• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Tek Kart'la hızlı sağlık hizmetine geri sayım başladı

Tek Kart'la hızlı sağlık hizmetine geri sayım başladı
Bilgi toplumu (e-devlet) çalışmaları kapsamında yürütülen e-sağlık projelerinde, bu yıl pilot uygulamalara başlanıyor. Uygulamaların tamamlanmasıyla kurulacak sistemde, tek bir kartla sağlık hizmetinden yararlanmak mümkün olacak.

Bilgi toplumu (e-devlet) çalışmaları kapsamında yürütülen e-sağlık projelerinde, bu yıl pilot uygulamalara başlanıyor. Uygulamaların tamamlanmasıyla kurulacak sistemde, tek bir kartla sağlık hizmetinden yararlanmak mümkün olacak.

Önümüzdeki yıl nüfus cüzdanlarıyla değiştirilmesi planlanan elektronik kimlik kartlarının kullanımı, vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha kolay ve kısa zamanda yararlanmasını yarayacak. Vatandaşlar bu kartla internet üzerinden randevu alabilecek, kendilerine ait sağlık kayıtlarını görebilecek ve muayene ve tedavi hizmetlerine ulaşabilecek.

Tek kart/elektronik kimlik projesi çalışmaları, 2006'da Resmi Gazete'de yayınlanan Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı'yla başlarken şu an pilot uygulama aşamasında bulunuyor. Pilot il olarak Bolu'nun seçildiği projenin 2010'a kadar tamamlanmasıyla ülke geneline yayılması öngörülüyor. Hükümetin ocakta açıkladığı eylem planında da yer alan projenin çalışmalarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TÜBİTAK yürütüyor. Tek kart, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinin yanında vatandaşların vergi ve nüfus-vatandaşlık işlemleri ile ehliyet, ruhsat, pasaport gibi işlemlerini de bir kart üzerinden yürütebilmesini sağlayacak. Ancak kartı ilk olarak SGK ile Sağlık Bakanlığı'nın kullanması amaçlanıyor.

Yürütülen e-sağlık projeleri arasında Merkezi Hastane Randevu Sistemi bulunuyor. Sistemin en az 6 ay sürdürülecek pilot uygulamasına bu yıl Ankara, İstanbul, İzmir ve Erzurum'da başlanacak. Uygulama 2009 yılında da tüm ülkede yaygınlaştırılacak. Sistem sayesinde vatandaşlar, tüm devlet hastanelerinin bağlı olduğu ve bu hastanelerde çalışan doktorların çalışma cetvellerini gösteren bir sistem üzerinden ilk aşamada çağrı merkezleri kanalıyla randevu alabilecek. Şu an 13 ilde uygulanan ve 2010 yılında Türkiye çapına yayılmış olacak aile hekimliği uygulaması da sisteme dahil edilecek.

Tek kart uygulamasında e-reçete ile e-rapor uygulamalarının dahil edilmesi de öngörülüyor. Böylece hastalar, elektronik ortamda yazılan ve sağlık personeli tarafından elektronik olarak imzalanan e-reçete ile e-rapor'lar sayesinde eczanelere başka bir belge taşımak zorunda kalmayacak.

Bu haber toplam 1495 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim