• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Teknoloji Arttıkça Hekim Hasta İlişkileri Zedelenebilir

Teknoloji Arttıkça Hekim Hasta İlişkileri Zedelenebilir
Ameraik'da doktorların% 39'U hastalarıyla İnternet aracılığı ile görüşüyor. Teknoloji arttıkça, Hekim hasta İlişkisi zedelenebilir hayatın hemen hemen her alanına yenilikler getiren teknoloji, Doktor ile hastası arasındaki ilişkinin biçimin

Ameraik'da doktorların% 39'U hastalarıyla İnternet aracılığı ile görüşüyor. Teknoloji arttıkça, Hekim hasta İlişkisi zedelenebilir hayatın hemen hemen her alanına yenilikler getiren teknoloji, Doktor ile hastası arasındaki ilişkinin biçimini de değiştiriyor ve Doktorlar ile hastalar, bazı konularda görüşmelerini yüz yüze değil, internet üzerinden yapıyor.

Hayatın hemen her alanına yenilikler getiren teknoloji, doktor ile hastası arasındaki ilişkinin biçimini de değiştiriyor ve doktor ile hastalar, iletişimini internet üzerinden yapıyor.

Manhattan Araştırma Merkezi tarafından yapılan ve internette yayınlanan rapora göre, ABD'de doktorların yüzde 39'u hastalarıyla internet üzerinden görüştürklerini, yüz yüze görüşme ve muayene gerektirmeyen konularda online ileşimini avantajlarından yararlandıklarını belirtiyor. Araştırma, doktorların randevu alma, labaratuvar sonuçlarını değerlendirme, muayene gerektirmeyen basit konularda danışma hizmetini internet üzerinden yapıp, zamandan tasarruf etme yoluna gittiklerini gösteriyor.

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, hastayla doktor arasında internet üzerinden yürütülecek ilişkinin "acil ve çok sınırlı olgularda" avantaj sağlayabileceğini belirterek, karşılıklı zamandan tasarruf etmek adına "online" diyaloğun arttırılmasının çok hatalı sonuçlar doğmasına sebep olabileceğini kaydetti.

İNSANİ İLİŞKİNİN BOYUTU ZEDELENMEMELİ
Teknolojinin hayatın her alanında olduğu gibi, tıpda ve iletişimde de yeni sayfalar açtığını ifade eden Kaptaner, bir doktorun sürekli kontrol ettiği hastasıyla görüşerek ilaç düzenlemesi yapmasının ya da acil durumda bir hastanın ambulansla giderken, internet aracılığıyla en uygun hastanenin belirlenmesinin büyük kolaylık olduğunu belirterek, şöyle konuştu; " Öte yandan, teknoloji arttıkça, hekim ile hastası arasındaki insani ilişkinin boyutu zedelenebilir, buna çok dikkat etmek lazım. Doktor-hasta ilişkisindeki empatinin korunması şarttır. Neticede hasta da, doktor da insandır ve çok sınırlı, acil olgular dışında ilişkinin yüz yüze yürütülmesi daha sağlıklıdır." Kaptaner, Türkiye'de artık bir çok hastanede uygulanan internet üzerinden randevu alma gibi uygulamaların pratikte yarar sağladığını belirterek, teknolojiyi "olağan sağlık hizmetini geliştirici yönde" kullanmak gerektiğini söyledi. Kaptaner, teknolojinin avantajlarından yararlanan bir projeyi hayata geçirmeden önce ülkenin koşullarını, insani boyut, mevcut kaynaklar gibi unsurların da göz önünde bulundurulması  gerektiğini söyledi.


Vakit

Bu haber toplam 2429 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim