• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp bebek aşamaları nelerdir?
Doğal yollardan çocuk sahibi olamadıysanız, yardımcı üreme tekniklerinden yararlanmak istiyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız Dikkat!

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı çiftelerin  kafasındaki soru işaretlerini gideriyor ve son derece karışık ve zorlu gibi görünen tüp bebek aşamalarını anlatıyor.

İlk Görüşme:

Çiftin doktorla ilk görüşmesi hangi tedavi yöntemine uygun olduklarına karar verme amacını taşır. Görüşme sırasında çiftin öyküsü alınır, önceden yapılmış olan tetkikler değerlendirilir ve kadın muayene edilir. Erkeğin semen analizi değerlendirilir.

İkinci Görüşme:

İkinci görüşme aynı zamanda eğitim aşamasıdır. İstenen tetkikler değerlendirilerek, bir tedavi planının çizilmesi bu işlemlerin çiftlerle paylaşılması, ilaçlarını nasıl kendilerinin öğretilir ve gerekli onay formları imzalatılır.

Yumurtalıkların baskılanması:

Tüp bebek tedavisinin temelini, kadının yumurtalıklarının tamamıyla kontrol altına alınması oluşturur. Bu amaçla kullanılacak ilaçlar tedaviyi yürüten hekim tarafından en uygun olanı seçilerek kullanılır. Burun spreyi ya da cilt altına uygulanan enjeksiyonlar şeklinde olan bu ilaçlar istenilen zamandan önce yumurtlamayı engeller.

Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi:

Tüp bebek tedavisinin başarısı kadın yumurtalıklarında çok sayıda yumurta üretilmesine bağlıdır. Bu amaçla, daha önce belirtilen ilaçlar ile kontrol altında tutulan yumurtalıklar, yumurta gelişimini uyaran ilaçlar ile uyarılır. Bu ilaçlar cilt altına veya kas içine yapılan iğnelerdir. Yumurtalıkların bu ilaçlar ile uyarılması yaklaşık 10 - 12 gün sürer. Bu süreç içerisinde yumurta gelişiminizin takibi için 3-4 kez kontrol edilmeniz gerekmektedir.

 Yumurtaların toplanması:

Yumurta gelişiminin takibi sırasında, yeterli sayıda yumurtanın olgunlaştığı tespit edildiği gün, yumurtaların en son gelişim basamağını tamamlamak üzere hCG enjeksiyonu yapılır. Yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36. saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici, uyku verici ilaçlar verilebileceği gibi işlem tümüyle anestezi altında da gerçekleştirilebilir. İşlemin süresi ortalama 15- 30 dakikadır. Sperm hücreleri ile dölleme işlemi yumurtaların toplandığı gün gerçekleştirilir. Yumurtaların toplanmasını takiben 2-3 saatlik dinlenmenin ardından çift hastaneden taburcu edilir. Bu aşamadan sonra kullanılacak ilaçlar konusunda çifte bilgi verilir.

Laboratuvar işlemleri:

Yumurtaların toplanmasından bir gün sonra, yumurtalardan kaçının normal şekilde döllendiği konusunda çifte bilgi verilir. Bu aşamadan sonra normal olarak döllenen yumurtalar laboratuvarda 2 ile 5 gün arasında izlenerek, uygun görülen zamanda, aralarında en kaliteli olanlar belli sayıda seçilerek anne rahmine geri yerleştirilirler.

Embriyo transferi:

Transfer işlemi öncesinde çifte transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi konusunda bilgi verilir. Transfer işlemi, çok basit bir muayene işleminden farksızdır. Herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz. Transfer öncesi tek istenilen anne adayının su içip idrar torbasını oldukça doldurmasıdır. Çünkü transfer işlemi ultrasonografik gözlem altında yapılmakta ve bunun için de idrar torbasının dolu olması önemlidir. Transfer işlemi sırasında, embriyolar ile yüklenmiş olan bir kateter vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisine bırakılır. Eğer yerleştirme işleminden sonra geride iyi kalitede embriyo veya embriyolar kalmış ise çiftin onayı alınıp bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulup saklanır.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, transfer sonrası 3-4 saat hastanede dinlenen çiftin evine dinlenmesi için gönderildiğini belirtiyor. Tedavinin sonucunun, transferden 12 gün sonra yapılan gebelik testi ile öğrenmenin mümkün olduğunu ve olumlu testten 4 hafta sonra bebeğin kalp atışlarını gözlemenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; tüp bebek aşamalarında en yoğun işlemlerin kadınlara uygulandığını ve eşlerin bu süreçte desteğinin çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim