• BIST 9524.59
  • Altın 2496.992
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7865
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Tıp eğitimini ihraç edeceğiz

Tıp eğitimini ihraç edeceğiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi adı altında yalnızca tıp alanında eğitim-öğretim verecek bir üniversitenin kurulması için düğmeye basıldı. Çalışma için oluşturulan kanun teklifi ile yurt dışında da benzer üniversiteler açılabilecek.

AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl ve arkadaşları tarafından verilen ve halen Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan kanun teklifi ile Türkiye'de ilk kez bir Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulacak. Yalnızca sağlık bilimlerine ilişkin bölümlerin yer alacağı Üniversite'nin kampüsü de Osmanlı'nın ilk Tıp Fakültesi olan ve şimdi Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak kullanılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası olacak.

YURT DIŞINDAN TALEP VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'de kendi ismini taşıyan hastanenin açılışında Somalili yetkililerin doktor yetiştirme konusunda Türkiye'den yardım istediğini belirten Erdöl bazı Afrika ile Orta ve Uzak Asya ülkeleri ile Balkan devletlerinin de benzer yöndeki talepleri olduğunu söyledi. Teklifler üzerine taslağa madde eklendiğini ifade eden Erdöl, "Bazı Avrupa ülkeleri bile bu yönde talepte bulundu" dedi.

AKADEMİK KADRO AÇILACAK

Teklif ile getirilen bir başka önemli konu ise akademik unvana sahip olduğu halde eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan doktorların üniversite hastanelerinde görev yapan meslektaşlarının sahip olduğu hakları kazanması olacak. Bu kapsamda eğitim ve araştırma hastanelerindeki akademik unvana sahip doktorlar Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi olarak sosyal ve özlük haklarına kavuşacaklar.

YÖK'E BAĞLI OLACAK

Üniversitenin isminin Sağlık Bilimleri Üniversitesi hastanesi olması sebebiyle ortaya çıkabilecek karışıklık da teklifle gideriliyor. Buna göre Sağlık Üniversitesi Sağlık Bakanlığına değil 2547 Sayılı YÖK Kanununa tabi olacak. Tüm iş ve işlemleri de bu Kanun kapsamında yerine getirilecek.

Kan bağışı merkezlerinden kira alınmayacak

Kanun teklifinde Kızılay ve Yeşilay'a yönelik pozitif düzenlemeler de dikkat çekiyor. Teklife göre her iki kuruma da 49 yıllığına bedelsiz kamu binalarının tahsis edilebilmesinin önü açılıyor. Mevcut halde Kızılay'ın Türkiye genelinde açtığı Kan Bağışı Merkezlerine ciddi miktarlarda kira parası ödeniyordu. Yine Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadele birimleri de kira ödemek zorunda kalıyordu. Her iki kurumda teklifin yasalaşması durumunda 49 yıllığına kira vermeden kamu binalarını kullanabilecek.

Sağlık turizmine devlet güvencesi

Sağlık turizminin gelişmesi ve güvenli hale gelmesi için koordinasyon kurulu oluşturuldu. Kurul, yurt dışından gelecek hastalar ile sağlık hizmeti alacakturistlerin alacakları sağlık hizmetlerinin kalitesini ve kriterlerini belirleyecek.

Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Kurulun oluşturulduğuna dair Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kurul, yurtdışından gelecek hastalar ile sağlık hizmetine ihtiyaç duyan turistlerin kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında alacakları sağlık hizmetlerine ilişkin iş ve işlemleri koordine edecek.

FİYATLAR BELİRLENECEK

Genelgeye göre, öncelikli dönüşüm programları arasında yer alan "Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı"nın eylem planında, sağlık turizmine yönelik kurumsal ve hukuki altyapının geliştirilmesi öngörülüyor. Bu amaca yönelik kurul, Türkiye'ye yurtdışından gelecek hastalar ile ülkemizde konaklayan ve sağlık hizmetine ihtiyaç duyan turistlerin, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında alacakları sağlık hizmetleri ve güvenli bir şekilde transferlerinin sağlanmasına yönelik tedbirler, sağlık turizmi tanıtım ve stratejisinin geliştirilmesi, hizmet kriterlerinin belirlenmesi, yabancı hastalar için uygulanacak fiyat listesinin oluşturulması ve yapılacak denetimlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi konularında önerilerde bulunmak ve bu kapsamdaki iş ve işlemleri koordine etmek gibi işlemler için oluşturuldu.

TEMSİLCİLER YER ALACAK

Kurul, Sağlık Bakanlığı Müsteşarının başkanlığında; Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Dışişleri, Ekonomi, Kalkınma, Kültür ve Turizm ile Sağlık bakanlıklarından Genel Müdür düzeyinde temsilciler ile TİKA, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Yükseköğretim Kurulu temsilcilerinden oluşacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim