• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

TEİS: "SGK,eczacıların parasından 'komisyon' aldığını itiraf etti"

TEİS: "SGK,eczacıların parasından 'komisyon' aldığını itiraf etti"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, eczacıların fatura ödemelerinin bankalarda 2 gün bekletildiğini belirterek, "SGK, Sendikamıza gönderdiği yazıyla da "komisyon' aldığını açıkça beyan etmiştir. Bizim paramız üzerinden "komisyon'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, eczacıların fatura ödemelerinin bankalarda 2 gün bekletildiğini belirterek, "SGK, Sendikamıza gönderdiği yazıyla da "komisyon' aldığını açıkça beyan etmiştir. Bizim paramız üzerinden "komisyon' alınması hukuka aykırı ve kabul edilemez bir uygulamadır" dedi.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, 26 Şubat'ta yayınladığı duyuruyla; eczane ödemelerinin 1 Nisan'dan itibaren sadece kurumla protokol imzalamış olan bankalara yapılacağını bildirdiğini hatırlattı. TEİS olarak ödemelerin hesaplara aktarılmasının ardından 2 gün hesaplarda bekletildiğini ve karşılığında "promosyon' alındığını kamuoyuna duyurduklarını ifade eden Saydan, "SGK'ya yazdığımız resmi yazıda neden paraların bankalarda bekletildiğini sorduk. SGK'dan itiraf niteliğinde bir açıklama geldi. SGK, bankalardan Promosyon değil "komisyon' aldıklarını beyan etti. Bizim paramız üzerinden "komisyon' alınması hukuka aykırı ve kabul edilemez bir uygulamadır" dedi.

-"SGK ECZACILARIN PARASINI GECİKTİRMEKTEN VAZGEÇSİN"-

SGK'nın, eczacıların parasını geciktirmekten vazgeçmesi gerektiğine işaret eden Saydan, "Artık dayanacak gücümüz kalmadı" dedi. TEİS Başkanı Saydan şunları söyledi:

"SGK'nın yazılı açıklamasından da açıkça görüldüğü üzere kurum tarafından maalesef ödemelerimizi haksız bir şekilde geciktiren uygulama yapılmaktadır. Hiçbir şekilde ödemelerimiz bankalara 2 gün önce yatırılmamaktadır. Eczacıların fatura ödemeleri bankalara yatırıldıktan sonra 2 gün beklemektedir. En dikkati çeken ise; Kurumca emekli SGK'lı vatandaşlarımızın maaşlarından kesilen hasta ilaç katılım payları bile 2 gün bankalarda beklemektedir. Oysa; ilaç katılım payları devlet dairelerine bırakılmış emanet niteliğindedir. 5018 sayılı Kanun'un 34üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, emanet hesaplarında beklenen tutarlar, talep edilmesi halinde öncelikli ödemeler kapsamında olup kurumun söz konusu katılım payı bedelleri hakkında da dilediği gibi tasarrufta bulunması da hukuken mümkün değildir. 27 Nisan itibari ile maaşlardan kesilen ilaç payları, rakam kesinleşmesine rağmen SGK'nın nakit sıkıntısından dolayı ödenmemektedir. Halbuki kanuna göre bu paylar emanettir, nakit beklemez, ödenek beklemez. Çünkü bu bedeller SGK'nın eczacılara ödenmek üzere emanette tuttuğu paralardır. İlginç olan ise SGK, bu parayı kullanmakta hatta bankalardan komisyon almaktadır. Sendikamıza yazılan cevap yazısında 2 gün bankaların Eczane ödemelerini tutmasının karşılığının SGK tarafından alındığı ama isminin "promosyon' değil "komisyon' olduğu söylenmektedir. İsmi ister promosyon, ister komisyon ne olursa olsun, sonuç; SGK'nın eczane ödemeleri için bankaya yatırdığı paradan, yani eczanelerimize ait olan bedelden kazanç sağlamak amacı ile eczanelerimize 2 gün gecikme ile ödeme yapmasıdır. Bu uygulama açıkça hukuka aykırıdır."

-"ECZACILAR SGK'NIN KASASI DEĞİL"-

SGK'nın aldığı bu komisyon payının Başbakanlık Genelgesi kapsamında olmadığını söylediğini belirten TEİS Başkanı Saydan, "TEİS olarak soruyoruz. Bu alınan komisyon payı hangi yasal dayanağa göre alınmakta ve kuruma gelir kaydedilmektedir" dedi. SGK'nın kar amaçlı finans kurumu olmadığını kaydeden Saydan, "SGK bu güne kadar; aylık eczane fatura bedellerini, ara ödemeleri (Kan ürünleri) ve ilaç katılım paylarını hiçbir zaman, zamanında yatırmamıştır. SGK'nın ödeme gecikmesine eczanelerimizin tahammülü kalmamıştır" diye konuştu. Saydan şöyle devam etti:

"SGK ismi "komisyon' veya "promosyon' ne olursa olsun, ödenecek bedellerden gelir elde edecek diye bu ülkenin eczacıları, ecza depolarına faiz ödemek zorunda kalmaktadır. Depolar tarafından ödeme gecikmelerinde eczacılar Türkiye'nin en yüksek faizini ödemektedirler. TEİS olarak, SGK gelir sağlayacak diye hiçbir ödeme gecikmesine izin vermeyeceğiz. Ve hakkımızın hukuksal platformda takipçisi olacağız."

Haberler.com

Bu haber toplam 2249 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim