• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Teletıp projesi Şubat'ta hayata geçiriliyor, hastalar artık elinde film taşımayacak

Teletıp projesi Şubat'ta hayata geçiriliyor, hastalar artık elinde film taşımayacak
Türkiye'deki sağlık hizmetlerini kökten değiştirecek 'teletıp' projesi, Afyonkarahisar'da Şubat 2009'da hayata geçirilecek. İl Sağlık Müdürlüğü, teletıp projesini hayata geçirmek için bütün hazırlıklarını tamamladı.

Türkiye'deki sağlık hizmetlerini kökten değiştirecek 'teletıp' projesi, Afyonkarahisar'da Şubat 2009'da hayata geçirilecek. İl Sağlık Müdürlüğü, teletıp projesini hayata geçirmek için bütün hazırlıklarını tamamladı.

Sağlık Müdürlüğü'nün hazırladığı proje, Afyonkarahisar'ın bütün ilçelerini içine aldığından dolayı Türkiye'de ilk olacağı bildirildi.
Teletıp projesi hayata geçirildiği zaman, ilçelerdeki hastaların tomografi ve röntgen filmleri internet üzerinden İl Sağlık Müdürlüğü'nde oluşturulan merkeze gönderilecek. Sağlık Müdürlüğü de bu filmleri ilgili hastaneye gönderecek. İlgili hastanedeki uzman doktor filmi inceleyip, tanı ve teşhis koyduktan sonra tekrar geri yollayacak. Böylece, ilçelerde yaşayan hastalar, teşhis ve tedavi için Afyonkarahisar'a gitmek zorunda kalmayacak.

Projenin birbirinden uzak mekânlar arasında, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, tanı, tedavi ve önleyici hekimlikte devrim niteliği taşıdığı belirtiliyor. Proje ile tanısında güçlük çekilen konularda tıbbi konsültasyon talep eden hastaneler, bu hizmeti ildeki hastanelerden elektronik ortamdan alabilecek.

Afyonkarahisar'a bağlı 17 ilçede bu sistemi kurduklarını bildiren İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü Erol Dere, teletıp projesini şubat ayından itibaren bütün ilçelerde hayata geçireceklerini söyledi. Teletıp'ın daha önce 3 ilde hayata geçirildiğini, ancak bu illerin sadece birkaç ilçesinde uygulandığını dile getiren Bilgi İşlem Şube Müdürü Dere, projenin Afyonkarahisar'ın bütün ilçelerinde hayata geçirilmesi nedeniyle Türkiye'de bir ilk olacağını bildirdi. Dere, proje hakkında şunları söyledi: "Biz görüntüleri Sağlık Bakanlığı'na göndermeyeceğiz. Herhangi bir ilçenin hastanesinden gönderilen film Sağlık Müdürlüğü'ne gelecek. Buradan ilgili hastaneye gönderilecek. Hastanede uzman doktor inceleyip gerekli teşhis ve tanı koyduktan sonra tekrar Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla ilçe hastanesine gönderilecek. Yani ilçe hastanelerinde uzman doktor varmış gibi olacak. Bazı ilçelerimiz, çok uzak olduğu için hastalar bu işlemler için günlerce uğraşıyordu. Teletıp projesi sayesinde vatandaş kazançlı çıkacak. Çünkü hastalar öncelikle ile gelme derdinden kurtulacak. Film sonuçlarını almak için zaman kaybetmeyecek. İlçedeki hastaneye öğleden önce gelen bir hasta, öğleden sonra film sonucunu alacak. İlçeden il merkezine gel-git olayı ortadan kalkacak. Yapılan masraflardan kurtulacaklar. Kısacası bu proje sayesinde hastalar bütün işlemlerini bir günde bitirecekler."

Proje hayata geçirildikten sonra film banyo cihazlarının da ortadan kalkacağına değinen Dere, böylece film maliyetlerinin de ortadan kalkacağını söyledi. Sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi için bütün alt yapıyı değiştirdiklerini, malzemelerin Avrupa'dan getirildiğini aktaran Erol Dere, "Uzun soluklu bir proje hazırladık. Güzel ve faydalı bir proje. İnsanlar artık ellerinde film taşımayacak. Bir hasta ilimiz dışındaki başka bir ilin hastanesine sevk olduğu zaman biz oradan onun filmlerini yine internet ortamından sevk olduğu hastaneye göndereceğiz. Şubat ayında bütün ilçelerimizde hayata geçireceğimiz teletıp projesi, diğer illere örnek olacak bir projedir." diye konuştu.

Bu haber toplam 2502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim