından başka bir şeye yaramayacaktır.

TEK SİSTEM,TEK SORGU OLMASI GEREKLİ!

Medula Provizyon Sistemi SGK'nın kullandığı bir sistem ve biz eczacılar olarak Medula sistemine reçete kaydederek ilaçları veriyoruz. Sistemden çıkan “muayene ücretlerinin” tahsilatını yapıyoruz. Renkli reçete sistemi ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun reçeteleri takip etmek üzere kurduğu bir sistem. Bunca işin arasında zaten Medula Sisteminin onay verdiği ilaçlar için bir de Renkli Reçete Sistemine aynı bilgileri tek tek girerek kayıt yapmak zorunda kalıyoruz. Bu ülkenin iki büyük kurumu ( SGK ve TİTCK ) aralarında anlaşarak sistemi tek sistem haline getirip ,eczacıları ilaç hizmetindeki bürokratik girdaptan kurtarmaları gerekmektedir.

Eczacılarımız ve hekimlerimiz bir yandan SGK nın medula sistemine diğer yandan Sağlık Bakanlığının renkli reçete sistemine aynı hastanın sorgulamasını yaparak reçete kaydetmeye çalışmaları hizmet ve mesai kaybı yaşatmaktadır.

Kurumlar arası veri akışının tek sistemden sağlanarak ilaç hizmetinin daha düzgün şekilde yapılabilmesine imkan tanınmalıdır. Renkli reçete kontrol sisteminin de Medula üzerinden tek giriş yapılması bürokraside boğulmaya başlayan eczacılarımıza ve hekimlerimize rahat bir nefes aldıracaktır. Medula sistemi bunun sağlanabilmesi için yeterlidir.

7 Gün 24 saat hizmet veren eczanelerimiz ve gece gündüz hasta bakıp reçete yazan hekimlerimizin daha verimli çalışabilmesi için iki kurumun aralarında anlaşarak bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.Vatandaşlarımızın eczanelerimizde ilaç almak için bekledikleri süre en az iki katına çıkmış durumdadır. Bu sebeple eczanelerimize ilaç almaya gelen vatandaşlarımızdan sabırlı olmalarını bekliyor, yaşadıkları beklemenin sorumlusunun da eczacılar olmadığını belirtmek istiyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim