• BIST 9145.67
  • Altın 2324.19
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9608
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Tüccar Mantığı ile "Tam Süre" Olmaz!

Tüccar Mantığı ile "Tam Süre" Olmaz!
Sağlık Bakanı Sn. Recep Akdağ basın yoluyla binlerce hekimin yaşamını ve sağlık ortamını etkileyen değişimler (Tam Gün çalışma, Kamu Hastane Birlikleri) konusunda açıklamalar yapmaktadır. Tam Gün çalışma konusunda henüz ortada bir taslak yoktur. Bakan Akd

Sağlık Bakanı Sn. Recep Akdağ basın yoluyla binlerce hekimin yaşamını ve sağlık ortamını etkileyen değişimler (Tam Gün çalışma, Kamu Hastane Birlikleri) konusunda açıklamalar yapmaktadır. Tam Gün çalışma konusunda henüz ortada bir taslak yoktur. Bakan Akdağ'ın başta TTB olmak üzere konunun muhatapları ile paylaşmak yerine basın üzerinden yürüttüğü tartışmalar bizleri kaygılandırmaktadır. Sadece Meclis çoğunluğuna dayalı yasama yetkisi ile toplumsal-sosyal olguların düzenlenmesi; konunun muhatabı olan hekimlerin ve örgütleri olarak TTB'nin görüşlerinin esas alınmaması, sağlık ortamımız ve ülkemizin demokratik geleceği açısından kaygı vericidir.

Türk Tabipleri Birliği'ne göre sağlık herkes için doğuştan kazanılmış bir haktır. Sağlık hakkı ancak sağlık hizmetlerinin kamusal anlayışla sunulduğu bir ortamda olanaklıdır. Genel bütçeden finanse edilen, basamaklandırılmış, birinci basamak sağlık hizmetlerini önceleyen, sevk zinciri işleyen bir sağlık hizmeti herkese eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir bir biçimde sunulabilir.

Sağlığın piyasalaştırıldığı, "paran kadar sağlık" anlayışının egemen olduğu bir ortamda ise sağlık hakkından söz edilemez.

Kamusal bir anlayışla sunulan sağlık hizmetlerinde sağlık çalışanları için geçerli istihdam modeli tam süre çalışmadır. Tam süre çalışma iyi hekimlik değerlerinin yaşam bulması için gereklidir. TTB tarafından yıllardır tam süre çalışma ısrarla savunulmaktadır. Tam süre çalışma haftada nöbetler dahil 40 saati aşmayan çalışmayı, performans gibi belirsiz (keyfi) ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyan, insanca yaşanabilecek bir ücreti, tam süre tazminatını, eğitim tazminatını, iş güvencesini, özlük haklarının geliştirilmesini, kazanımların korunmasını ve grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakkı içermektedir.

Siyasi iktidarların 1980 yılından bu yana, 1961 yılında oluşturulan, Anayasal zemini ve toplumsal algısı kamusal olan sağlık sistemimizi, sistematik olarak tahrip ettikleri ve piyasayı kutsadıkları görülmektedir. Hastaları müşteri olarak gören piyasacı anlayış, hekimleri-sağlık çalışanlarını da birer maliyet unsuru olarak algılamaktadır. İş güvencesiz çalıştırmayı, emeği değersizleştirmeyi yaygınlaştırmaktadır.

Piyasacı anlayışın uluslararası tekeller için sağlığı kazançlı bir yatırım alanı kılma çabası herkesçe bilinmektedir. Bu nedenle hekimlerin kimin için ve hangi sağlık ortamında tam süre çalıştırılacağı yanıtlanması gereken temel sorudur. Bugün Sağlık Bakanlığı'nın uygulamakta olduğu "Sağlıkta Dönüşüm Programı" ile hekimlere sözleşmeli-güvencesiz çalışmanın dayatıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu programın devamı olarak, henüz ayrıntıları içeren taslağı bulunmamakla birlikte, AKP Hükümetince gündeme getirilen ve yukarıda belirttiğimiz "İyi hekimlik değerlerinin yaşam bulduğu, sağlığın hak olarak sunulduğu" ortam yaratılmadan hekimlere dayatılacak güvencesiz-geleceksiz çalışma modeline "Tam Gün" demek doğru olmayacağı gibi, adı her ne olursa olsun böyle bir girişimi kabul etmekte mümkün değildir.

Bizler yaşanan tüm tahribata, Genel Sağlık Sigortası adı verilen sağlık vergisine, Aile Hekimliği denilen sağlık ocaklarının özelleştirilmesine, devlet ve üniversite hastanelerindeki işletmeleştirmelere rağmen, art niyetten arındırılmış ve özendirilmiş bir kamusal sağlık sisteminin ülkemizde yeniden kurulabileceğine inanıyoruz. Sermaye yatırımlarının karlarına hizmet etmek yerine, kamusal kaynakları koruyacağımız, topluma ve hastalarımıza sağlığı bir hak olarak sunacağımız hizmeti "tam süre" çalışarak sunmak istiyoruz.

Bu doğrultuda konunun kamuoyunca anlaşılması ve yıllardır dile getirdiğimiz haklı talebimizin gerçekleşmesi için bir dizi etkinliği gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz:

Bu haber toplam 2005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim