• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Teletıp ve Teleradyoloji Birimi Genelgesi 2019/16

Teletıp ve Teleradyoloji Birimi Genelgesi 2019/16
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Teletıp ve Teleradyoloji Birimi Genelgesi 2019/16 yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 67523305-719-E.5041   26.07.2019
Konu: Teletıp ve Teleradyoloji Sistemi

2019/16

Bilindiği üzere sağlık hizmetinde zaman ve maliyetten tasarruf sağlanabilmesi amacıyla, Bakanlığımız tarafından radyolojik tetkiklere ait görüntülere 7x24 web ortamında erişilmesine, bu görüntülerin raporlanabilmesine, radyologlar arası telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine ve e-Nabız uygulaması üzerinden vatandaşlar ve hekimler ile paylaşılabilmesine olanak sağlayan, Teletıp ve Tele Radyoloji Sistemi geliştirilmiştir.

Sisteme Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemleri (PACS) bulunan 1855 sağlık tesisi entegre edilmiş ve böylelikle ülke genelindeki sağlık tesislerinde bulunan tıbbi görüntü ve raporları merkezi bir yazılımla izlenebilir, raporlanabiliı* hale gelmiş, vatandaşlarımız kendilerine ait tıbbi görüntülere e-Nabız kullanıcı hesaplarından erişebilirken, hekimlerimiz kendi hastalarının diğer sağlık tesislerindeki görüntüleri dahil tıbbi kayıtlarına erişim imkanına kavuşmuştur. Sistem üzerinde 2019 yılı Temmuz ayı itibariyle 184 milyon radyolojik görüntü ve 80 milyon radyoloji raporu bulunmaktadır. Ayrıca sistem ile radyologlar, zamandan ve mekandan bağımsız olarak kendi hastaneleri ile yetkilendirilmiş oldukları sağlık kuruluşlarına ait radyolojik görüntülere erişmek suretiyle raporlama yapabildiği gibi, aynı görüntü için ikinci görüş isteme ya da aynı görüntüyü ekrana alarak bir başka radyolog ile canlı görüşme şeklinde konsültasyon yapabilmektedir.

Sistemimiz, uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) tarafından her yıl Amerika, Avrupa ve Asya’da düzenlenmekte olan, birçok ülkeden çeşitli firma, kurum ve kuruluşların katıldığı IHE Connectathon’da “Bilişim Teknolojisi ve Radyoloji” teknik çerçevelerinde uyumluluk testlerini başarı ile tamamlamış ve 14 aktöre ait “Birlikte Çalışabilirlik” testlerini başarıyla geçerek dünya genelinde kamu kurumuna ait ilk ve tek yazılım olma özelliğine sahip olmuş ve yeterliliği uluslararası olarak onaylanmıştır.

Hastaların geçmiş zamanlarda çekilmiş görüntü ve raporlarına hekimler tarafından erişilebilmesi amacıyla mükerrer tetkik sorgulama servisi geliştirilmiş, sağlık tesislerinde faaliyet gösteren firmaların entegre olması sağlanmış ve 01.04.2019 tarihinden itibaren ülke genelinde yaygınlaştırılarak tüm sağlık tesislerine duyurusu yapılmıştır. Yapılan bu geliştirme sayesinde mükerrer tetkiklerin önüne geçilerek tasarruf yapılması, hastaların daha fazla radyasyona maruz kalmasının önüne geçilmesi, hastaların sağlık tesislerinde harcadıkları zamanın azaltılması ve daha etkin sağlık hizmeti alması sağlanmıştır. Yapılan incelemelerde mükerrer tetkik sorgulama sonucunda görüntülere veya raporlara erişim sağlayan hekimlerin yaklaşık % 65’inin yeni bir istemden vazgeçtiği tespit edilmiştir. Sistem hakkında gerekli tüm bilgilere https://teletip.saglik.gov.tr adresinden erişim sağlanabilir.

Bu kapsamda;

  1. Tüm sağlık tesislerinde mükerrer tetkik sorgulama servislerinin çalıştığının ve hekimin kullanabildiğinin test edilmesi,
  2. Tüm sağlık tesislerindeki hekimlerin sistem hakkında bilgilendirilmesi ve kullanımı yönünde eğitim verilmesi,
  3. Acil durumlardaki kullanımlar hariç olmak üzere, 2 Eylül 2019 tarihi itibari ile mükerrer tetkik sorgulama servisinden görüntüsü veya raporu sorgulanmayan veya sorgulandığı halde görüntülere veya raporlara erişim sağlanmadan doğrudan istenen tetkiklerin MEDULA sistemine bildiriminin yapılmayacağı ve dolayısıyla tetkikin geri ödemesinin gerçekleşmeyeceğinin tebliğ edilmesi hususlarında,

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim..

Dr. Fahrettin KOCA
Bakan

Genelgenin aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 43192 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim