• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 13 °C

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın, Omicron varyantına ilişkin ilk bulguları değerlendirdi:

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın, Omicron varyantına ilişkin ilk bulguları değerlendirdi:
"Bugüne kadar hiçbir varyantta bu kadar fazla aminoasit değişikliği olmamıştı. Yapılan çalışmalar, virüsün atalarından yani ilk çıkan virüsten çok uzaklaştığını bize gösteriyor"

"Mevcut bazı vakaların dağılımında, gençlerin daha fazla etkilendiği anlaşılıyor. Fakat bunlar çok az vakalar, sayı binlere çıktığında aynı şey söylenebilecek mi bilmiyoruz"

"Yeni varyant ile hastalığın daha hızlı bulaşabileceği, aşı veya hastalığı geçirmeyle oluşan antikorların etkisinde azalma meydana getirebileceği tahmin ediliyor ancak aşının etkinliği hala yüksek"

"Aşı salgınla mücadelede en önemli silahımız. Ayrıca, maske, mesafe ve hijyen kuralları hala önemini koruyor"

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, ilk kez Güney Afrika'da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "endişe verici" olarak tanımladığı Kovid-19'un Omicron varyantına ilişkin, "Virüsün atalarından yani ilk çıkan virüsten çok uzaklaştığını bize gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Omicron varyantına ilişkin AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Aydın, koronavirüsün RNA virüsü olması sebebiyle mutasyona uğrama özelliğinin bulunduğunu, bu nedenle yeni çıkan varyantın da şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Yapılan çalışmalarda yeni varyantta önemli miktarda aminoasit değişikliği saptandığını belirten Aydın, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar hiçbir varyantta bu kadar fazla aminoasit değişikliği olmamıştı. Örneğin, Alfa, Beta, Gama, Delta varyantlarının hepsinde en fazla 10-15 aminoasitte değişiklik olmuştu. Oysa bugün Omicron'da 50 dolayında aminoasitte değişiklik olduğunu görüyoruz. Bunun 30 civarı spike proteinlerinde, 20 civarı da yapısal ve yapısal olmayan proteinlerinde. Yapılan çalışmalar, virüsün atalarından yani ilk çıkan virüsten çok uzaklaştığını bize gösteriyor. Yeni varyant ile hastalığın daha hızlı bulaşabileceği, aşı veya hastalığı geçirmeyle oluşan antikorların etkisinde azalma meydana getirebileceği tahmin ediliyor ancak aşının etkinliği hala yüksek."

"Vaka pozitifliği var ama ölüm sayısında şaşırtıcı bir artış olmadığı görülüyor"

Omicron kaynaklı vakalarla ilgili ilk bulgulara göre, yeni varyantın çocuklarda daha fazla enfeksiyon oluşturabildiğinin düşünüldüğünü aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Mevcut bazı vakaların dağılımında, gençlerin daha fazla etkilendiği anlaşılıyor. Fakat bunlar çok az vakalar, şimdilik 200-300 vaka üzerinde konuşulduğu için sayı binlere çıktığında aynı şey söylenebilecek mi bilmiyoruz. Kolay bulaşıyor fakat öldürücülüğünün eski varyantlardan farklı mı, daha fazla mı, daha az mı olacağı konusunda bilgi yok. Ama bu konuda iyimser düşünüyoruz, ciddi bir vaka pozitifliği var ama ölüm sayısında şaşırtıcı bir artış olmadığı görülüyor."

"Hızlı bulaşan varyantların pandeminin sonuna doğru ilerlediğine yönelik tahmin yürütebiliriz"

Hastalığa karşı mücadelede yılgınlığa düşülmemesi gerektiğini vurgulayan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer şiddetli hastalık oluşturmuyorsa hızlı bulaşan varyantların pandeminin sonuna doğru ilerlediğine yönelik bir tahmin yürütebiliriz. Çünkü sürü bağışıklığı insanların tamamının bu hastalığa yakalanıp antikor oluşturmasıydı ama yavaş bulaşan bir virüs ile bu mümkün olamıyordu. Dolayısıyla bu varyantın hızlı yayılarak sürü bağışıklığı oluşturabileceği öngörülüyor. Ancak salgının bitmesine yardım edip etmeyeceğini görmek için ağır bir hastalık yapıp yapmadığını, bulaşıcılık hızının ne olduğunu ve aşılarla olan ilişkisini de değerlendirmek lazım. Ondan sonra daha kesin ifadeler kullanabiliriz. Şimdilik böyle bir yorum yapmak için erken. Bizim yapacağımız aşı olarak toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmek. Çünkü aşı salgınla mücadelede en önemli silahımız. Ayrıca, maske, mesafe ve hijyen kuralları hala önemini koruyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 706 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim