• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

TEİS: "Tarım Bakanlığı ilaçlarımızdan elini çeksin"

TEİS: "Tarım Bakanlığı ilaçlarımızdan elini çeksin"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın "Takviye Edici Gıdalar Tebliği Taslağı" ile, ilaçların takviye edici gıda adı altında tüketiminin arttırılarak, eczane dışına çıkarılmasının önünü aç

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın "Takviye Edici Gıdalar Tebliği Taslağı" ile, ilaçların takviye edici gıda adı altında tüketiminin arttırılarak, eczane dışına çıkarılmasının önünü açılacağını ve bu yolla halk sağlığının hiçe sayılacağını belirtti. Saydan, "ilacın adı değişse bile ilaç, ilaç olmaktan çıkmaz. Tarım Bakanlığı halkın sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bu yanlışı düzeltmeli ve derhal ilaçlarımızdan elini çekmelidir" dedi.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Takviye Edici Gıdalar Tebliği Taslağı ile "ilaç" formunda olan bitkisel ekstreler, mineral ve vitaminlerin ilaç kapsamından çıkarılarak takviye edici gıda kapsamına alınacağını belirterek "İlacın eczane dışına çıkarılıp, kontrolsüz ve eczacı denetimi olmadan tüketimi arttırmaya yönelik çabalar eczacıları endişelendiriyor" dedi.

İlacın takviye edici gıda adı altında tüketimini arttırmanın, ilacın eczane dışına çıkarılmasının önünü açmak ve halk sağlığını hiçe saymak anlamına geldiğini ifade eden Saydan, "Tarım Bakanlığı halkın sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bu yanlışı düzeltmeli ve derhal ilaçlarımızdan elini çekmelidir" diye konuştu. TEİS Genel Başkanı Saydan şunları söyledi:

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliğinde getirilmek istenen düzenleme ile ilaç formunda olan bitkisel ekstreler, vitamin , mineral vb preparatlar ilaç kapsamından çıkarılarak Takviye Edici Gıda tanımı içine alınmaktadır. Tebliğ taslağında:

"Takviye Edici Gıda"nın tanımı için: Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asitler gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri olan bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzer sıvı veya toz formlarda hazırlanarak doz halinde sunulan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu ürünlerle ilgili maksimum günlük dozlar belirlenmiştir.' ifadesi kullanılmıştır."

"SIVI AMPUL ŞEKLİNDEKİ İLAÇLAR GIDA ÜRETİM YERLERİNDE Mİ ÜRETİLECEK?"

TEİS Genel Başkanı Saydan, yapılmak istenen düzenleme ile ilacın, ilaç tanımından çıkarılmak istendiğini savunarak, "İlacın adı değiştirilse bile ilaç, ilaç olmaktan çıkmaz! Tanımda yer adlığı üzere sıvı ampul şeklindeki ilaçlar gıda üretim yerlerinde mi üretilecek? İlaç formundaki tüm ürünlere ARTIK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı mı ruhsat verecektir? Gıda maddeleri ile ilgili sorunlar henüz aşılamazken, halk sağlığını tehdit ederek, riske sokacak bu tip uygulamalara ivedilikle son verilmelidir" dedi. Saydan açıklamasında şunları söyledi:

"TEİS olarak kurulduğumuz günden itibaren, ilacın sadece eczanelerden ve eczacılar tarafından verilmesi gereken bir madde olduğunu, bitkisel olmasının, onun "ilaç' olduğunu unutturmaması gerektiğini vurguladık.

Son yıllarda vitaminler, bebek mamaları ve bunun gibi akla hayale gelmeyecek birçok kimyasal madde bitkisel ürün, gıda, gıda takviyesi vb. gibi adlar takılarak Tarım Bakanlığından onay alınmakta ve bunlar her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız vatandaşa satılmaktadır. Tarım Bakanlığı'nın bu ürünleri yeterince denetleyecek imkanı yoktur. Bunun en acı sonucunu geçtiğimiz aylarda bir basın mensubunun hayatını kaybetmesine neden olan zayıflama ilacında yaşadık. Söz konusu ürünün piyasadan toplatılmasını dahi Sağlık Bakanlığı yapmıştır. Bu yüzden ülkemizde "İlaç'ın denetimi, kontrolü, izni ve ruhsatı mutlaka Sağlık Bakanlığı'na ait olmalıdır, aksi halde halk sağlığını tehdit eden bir kaos yaşanmasına sebep olacaktır. Tarım Bakanlığı'nın takviye edici gıda adı altında satmak istediği ilaçlara yeni kurbanlar vermek istemiyoruz. Bu sebeple; Sağlık Bakanlığı'nı içinde bulunduğu bu gaflet uykusundan bir an önce uyanarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa "dur" demeye, ilaçların takviye edici gıda denilerek eczane dışına taşınmasına derhal müdahale etmeye çağırıyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da; halk sağlığını tehdit eden bu yanlışı ivedilikle düzeltmeli, kendi bünyesindeki işlerle meşgul olmalı ve artık ilaçtan elini çekmelidir.Aksi halde; halkımızın sağlığı hiçe sayılarak yapılan bu düzenlemeye TEİS olarak, asla müsaade etmeyeceğimizi, bu konuda tüm platformlarda gereken tüm girişimleri yapacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz."

Bu haber toplam 1775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim