• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Testler olumlu çıktı, dağıtım başladı, ilk aşılar bugün

Testler olumlu çıktı, dağıtım başladı, ilk aşılar bugün
Sağlık Bakanlığı, ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatına başladı. Aşılama çalışmalarına bugün itibariyle başlanacak. Öncelik, sağlık çalışanları ve hacı kafilelerindeki hacı adaylarında.

Sağlık Bakanlığı, ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatına başladı. Aşılama çalışmalarına bugün itibariyle başlanacak. Öncelik, sağlık çalışanları ve hacı kafilelerindeki hacı adaylarında.

Domuz gribine karşı geliştirilen ancak yan etkileri tartışma konusu olan pandemik A (H1N1) aşısı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nden geçer not aldı. Teslimatı yapılan ilk parti aşının Hıfzıssıhha merkezi laboratuvarlarındaki ön kontrollerinden olumlu sonuç alındı. Sağlık Bakanlığı, "yakın zamanda" sonuçlanması beklenen son kontrollerin ardından aşı uygulamasına geçileceğini açıkladı. Aşının 81 ile dağıtımına başlandığını duyuran bakanlık, Pandemi İzleme Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda önceliğin sağlık çalışanları ve hacı kafilelerinde olacağını belirtti. Sağlık çalışanlarının aşılamaları kişilerin çalıştıkları kurumlarda, hacca gideceklerin aşılamaları ise gidiş günlerine bağlı olarak her ilde belirlenen merkezlerde veya havaalanlarında yapılacak.

Domuz gribine karşı önlemler çerçevesinde okullar, kamu kurumları ve toplu taşıma araçlarında dezenfekte çalışmaları da hızlandırıldı.

Domuz gribi aşılarının 500 bin dozluk ilk partisi geçen hafta Ankara'daki Sağlık Bakanlığı depolarına ulaşmış ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde test çalışmalarına başlanmıştı.  

TRT 3'ten telafi eğitimi başladı

Domuz gribinin yayılmasını önlemek amacıyla Ankara'da okulların 26 Ekim itibariyle bir hafta tatil edilmesinin ardından, öğrencilerin derslerinden geri kalmamaları için TV'den ders yayını da başladı. Dersler, sabah saat 07.00-11.00 arasında lise öğrencilerine verilirken ilköğretim öğrencileri de saat 11.00'den 14.00'e kadar dersleri izleyebilecek. Ders saati süreleri ise 20 dakika olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı ders programını "www.meb.gov.tr" internet adresinden yayımladı.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, domuz gribinin okullarda yayılmasıyla ilgili olarak, "Okullar, hijyenik yapı sağlanamadığından bırakın domuz gribini, en basit hastalıklara karşı bile hazırlıksız" dedi.

Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Tüm Sağlık-Sen) ise domuz gribi ile mücadele konusunda "makro eylem planı" hazırladı. Eylem planında, toplu taşıma araçları ile toplu yaşama alanlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesi, hasta ziyaretlerinin yasaklanması, tüm okulların 2 hafta süreyle tatil edilmesi ve öğrencilere maske dağıtılması gibi öneriler yer alıyor.  

Mevsimsel değil domuz gribi virüsü

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, "Grip olan kişilerde hangi virüs olduğuna bakıldığında yüzde 99'unda domuz gribi görülüyor. Yani neredeyse tamamı domuz gribi, mevsimsel değil" dedi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünsal ise "Domuz gribinin öldürme olasılığı düşük ama aynı anda sağlık ve güvenlik gibi alanlarda çok sayıda kilit personelin hasta olması sonucu, bazı olaylar kontrol edilemez hale gelebilir. Bu nedenle aşılama şart" uyarısında bulundu.

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, domuz gribi konusundaki tereddütlerin giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını içeren önergesini, dün TBMM Başkanlığı'na sundu.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin Temsilcisi Micheal O'Leary, Çin'in İnfluenza A/H1N1 virüsüne karşı ürettiği aşının güvenli ve etkili olduğunun kanıtlandığını açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan ise aşılama programı çerçevesinde yoksul ülkelerdeki insanları domuz gribinden korumak için gereken milyarlarca doz aşının yetişmeyeceğini açıkladı. DSÖ daha önce 4 veya 5 ay içinde yoksul ülkelerdeki insanların yaklaşık yüzde 2'sine aşının erişeceğini açıklamıştı.

 

 

DOMUZ GRİBİNDE SON DURUM

 

DİYARBAKIR: Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kentte domuz gribi vaka sayısının 56 olduğunu söyledi. Domuz gribi nedeniyle 1 hafta ara verilen eğitime dün itabariyle yeniden başlandı.

İSTANBUL: 22 okuldan 48 öğrencide domuz gribi tespit edildi.

ANKARA: Okullar önümüzdeki haftaya kadar tatil, TRT 3 üzerinen telafi eğitimi veriliyor.

MUŞ: İki kadın, domuz gribi şüphesiyle müşahade altına alındı.

ÇORUM: Vali Mustafa Toprak, il genelinde 7 kişinin domuz gribi şüphesiyle hastanelere başvurduğunu ve bunlardan 3'ünde domuz gribi virüsüne rastlandığını açıkladı. Çorum Belediyesi de zabıta ekiplerine 5 ay süreyle vatandaşla öpüşme ve tokalaşma yasağı getirdi.

MANİSA: 1 kişi domuz gribi şüphesiyle kontrol altına alındı.

MUĞLA: Marmaris'te kaymakamlık ve sağlık grup başkanlığının aldığı karar doğrultusunda okullar 1.5 gün tatil edildi. İlçe Sağlık Müdürü Koray Güneş, öğrenciler ve bazı veliler arasında tanısı konulmamış grip vakaları bulunduğunu söyledi.

MARDİN: 3 öğrencide H1N1 virüsüne rastlanması üzerine okullar hafta sonuna kadar tatil edildi. Vali Hasan Duruer, 3 öğrencinin hastalığının hafif düzeyde seyrettiğini açıkladı.

AĞRI: Ağrı'da domuz gribi testi yapılan 11 kişiden 5'inde domuz gribi virüsüne rastlanmasının ardından hastanelere akın eden iki bin kişi domuz gribi şüphesiyle muayene oldu.

ANTALYA: 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında yapılacağı bildirilen Türkiye Cimnastik Şampiyonası'nın, domuz gribi hastalığı dolayısıyla ertelendiği bildirildi.

Referans

Bu haber toplam 3168 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim