• BIST 10247.75
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 27 °C

‘Teşvik’e koşan ABD’liler 4.2 milyar dolar getirecek

‘Teşvik’e koşan ABD’liler 4.2 milyar dolar getirecek
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 11 ABD’li firmanın Türkiye’de 800 milyon dolar olan yatırımını 5 milyar dolara çıkaracağını söylediğini anlatırken, dünya devi bir sağlık kuruluşunun da yatırıma geleceğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, 7.5 milyar dolar ciroya sahip olan sağlık kuruluşu Guest Diagnostics Incorporated firmasının da görüşmeye geleceğini anlattı.

Türkiye’de yeni açıklanan teşvik sistemini Amerikan iş adamlarına anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, çok önemli geri dönüşler aldı. Çağlayan, ABD temaslarının ilk gününde New York’tan Washington’a hızlı trenle giderken gazetecilere temasları hakkında açıklamalar yapan Bakan Çağlayan, “Şunu söylüyorum ki, inşallah uluslararası bir yatırım patlaması yaşayacağız” dedi. New York River Club’ta Amerikalı dev firmaların CEO’larına teşvik sistemini anlatan Çağlayan, “Business Council for International Understanding (BCIU) adlı kuruluşun üyeleri aynı zamanda Türkiye’de yatırımları bulunan 3M ve Pepsico gibi firmalar. Toplantı öncesinde 5 ayrı firma ile ikili görüşmelerimiz oldu. Bu 5 firmanın toplam cirosu 300 milyar dolar. Yani Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 40’ı... İstihdam ettikleri kişi sayısı ise 785 bin. Ülkemizde yatırım olan bu firmaların yeni yatırım eğilimi de var” dedi. Türkiye’de yatırımı olan Pepsico ve 3M’in de aralarında bulunduğu bir derneğin yatırımından söz eden Çağlayan, “Pepsico sizin de bildiğiniz gibi, 300 bine yakın çalışanı ve 60 milyar dolar yıllık geliri olan bir firma. Türkiye’de 43 bin kişiye istihdam sağlıyorlar. Amerikalı şirketlerin bir derneği var. Dernek 11 üyesi ile birlikte bizi ziyaret etti ve Türkiye ile ilgili hedeflerini anlattı. Pepsico’da onlardan biri idi. Amerikan kaynaklı bu derneğin 11 üyesi bize, yeni teşvik sistemi kapsamında, önümüzdeki üç yılda Türkiye’deki yatırımlarını 800 milyon dolardan 5 milyar dolara kadar çıkartabileceklerini söylediler” diye konuştu. Çağlayan, Türkiye’de Cotex ve Huggies markalarıyla bulunan Kimberly-Clark’ın da yeni yatırım planladığını, ayrıca 150 ülkede satış ağı olan 3M’in Çerkezköy, Tekirdağ ya da Trabzon)da yatırım yapmayı planladığını ifade etti.

56 ülkeye 4 saatlik uçuşla ulaşırsınız
Görüştükleri bütün bu firmalara ortak bir mesajlarının olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: “Onlara dedik ki; Türkiye’ye geldiğiniz zaman 56 ülkelik bir coğrafyaya gelmiş oluyorsunuz. New York’tan Seattle’a gitmek için uçak ile 5 saat uçuyorsunuz. Bizim 4 saatlik uçuş mesafemizde 56 ülke bulunuyor. İngiltere, Rusya, Ortadoğu, Afrika’nın ortasına kadar ulaşıyorsunuz. Bu coğrafyada dünya nüfusunun 4’te 1’i yaşıyor. Dünya ithalatının yüzde 46’sı, yani 8.5 trilyon dolar bu coğrafyada oluşuyor. ‘Gelin Afrika’ya bizim üzerimizden ulaşın’ diyoruz. ‘Türkiye’nin 18 serbest ticaret anlaşması var, bu imkânlardan faydalanın’ diyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim