• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Torik Lens Nedir? Nasıl Kullanılır?

Torik Lens Nedir? Nasıl Kullanılır?
Lensler birçok farklı göz kusuru için kullanılır. Peki, torik lens nedir? Hangi göz kusuru için kullanılır?

Lensler görme kusurlarında tercih edilen ve gözün daha iyi görmesine yardımcı olan medikal bir araçtır. Estetik kaygıdan dolayı çok tercih edilen kontakt lensler kornea yüzeyine yerleştirilir. Lensler birçok farklı göz kusuru için kullanılır. Peki, torik lens nedir? Hangi göz kusuru için kullanılır?

Günlük yaşamda lensler son derece konforlu bir kullanım sağlar. Bu yüzden gözlük yerine kontakt lenslerin tercih edilme oranında büyük bir artış var. Miyop, hipermetrop gibi problemleri olanlar için birçok lens seçeneği mevcut. Fakat astigmat kırma kusuruna sahip gözler için her kontakt lens uyumlu değil. Astigmatlı gözler hem yakını hem de uzağı görmediği için bulanık bir görüntü oluşur. Kornea yuvarlak bir şekle sahipken astigmatlı gözlerde kornea daha eliptik bir şekildedir. Korneada gerçekleşen bu şekil bozukluğu ışığı kırma kusuruna sebep olur ve tüm nesneler bulanık görülür. Astigmatizma düşük derecelerde ise görüşü çok etkilemez. Ancak yüksek derecelerde ise lazer operasyonları, gözlük ya da astigmatlı lensler ile daha net bir görüş elde edilir. Operasyon ya da gözlük kullanmak pratik değilse bu noktada devreye astigmatlı lensler giriyor.

Torik lens astigmatı olan kişiler için üretilmiş daha iyi görüş sağlayan lenslerdir. Bu lensler standart kontakt lenslere göre farklı üretilmiştir. Astigmatlı lensler gözün yüzeyinde kırıcı bir yüzey oluşturur. Böylece astigmat lens bulanık görmeyi etkisiz hale getirmiş olur. Gün içinde hareket ederken, uzanırken yani yatay ve dikey hareketlerde farklı kırılmalar meydana gelir. Günümüzdeki lens teknolojisiyle üretilen astigmatlı lensler farklı kırılma noktalarında bu kırılmayı tolore edebilecek düzeyde dizayn edilmiştir. Işığı kırma gücü lensin farklı noktalarında artar ve azalır. Bu sayede gün içinde rahat bir şekilde hareket ederken görüşünüz net olur.

Torik Lens Çeşitleri

Astigmatlı lenslerin kullanım amacına göre farklı çeşitleri bulunur. Bunlar lensin yapısına, gözdeki problemlere göre çeşitlendirilir.

  • Sert Astigmatlı Lens

Sert astigmatlı lensler gaz geçirgendir. Yumuşak lenslere kıyasla daha uzun süre kullanılabilir. Oksijen akışı sağlar. Göze daha iyi oturduğu için kayma riski yoktur.

  • Yumuşak Astigmatlı Lens

Bu lensler kontakt lens formundadır. Gözün kusuruna göre farklı çeşitlerde üretilmiştir. Astigmatla birlikte miyop problemi de varsa miyop-astigmat lensleri, hipermetrop problemi yaşayanlar hipermetrop-astigmat lensleri tercih edebilir. Eğer yüksek astigmat problemi varsa buna yönelik yüksek astigmatlı lensler kullanılır.

  • Renkli Astigmatlı Lens

Her renkli lens astigmat problemi için uygun değil. Astigmat problemi için özel olarak renkli torik lensler üretilmiştir.

Son olarak astigmatlı lensler kullanıma göre günlük, aylık ve yıllık olarak çeşitlendirilebilir. Ayrıca katarakt ameliyatı sonrası astigmatlı lensler de kullanılabilir. Lens alırken doktora danışmalı ve doktorun bilgi ve önerileri dâhilinde lens seçimi yapılmalıdır.

Torik Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Torik lens seçimi yaparken astigmatın derecesi ve bunun yanı sıra miyopi gibi başka göz kusurlarının olup olmaması dikkate alınmalıdır. Lensler muayene olduktan sonra doktor reçetesi ile alınabilir. Lensler alınırken 15 günlük bir deneme süresi vardır. Bu süre içinde lensi rahat kullanılıp kullanılmadığına bakılır. Lensler gözde yanma ve batma yapmamalıdır. Odak noktası göz ile uyumlu olmalıdır. Eğer bir sorun yoksa yani net görüntü sağlıyor ve batma yapmıyorsa lens göz için uygundur.

Astigmatlı Lens Nasıl Kullanılır?

Astigmatlı lens kullanımı kolay bir lens türüdür. Diğer lensler gibi pratik bir şekilde takılır. Kontakt lenslerden kullanım olarak farklı değildir. Lensi takmadan önce eller temizlenir. Paketi açtıktan sonra lens parmağın üzerine alınır. Eğer yuvarlaksa kullanıma hazırdır. Lens kıvrık bir şekilde duruyorsa tersine dönmüş demektir. Doğru yöne çevrilip kullanılması gerekir. Lensi göze takarken göz parmaklar yardımıyla iyice açılıp lens takılmalıdır. Daha sonra gözü birkaç kez kırparak lensin göze yerleşmesi sağlanır. İşte bu kadar basit. Torik lensi çıkarırken ise göz iyice açılmalı ve yukarı doğru bakılmalıdır. İşaret parmak yardımıyla lens kaydırılır ve başparmakla birlikte tutularak gözden kolayca çıkarılır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7923 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim