• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 22 °C

Toplum Sağlığı İçin Çevre Temizliği Kişisel Hijyen Kadar Önemli

Toplum Sağlığı İçin Çevre Temizliği Kişisel Hijyen Kadar Önemli
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzm. Dr. Hayriye Altunay, hijyen konusunda sadece kişisel vücut temizliği veya hane temizliği...

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzm. Dr. Hayriye Altunay, hijyen konusunda sadece kişisel vücut temizliği veya hane temizliği dışında en az bunlar kadar özen göstermek gereken şeyin çevre temizliği olduğunu söyledi.

16 Ocak Dünya Hijyen Günü sebebiyle hijyenin, kendi sağlığımızı ve toplum sağlığını korumak için çok önemli olduğuna dikkat çeken ve hijyen tavsiyelerinde bulunan Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzm. Dr. Hayriye Altunay, "Özellikle mikroorganizmaların yayılımının önlenmesi, bu sayede başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle hijyen konusunda sadece kişisel vücut temizliği veya hane temizliği dışında en az bunlar kadar özen göstermemiz gereken bir konu da çevre temizliğidir" dedi.

El hijyeninin birçok enfeksiyon hastalığının önlenmesinde kilit rol oynadığına da vurgu yapan Altunay, "El hijyeni, kişisel temizliğin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Özellikle su ve sabunla uygun bir şekilde sağlanmalı ve gerekli durumlarda aksatılmadan ve yeterli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca kişisel hijyen kural ve sorumlulukları için mevsim ve çalışma şartlarına bağlı olarak sıklığı değişmekle birlikte haftada en az bir kez banyo yapılmalı, tırnak, saç, diş, kıyafet bakım ve temizliğine özen gösterilmelidir" açıklamalarında bulundu.

Uzm. Dr. Hayriye Altunay, "Sağlıklı bir ortamdan söz edilebilmesi için hijyen şartlarının düzenli ve doğru bir şekilde uygulanması gerekir. En az kişisel hijyen kadar önemli olan çevre hijyeni için de özenli davranılması, toplumda hijyenik bir yaşam ve ortam oluşturacaktır. Aksi takdirde başta enfeksiyöz hastalıklar olmak üzere çeşitli hastalıkların oluşması ve toplumda yayılımı kaçınılmaz olur. Bu nedenle her bireyin hem kendi sağlığı hem de toplumda yaşayan diğer bireylerin sağlığı için hijyen kurallarına özen göstermesi önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 533 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim