• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Tıp Dünyası'nda bir ilk daha! Çift rahimli kadın ikiz annesi oldu!

Tıp Dünyası'nda bir ilk daha! Çift rahimli kadın ikiz annesi oldu!
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Türkiye'de bir ilk gerçekleşti!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Aşılama ile iki ayrı rahminde gebelik oluşan ve dünyada ilk defa sezeryan ertesi uygulanan yöntem (iki rahmin birleştirilip tek rahim haline getirilmesi ) ile 21 yaşındaki kadın, her iki rahminde bulunan bebeklerin sezaryen yoluyla alınmasıyla iki bebek sahibi oldu.  

Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı Pelitliyatak köyünde oturan inşaat işçisi 28 yaşındaki Ferda Gümüş ve 21 yaşındaki Hatice Gümüş çifti çocuk sahibi olamadıkları gerekçesiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı'nda sağlık muayenesinden geçti. Çift, aldığı haberle şoke oldu. Yapılan tetkiklerde kadının çift rahimli olduğu ortaya çıktı. Çift rahimli Hatice Gümüş'ün, hormonların yetersiz salgılanması nedeniyle çocuk sahibi olamadığı teşhisi anlaşıldı. Sonrasında OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Tüp Bebek Merkezi'nde tedavi altına alındı. Çocuk sahibi olamayan Hatice Gümüş'ün tedavisinde IUI (aşılama) yöntemi uygulandı. Henüz sonra gebeliği oluşan 21 yaşındaki Hatice Gümüş, OMÜ Tıp Fakültesi Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Azasi Yrd. Doç. Dr. Davut Güven tarafından 34 hafta düzenli olarak kontrolleri gerçekleştirildi. Bugün sezaryen yöntemi ile iki rahimden alınan bebekler kuvözlere alındı. Hastaya normalde gese olmayan kadınlara uygulanabilen rahim birleştirme ameliyatı ilk defa sezeryan sırasında uygulandı. Ferda ve Hatice çiftinin doğum ertesi heyecanları yüzlerinden okunurken, kuvöze alınan bebeklerin sağlık vaziyetinin iyi olduğu belirtildi.  

Dünyada sayılı ve Türkiye'de ilk olan ameliyatla ilgili bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Azasi Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, hastanın iki rahmi yer aldığını, rahim ağzının ise tek olduğunu söyledi. Hastanın hamile kalmasına engel olan 'hipogonadotropik hipogonadizm' denilen bir durumun mevzubahis olduğunu belirten Güven, "Beyinde 'hipofiz' tecrübe et hormon salgılayan bir merkez var. Oradan yumurtalıkları uyaran bir takım hormonlar salgılanıyor. Bizim hastamızda bu hormonların yetersiz salgılanması hali de mevcuttu. Bu nedenle hastamız evliliği müddetince gebelik elde edememişti. Bize geldiğinde bu durumunu tespit ettik. Hastaya en az zarar verecek, en az uğraştıracak yöntem olarak IUI dediğimiz halk arasında 'aşılama' olarak bilinen yöntemi tercih ettik. Salgılanması gereken hormonları biz kendimiz tüp bebek merkezimizde verdik. Henüz sonra arkasından 'aşılama' yöntemini uyguladık. Fakat bu yöntemi uyguladıktan sonra çok ilginç bir durum ortaya çıktı. Hastamızın iki ayrı rahminde iki ayrı gebelik oluştu. İkisi de belli bir gelişme sürecini tamamladılar" dedi.  

"DÜNYA LİTERATÜRÜNDE BÖYLE BİR VAKA YOK"

Tedavi ile annenin gebelikte 34 haftaya girdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, "Bu gebelikte normalde bir gebelik 38, 39 hafta olmadan sonlandırmıyoruz. Fakat rahimler biraz küçük olduğu için bebeklerden bir tanesinin gelişimi epey geri kaldı. Bu şekilde takip edememeğimiz için 34 haftalık gebelik haftasında gebeliğimizi sezaryenle sonlandırdık. Dünya literatüründe böyle bir vaka yok. Çift rahimli ve ikiz gebelik çok nadir bir durum. Hastamızda 'hipogonadotropik hipogonadizm' olması durumuyla makale taradığımızda böyle bir durumla ilk defa karşılaşmış oluyor. Ben kendi adıma ve hastamız adına çok sevinçliyim" diye konuştu.

"BU AMELİYAT DÜNYADA YAPILMIŞ DEĞİL"

Ameliyat ertesi açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Davut Güven, OMÜ Kadın Doğum Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu ve Öğretim Azasi Prof. Dr. Ali Sertaç Batıoğlu yönetiminde yapılan operasyonun başarılı geçtiğini söyledi. 1 saat süren ameliyat konusunda bilgi veren Güven, "Hastamızın iki erkek bebeğini de sıhhatli bir şekilde çıkarttık. Yeni doğan bölümündeki arkadaşlarımıza teslim ettik. Bugün yaptığımız ameliyat dünyada yapılmış değil. Sezaryen ertesi iki ayrı uterusu birleştirme operasyonu yok. Ameliyatımız başarılı geçti, hasta bundan sonra sağlığına kavuşacak" şeklinde konuştu. 

Etiketler : rahim,samsung, tüp bebek,çift rahim,doğum,haberleri,haberi 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6319 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim