• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

TİKA'dan Makedonya'ya sağlık desteği

TİKA'dan Makedonya'ya sağlık desteği
Makedonya'nın kuzeybatısında bulunan Gostivar şehrindeki, Dr. Ferid Murad Devlet Hastanesine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) sağlanan acil yardım ambulanslarının hibe töreni düzenlendi.

Devlet Hastanesinin bahçesinde düzenlenen törene Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Makedonya Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Vladimir Miloşev, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Gostivar Belediye Başkanı Arben Taravari ve hastane yetkilileri ile çalışanları katıldı.

Tören öncesinde gazetecilere açıklamada bulunan Kara, insan sağlığının vazgeçilmezleri olduğunu ifade ederek, insanın var olması ve yaşam mücadelesi vermesinin her şeyin önünde olduğunu söyledi.

Gostivar Devlet Hastanesinin ambulanslarının yetersiz olduğu ve kendilerinin daha önce yetkililer ile görüşmelerinde bu yönde talepler aldıklarını aktaran Kara, "Bizler de dost ve kadim ülke olan, kardeş ülkemiz olan Makedonya’ya bu çalışmayı hemen hızlandırmak istedik." dedi.

Dünya’nın birçok ülkesine TİKA tarafından birçok hizmetlerin, ciddi yatırımların yapıldığını anımsatan Kara, bu doğrultuda Gostivar’a da iki tane ambulansın hibe edildiğini kaydetti.

Türkiye olarak bölgedeki vatandaşların yanında olduklarını ifade eden Kara, "Henüz açılışı gerçekleşmedi ama Üsküp’teki üniversite hastanesinin çocuk yoğun bakım ünitesini de TİKA tamamladı. Çok görkemli bir yoğun bakım ünitesi oldu. Çocuklarımızın orada bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) Makedonya’ya yapacağı ziyaretin programında yer alacaktır oranın resmi açılışı ama pediyatri bölümü artık çok güzel bir yoğun bakım ünitesine kavuşmuştur, bütün çalışmalar tamamlanmıştır. Ben bir kez daha TİKA’ya teşekkür etmek isterim." diye konuştu.

TİKA Üsküp Koordinatörü Ayden de tıbbi ekipman ve cihazlarla donanımı sağlanan iki ambulansın Gostivar'a geldiğini aktarak, "İçerisinde tabiri caizse sadece ameliyat yapamayacağımız ama diğer bütün tıbbi müdahaleleri yapabileceğimiz, omurilik zedelenmesinden, defibrilatörüne kadar bir sürü müdahaleyi yapabileceğimiz tıbbi özelliklerle full donanımlı iki ambulansı Gostivar Ferid Murad hastanesine Türkiye devleti ve Türk halkının hediyesi olarak teslim ediyoruz." diye konuştu.

Daha önce inşasını gerçekleştirdikleri Plasnica Belediyesine donanım ve ekipman teminini de gerçekleştireceklerini belirten Ayden, belediye hizmetlerinin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi ve hizmetlerin halka sunumunda kolaylık sağlaması amacıyla bu desteği gerçekleştirmiş olduklarını vurguladı.

Gostivar Belediye Başkanı Taravari ise daha önce Sağlık Bakanı olarak görev yaptığı sürede ilk projelerini TİKA ile ortaklaşa Üsküp'teki çocuk kliniğinin acil servisine olduğunu aktardı.

 

Büyükelçi Kara ile daha önceki görüşmelerinde Gostivar devlet hastanesi için bir ambulans talebinde bulunduklarını hatırlatan Taravari, "Bugün iki ambulans geldi. Gostivar hastanesi ve belediyesi önceden olduğu gibi bundan sonra da TİKA, Türk Büyükelçiliği ve genel olarak Türk devleti ile iyi ilişkilere sahip olacağını umuyorum." diye konuştu.

Makedonya Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Miloşev de Makedonya'daki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik genel kararlılığından dolayı TİKA'ya teşekkürlerini ifade ederek, gelecekte de iş birliklerine devam edeceklerini söyledi.

Gostivar Hastanesi Müdürü Yakup Yakupi ise ambulansların olabilecek en modern donanımlara sahip olduğunu aktararak, bu araçlarla tüm hastaların nakillerini en profesyonel bir şekilde gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

Törenin ardından heyet, hastanenin çocuk bölümünde tedavi gören çocukları ziyaret ederek çeşitli hediyeler takdim etti.

Ferid Murad hastanesi 150 yatak kapasitesi ile cerrahi, iç hastalıklar, çocuk hastalıkları, nöroloji, kadın hastalıkları ve doğum, epidemiyoloji, travmatoloji ve deri hastalıkları bölümleri ile yılda yaklaşık olarak 3 bin hastaya yataklı, 40 bin hastaya ise ayakta tedavi hizmeti veriyor.

TİKA ayrıca geçen sene toplam 12 adet çalışma ofisi, 1 adet toplantı salonu ve ortak kullanım alanları ile 2 kat ve bodrum kattan oluşan Plasnica Belediyesi Yeni Kamu Hizmet Binası inşaatı çalışmalarını tamamlamıştı. Binada 32 adet ofis bilgisayarı, 1 adet veri depolama sunucusu, 1 adet lazer yazıcı, 2 adet fotokopi-yazıcı-tarayıcı fonksiyonlu makine, 30 adet telsiz ofis telefonu ve merkezi santralin kurulumu, personel giriş ve çıkışı için kartlı kontrol sistemi, iç ve dış güvenlik izleme sistemi için 16 adet kamera ve gözetleme-kayıt sisteminin temini ve kurulumu gerçekleştirilmişti.

Bu haber toplam 1818 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim