• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Terleme ve Ter Kokusu hakkında 5 Şaşırtıcı Bilgi

Terleme ve Ter Kokusu hakkında 5 Şaşırtıcı Bilgi
Terlemek ve ter kokusu can sıkıcı olabiliyor, ancak önemli vücut fonksiyonlarıdır.

Günlük yaşamdaki beslenme, ruh hali ve sağlık durumu terlemeyi etkilemektedir. Terleme hakkında işinize yarayacak 5 şaşırtıcı bilgi.

1.Normal terleme ve stres terleme farklı kokar

Vücudu soğutmak için gerçekleşen terleme ile stresten terleme arasında fark vardır.

Normal ter su, potasyum ve tuzdan oluşur ve vücudu soğutmaya yardımcı olur. Stres kaynaklı terleme ise farklı ter bezlerinden salınır ve yağ asitleri ile protein içerir.

Stres kaynaklı ter normal ter kadar hızlı buharlaşmaz. Ayrıca yağ asitleri ve protein açısından zengin oluğundan vücuttaki bakterilerin daha fazla üremesine neden olur. Bu yüzden stres kaynaklı terleme normal terlemeden daha kötü kokar.

Yani teriniz kötü kokuyorsa bunun nedeni stres kaynaklı terleme olabilir.

2.Vejeteryanların teri daha iyi kokar

salata.jpg

Terleme hakkında yapılan en önemli keşif bu olabilir. Yapılan araştırmalara göre vejeteryanların ter kokusu et tüketen kişilere kıyasla daha güzel kokuyor.

2006 yılında Journal of Chemical Senses dergisinde yayınlanan araştırmaya göre etle beslenen erkeklerle, vejetaryen beslenme uygulayan kişilerin teri kadınlar tarafından karşılaştırılmış.

Kadınlar vejetaryen erkeklerin ter kokusunu daha çekici, daha hoş ve daha az yoğun olduğunu söylemişlerdir.

Et dışında bir çok gıda terleme miktarını ve ter kokusunu olumlu yada olumsuz etkilemektedir.

Terleme ve ter kokusunu iyi yada kötü yönde etkileyen yiyecekler hakkında daha fazla bilgi almak için https://saglıklı.com/terleme/terleme-ve-ter-kokusunu-etkileyen-yiyecekler/ yazımızı inceleyebilirsiniz.

3.Doğal antibiyotik

Terleme istenmeyen, pis kokan hatta bazılarına göre iğrenç. Peki terlemenin bir çok yararı olduğunu biliyor musunuz.

Vücudu soğutmak dışında en büyük yararı doğal antibiyotik olmasıdır. Uluslar arası araştırmalar terlemenin grip riskini üçte bir oranında azalttığını ortaya koymuştur. Terin içeriğinde virüsler ile savaşan bir çok antimikrobiyel protein olduğu keşfedilmiştir.

Dahada ilginç olanı hastalığa göre terin içeriğinin değişmesidir. Tüberküloz hastalarında yapılan bir araştırmada bağışıklık fonksiyonunu ile ilgili 26 eşsiz protein bulunmuştur.

Tabi bunun yanında kalp sağlığı, böbrek taşı riskini azaltma, sağlıklı cilt, stres azaltma gibi birçok yararı vardır.

4.Duygular ter kokusunu etkiler

Tek kokusunun duygularınıza göre değiştiğini biliyor muydunuz.

Avusturya’da yapılan çalışmada bir grup insana ilk gün gerilim filmi izletildi. Gruba ikinci gün nötr film izletildi.

İkinci gruptan ilk gurubun ter örneklerini incelemesi istendi ve sonuç olarak ikinci grup hangi terin korku filmi sırasında oluştuğunu kötü kokusundan tahmin edebildi.

Bu pis kokulu ter aynı zamanda stres kaynaklı ter olarak bilinir. En fazla ve yoğun ter, yoğun duyguların yaşandığı ve stres anlarında ortaya çıkar.

Küçük bir tavsiye, eğer ilk randevunuzda sinemaya gitmeye karar verirseniz korku yada gerilim filmine gitmeyin yada etkili bir antiperspirant kullanın.

5.Dünyada 360 Milyon Kişi aşırı terleme sorunu yaşamakta

Terlemek yararlı ve gerekli bir vücut işlevidir. Ancak bazı insanlarda terleme mekanizması düzgün çalışmaz. Tahminlere göre dünyada 360 milyon kişi aşırı terleme sorunu yaşamaktadır.

Hiperhidroz olarak bilinen bu hastalıktan muzdarip kişiler sürekli terler. Havanın sıcak yada soğuk olması, efor sarf etmek yada boş oturmak durumu değiştirmez. Genellikle koltuk altı , eller, baş çevresi, ayak gibi bölgeler aşırı derecede terler. Bu terleme kişinin sosyal, profesyonel hayatını engelleyebilir ve psikolojik problemlere yol açabilir.

Aşırı terleme hakkında daha fazla bilgi almak için https://saglıklı.com/terleme/hiperhidroz-asiri-terleme/ yazımızı inceleyebilirsiniz.

Diğer taraftan az terlemek kulağa hoş gelebilir, ancak az terlemek sağlık açısında zararlıdır. Anhidrosis az terleme hastalığına verilen isimdir. Anhidrosis vücut sıcaklığının yükselmesine neden olduğu için iç organlara zarar verebilir ve ölümcül olabilir.

Kaynak ; https://saglıklı.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 87513 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim