• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'Testi gibi dizip kesti'

'Testi gibi dizip kesti'
İzmir'de, 8 hastanın ameliyatta görme yetisini yitirmesinin yankıları sürüyor. Bakanlık olaya el koydu. Hastalardan Musa Keleş'in açıklaması, skandalın boyutlarını gözler önüne serdi

İzmir'de, 8 hastanın ameliyatta görme yetisini yitirmesinin yankıları sürüyor. Bakanlık olaya el koydu. Hastalardan Musa Keleş'in açıklaması, skandalın boyutlarını gözler önüne serdi

İzmir'de 8 hastanın katarakt ameliyatı sırasında görme yetilerini kaybettiği skandala el koyan Sağlık Bakanlığı, kente 2 müfettiş gönderdi. Hastalardan Musa Keleş "Bizi Menemen testisi gibi karşısına sıralayıp ameliyat etti" ifadesini kullandı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir Tepecik'teki Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Göz Doktoru Opr.Dr. Gökhan Kerci tarafından gerçekleştirilen katarakt ameliyatlarının ardından 8 hastanın görme yetilerini kaybetmesi skandalına el koydu. Bakanın talimatıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ve Hastane Enfeksiyonları Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, İzmir'e gelerek incelemelere başladı. İzmir Valisi Cahit Kıraç da iddiaların incelendiğini söyleyerek, "Ortada ameliyat var. Sıkıntının boyutu, enfeksiyon, bir zarar ve kusur var mı bunlar araştırılıyor" dedi. Hastane ve doktor aleyhine toplu olarak dava açmaya hazırlanan hastaların tepkisi ise sürüyor. Hastalardan Musa Keleş, "Doktor, bizi Menemen testisi gibi karşısına sıralayıp ameliyat etti. Ertesi gün şikâyetlerim olunca ikinci kez ameliyat yaptı ama kör olduk. Benimle birlikte 3 hastayı Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk etmeye karar verdi. Ancak ambulans şoförü 'Yakıt yok, koyarsanız götürürüm' dedi. Bunun üzerine doktor bizi kendi aracıyla götürdü" diye konuştu.

AMELİYATTA PARÇA UNUTUNCA...
Hastalardan Yüksel Altınçubuk'un üniversite öğrencisi kızı 25 yaşındaki Deniz Başak ise Dr. Kerci'nin annesini önce 5 Kasım 2010'da ameliyat ettiğini anlatarak, "Ama operasyon sonrasında gözde bir parça unutulduğu anlaşıldı. Bunun üzerine annemi 10 Ocak'ta ikinci kez ameliyat etti. O ameliyatta da enfeksiyon kaptı. Biz özel hastaneye gitmek istedik ama Kerci buna da izin vermedi ve önce Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Buradan da Dokuz Eylül Üniversitesi'ne sevk ettiler. Bu hastanelerde de ameliyata alınan annem bir gözünden 4 operasyon geçirdi. Diğer hastalarla toplu dava açacağız. Bu nasıl hastane, nasıl doktor?" dedi.

'ENDOFTALMİ İSİMLİ ENFEKSİYON SAPTANDI'
Sağlık Bakanlığı Hastane Enfeksiyonları Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, yaptıkları araştırmada hastalardaki bakterilerin birbirine benzediğini belirtti. Bakterilerin yüksek olasılıkla aynı kaynaktan bulaşmış olabileceğini bildiren Öztürk, şöyle dedi; "8 hastada amel iyat sonrası endoftalmi adını verdiğimiz bir göz enfeksiyonu tespit edilmiştir." İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan ise, katarakt ameliyatlarını yapan Gökhan Kerci'nin ailesinden bir bireyin hastanenin yakınında eczanesi bulunduğu gerekçesiyle 2007'de müfettişlerin başhekim yardımcılığı görevini sürdürmesini uygun görmediğini, Kerci'nin mahkeme kararıyla görevine döndüğünü söyledi.

HİNDİSTAN'IN UCUZ LENSLERİ KULLANILIYOR
Bazı uzmanlar katarakt ameliyatlarında Hindistan'dan getirilen lenslerin kullanıldığını ve bunların enfeksiyona yol açabildiğini savundu.
Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik (Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı): Katarakt ameliyatlarında ucuz olduğu için Hindistan'dan getirilen lensler kullanılıyor. Bu lensler kullanılmamalı. Lenslere de barkot sistemi getirilmeli ve hastanın dosyasına işlenmeli. Önüne gelene göz hastalıkları merkezi açtırıldı. Bunların denetlenmesi ve SGK'nın bu merkezlerle ilgili şartları düzenlemesi lazım.
İsminin açıklanmasını istemeyen Amerika merkezli göz malzemeleri satan bir firmanın üst düzey yetkilisi ise şunları söyledi: Sağlık Bakanlığı, katarakt ameliyatlarında 2. basamak devlet hastanelerine 410 TL, 3. basamak geçen eğitim ve araştırma hastanelerine ise 525 lira ödüyor. Hastaneler de mecburen maliyeti düşürmek için ucuz lensle çok ameliyat yapıyorlar.

YEŞİLYURT'TA DA ENFEKSİYON PANİĞİ
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 7. katındaki Yoğun Bakım Servisi'nde hastane enfeksiyonu ortaya çıktı. Hastane yetkilileri yoğun bakımda tedavi gören bir hastada enfeksiyon görüldüğünü belirterek, "Gereken önlemler alındı. Hastaya antibiyotik tedavisine başlandı. Bu her hastanede görülebilen bir enfeksiyon" dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3402 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim