• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 15 °C

Tıp dünyasının Messi'si böbrek doğurtmaya geldi

Tıp dünyasının Messi'si böbrek doğurtmaya geldi
Barcelona Üniversitesi'nden Prof. Campistol, kadın donörlerin böbreğini ameliyatsız bebek doğurtur gibi vajinadan alıyor. Messi lakaplı doktor, yöntemi tanıtmak için Türkiye'ye geldi

Lıonel Messi, Barcelona'nın futbol sihirbazı... Topu "iğne deliğinden geçirerek" attığı gollerle efsane... Aynı kentteki üniversiteden Prof. Dr. Josep M. Campistol ise tıpta uyguladığı ve bu yıl sonuna kadar Türkiye'ye taşıyacağı bir yöntemle 'Organ naklinin Messi'si' sıfatına layık görülmüş. Campistol, kadın donörlere hiçbir kesi uygulamadan böbreği aynı bir bebek doğurtur gibi vajinadan alıyor, hasta 24 saat içinde taburcu oluyor. Barcelona Üniversitesi'ne bağlı Hospital Clinic'in Organ Nakli Merkezi Nefroloji ve Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Josep M. Campistol, geçtiğimiz yıldan bu yana kadın donörlere uyguladıkları ilginç bir tekniği Türk doktorlara tanıtmak ve işbirliği yapmak için Türkiye'ye geldi. "Transvaginal nefrektomi " adı verilen ameliyatla kadın donörlere hiçbir kesi uygulanmıyor, nakil için alınacak böbrek lapraskopik yöntemle vajinadan çıkarılıyor. Böylece yara izi ya da dikiş ağrısı çekmeyen kadınlar 24 saat içinde taburcu oluyor. "Böbreği aynı bir bebek gibi doğurtuyoruz, bu yöntem kadın donörleri gönüllü olma konusunda da teşvik ediyor, ameliyatın oluşturacağı kozmetik dezavantajlar ortadan kalkıyor" diyen Campistol ve ekibi bu yöntemi yaklaşık 65 kadına başarıyla uygulamış. Türkiye'de Medical Park Göztepe Organ Nakli Merkezi ile işbirliği yaptıklarını anlatan Campistol, "Eylül ayında Doç. Dr. Serdar Kaçar başkanlığında bir ekip bu ameliyatlarla ilgili eğitim almak, bilgi paylaşımında bulunmak için Barcelona'ya gelecek" diyor. Kaçar ise 2012 bitmeden bu yöntemin Türkiye'de de uygulanacağının müjdesini veriyor.

NAKLİ TARİHE GÖMECEK
Türkiye'de nakil konusunda yapılan başarılı işleri yakından takip ettiğini anlatan Campistol, "Yüz ve kol-bacak nakilleri çok önemliydi. Ama tüm dünyada sadece birkaç hastanın yüzünü güldürebiliyor, sayılı. Ancak böbrek ya da karaciğer nakliyle yılda binlerce hastanın hayatı kurtuluyor. Yüz nakilleri televizyon ve gazeteler için güzel malzeme ama kazandırdığı deneyim diğer nakiller kadar etkili değil" diyor. İki büyük hayali için çalışmalar yürüttüğünü anlatan Campistol, "Birincisi insanların organ nakline ihtiyacı olmadan yaşamasını sağlamak. Kök hücre çalışmalarını umut olarak görüyoruz ve bu alanda çalışmalarımız var. Amacımız insanların organ kayıplarına engel olmak. Eminim önümüzdeki 15-20 yıl içinde organ nakline hiç gerek kalmayacak" diye konuşuyor. Campistol'un ikinci hayali ise insanların nakil sonrası toleransını artırıp hiç ilaç kullanmadan organ nakli gerçekleştirmek. Bu alanda da immünologlarla işbirliği yaptıklarını anlatan Campistol bağışıklık baskılayıcı ilaçların oluşturduğu kalp hastalıkları, kanser gibi dezavantajları ortadan kaldıracaklarına inanıyor.

Bu haber toplam 2240 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim