• BIST 9008.98
  • Altın 2281.851
  • Dolar 32.3198
  • Euro 35.0518
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Tıpta biyoloji, mühendislikte matematik soruları önemli

Tıpta biyoloji, mühendislikte matematik soruları önemli
LYS'lerde çözeceğiniz her soru okumak istediğiniz bölümler için farklı katkı yapacak. Mühendislik okumak isteyen için matematik ve fizik soruları, tıp ve eczacılık tercih edecekler için ise biyoloji ve kimya soruları en çok puan getirecek.

Pervin KAPLAN

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda dil puanı hariç tüm lisans programlarına yerleştirmeler sayısal (Matematik- Fen) eşit ağırlık (Türkçe-Matematik) ve sözel (Türkçe-Sosyal) puanlara göre yapılacak. Ancak bu 3 puan türü kendi içlerinde farklı puan türlerine ayrılacak. Her puan türü için de adayların çözdüğü soruların değeri farklı olacak. Örneğin mühendislik, tıp, eczacılık, matematik gibi tüm sayısal bölümler için Matematik- Fen (MF) puanları kullanılacak ancak mühendislikler MF-4, tıp fakültelerinin de içinde olduğu sayısal bölümler MF-3, fizik, kimya gibi temel bilimler MF-2, matematik ve finans gibi bölümler ise MF-1 puanlarıyla öğrenci alacak.

Sayısal puanlar için adaylar matematik ve geometri testlerinden oluşan Matematik (LYS-1) ile fizik, kimya ve biyoloji testlerinin yer aldığı Fen Bilimleri (LYS-2) sınavlarına girecek. 2 sınavdan adayların elinde 4 farklı MF puanı olacak. Ancak tüm bu puan türlerinin oluşmasında ise her sorunun getireceği puan da farklı olacak. Örneğin tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi sağlık programlarında okumak isteyen öğrenci için biyoloji ve kimya sorularının getirisi daha yüksek olacak. Çünkü bu bölümler için bu soruların ağırlık katsayıları daha yüksek.

Buna karşılık mühendislik okumayı isteyen öğrenci için ise matematik, fizik ve geometri soruları daha fazla katkı sağlayacak. Bu soruların ağırlık katsayıları biyoloji ve kimya sorularına göre daha yüksek olacak. Bu yüzden de okumak istediğiniz bölüme uygun olarak çözeceğiniz her soru, sizin diğer sorulardan daha yüksek puan almanızı sağlayacak.

12 FARKLI PUAN TÜRÜ ÇIKACAK

LYS'ler Matematik (LYS-1) Fen Bilimleri (LYS-2) Edebiyat Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler (LYS-4) ve Yabancı Dil (LYS-5) olmak üzere 5 ayrı oturum halinde yapılacak. Her iki sınavdan tercihlerde kullanılacak 4 ana grupta toplam 12 puan türü çıkacak.

SINAVLAR PUAN TÜRÜNÜ BELİRLEYECEK

Sayısal puanları tercih edecek adaylar LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girerken, Türkçe Matematik TM puanları için LYS-1 ve LYS-3'e, Türkçe Sosyal (TS) puanlar için de LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına katılacak. 3 farklı dil puanı ise LYS-5'te elde edilecek.

HANGİ PUAN TÜRÜ İÇİN HANGİ TEST SORULARI ÖNEMLİ

LYS'lerde 4 ana grupta çıkacak 12 farklı puan türü ile tercih edebileceğiniz ve bu türlerin oluşmasında etkisi olacak testler ve ağırlıkları şöyle:

MF PUANLARI

MF-1: Matematik ağırlıklı temel bilim programları. Matematik, finans matematiği, matematik öğretmenliği, astronomi ve finans bilimleri gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. Bu puan için en fazla puan yüzde 26 ağırlık ile matematik sorularında. Bunu yüzde 13 ile geometri, yüzde 10 ile fizik, yüzde 6 ile kimya, yüzde 5 ile biyoloji izliyor.

MF-2: Fen ağırlıklı temel bilim programları. Fizik, fizik öğretmenliği, kimya, biyoloji gibi bölümleri tercih edebileceksiniz. En yüksek getiri yüzde 16 oranıyla matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 12'şer ile kimya ve biyoloji, yüzde 7 oranıyla geometri sorularında.

MF-3: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, genetik gibi sağlık programları tercih edilecek. En yüksek puan getirecek sorular yüzde 15 ile biyoloji, yüzde 14 ile kimya, yüzde 13 ile fizik ve matematik, yüzde 5 ile geometri.

MF-4: Mühendislik ve teknik programlar tercih edilecek. En yüksek puanlar yüzde 22 ile matematik, yüzde 13 ile fizik, yüzde 11 ile fizik sorularından gelecek.

TM PUANLARI

TM-1: İktisat, işletme, istatistik, ekonometri, maliye gibi programları tercih edebileceksiniz. En yüksek puanı yüzde 25 ile matematik ve yüzde 18 ile edebiyat sorularından alacaksınız.

TM-2: Kamu yönetimi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi programları tercih ederken eşit katkı yüzde 22 oranıyla matematik ve edebiyat sorularından gelecek.

TM-3: Hukuk, psikoloji, sosyoloji, antropoloji gibi bölümler tercih edilecek. En yüksek katkı yüzde 25 oranıyla edebiyat sorularından gelecek.

TS PUANLARI

TS-1: Reklamcılık, coğrafya, iletişim, medya ve iletişim gibi programlar tercih edilebilir. En yüksek katkı yüzde 15'erlik ağırlıkla edebiyat, tarih ve felsefe grubu sorularından sağlanacak.

TS-2: Tarih, edebiyat gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. En yüksek puan yüzde 25 ağırlık ile edebiyat sorularından alınacak.

DİL PUANLARI

DİL-1: Almanca, İngilizce, Fransızca öğretmenlikleri ve edebiyatları gibi Batı dilleri tercih edilecek. Bu puanın oluşmasında 80 soruluk dil sınavının katkısı yüzde 65, YGS'nin yüzde 35 olacak.

DİL-2: İspanyolca, Yunan dili, Latin dili ve edebiyatı gibi diğer Batı dilleri tercih edilirken dil sınavı yüzde 50, YGS puanları yüzde 50 etkili olacak.

DİL-3: Çince, Japonca, Arapça gibi Doğu dilleri tercihlerinde dil sınavı sorularının etkisi yüzde 20 iken, YGS etkisi yüzde 80.

LYS BELGENİZE DİKKAT EDİN

Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) gireceğiniz yerleri gösteren sınav giriş belgenizi ÖSYM'nin internet sitesinden, TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle alabiliyorsunuz. Sınav giriş belgesi olarak kullanılacak bu belgeden çıkış alırken fotoğrafınızın görünür olmasına dikkat etmelisiniz.

Sınav günü giriş belgenizdeki fotoğraf ile o anki haliniz birbirine benzemeli. Aksi halde sınava başkasının girdiği kuşkusu ile salona alınmazsınız. Saç rengini değiştirdiği için sınava giremeyen adaylar oluyor. Sınav günü yanınızda ÖSYM'den aldığınız bu belgenin bulunması gerekiyor. Belgenin üzerinde herhangi bir yazı, resim veya işaret olmamalı. Aksi halde sınava giremezsiniz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim