• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Toplum Temelli Psikiyatri Sistemi’ne geçiş hız kazandı

Toplum Temelli Psikiyatri Sistemi’ne geçiş hız kazandı
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi (BRSHH), 88. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla “Ruh Sağlığında Türkiye’nin 21. Yüzyıl Vizyonu: Toplum Temelli Psikiyatri Sistemi” konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Yılsonuna kadar İstanbul’daki Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’ni 8’e çıkaracaklarını belirten Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi (BRSHH) Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, BRSHH’ın girişimiyle oluşturulmaya başlanan Toplum Psikiyatrisi Modeli’nin gittikçe önem kazandığını söyledi.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi (BRSHH), 88. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla “Ruh Sağlığında Türkiye’nin 21. Yüzyıl Vizyonu: Toplum Temelli Psikiyatri Sistemi” konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Ülkemizin yeni Ruh Sağlığı Politikası olarak belirlenen “Toplum Temelli Psikiyatri Sistemi” hakkında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya, Bakırköy Kaymakamı Yakup Vatan, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir, BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, ilçe sağlık müdürleri ve sağlık personeli katıldı.

BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, toplantıda yaptığı konuşmada; ülkemizin ruh sağlığı politikalarına bir asra yakın öncülük eden BRSHH’ in bundan sonrada bu öncü görevini sürdüreceğini söyledi.

BRSHH’ın girişimiyle oluşturulmaya başlanan Toplum Temelli Psikiyatri Sistemi’nin gittikçe önem kazandığını belirten Kurt, Türkiye’de hızla gelişen bu modelin, hastanın toplumdan izole edilmeyip, sosyal yeteneklerini devre dışı bırakmadan iyileşme sürecinin hızlanmasını sağladığını ifade etti.

Oluşturulmaya çalışılan bu modelle öncelikle şizofreni ve diğer ağır ruhsal hastalığı olanların toplum içerisinde tedavi edileceğini ifade eden Kurt, “Hastalarımız doğası gereği yardım isteyemeyen insanlar. Hastaneden dışarı çıkarak, onların yanında olacağız. Bunun çok güzel örneklerine Bakırköy ve Zeytinburnu Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’ nde yakından tanıklık ettik” dedi.

Güngören, Küçükçekmece Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’ ni de hizmete soktuklarını dile getiren Kurt, “Yakında hizmete sokacağımız Beylikdüzü Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ile bu sayı 5’ e çıkacak. Yıl sonuna kadar ise bu merkezlerin sayısını 8’ e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu merkezler sayesinde evlerine kapatılan hastalar ve hasta yakınlarının tedavileri toplumun içinde yapılacak” diye konuştu.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir ise artık ruh sağlığı merkezlerinin ışın tedavi kısmında çok önemli yere sahip olduğunu belirterek, “Bakırköy’ün öncülüğünde açılan merkezlerle, hastalara ulaşmak ve onları rehabilite etmek çok kolay olacak” dedi.

BRSHH Başhekim Yardımcısı Dr. Mehtap Arslan Delice'de ülke genelinde 51 Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ nin hizmet verdiğini söyledi. Hastalığın sosyal ve ekonomik maliyetinin çok ağır olduğunu vurgulayan Delice, toplum temelli sistemle bu maliyetlerin azaldığını, hizmet veren TRSM’ lerde çok yüz güldürücü sonuçlar alındığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim