• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Tüp Bebek Sahibi Olmak İsteyenlere Kötü Haber

Tüp Bebek Sahibi Olmak İsteyenlere Kötü Haber
Meclis'ten geçerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, tüp bebek yöntemine ilişkin getirdiği yeni düzenleme ile normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftleri üzdü. 1 Ekim'den itibaren uygulanacak düzenleme ile daha önce tüp beb

Meclis'ten geçerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, tüp bebek yöntemine ilişkin getirdiği yeni düzenleme ile normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftleri üzdü. 1 Ekim'den itibaren uygulanacak düzenleme ile daha önce tüp bebek tedavisinde 3 olan deneme sayısı ikiye düşürülecek. Tüp bebek uygulama yaşı ise 40'dan 39'a inecek.

1 Ekim'den itibaren uygulanacak olan yasanın 63. maddesi, evli olmakla birlikte çocuk sahibi olamayan genel sağlık sigortalısının kadınsa kendisinin, erkekse karısının yardımcı üreme yöntemiyle tedavisine ilişkin kuralları düzenliyor. Tüp bebek tedavisinin kişinin bağlı olduğu kurumca karşılanabilmesi için yeni düzenlemeyle şu şartlar getiriliyor:

-Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi, -23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması,

-Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

-Uygulamanın yapıldığı tıbbi merkezin Kurum ile sözleşme yapmış olması,

-En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması.

Ayrıca yine yeni düzenleme ile 3 olan deneme sayısı 2'ye indirilecek. 40 olan yaş sayısı ise 39'a düşürülecek.


-DENEME SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİ BEBEK ŞANSINI DA YÜZDE 15 AZALTIR-


Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Traş, ANKA'ya yaptığı açıklamada, bebek sahibi olmak isteyen ve tüp bebek yöntemine başvuram çiftlerin yeni düzenlemeyle birlikte şanslarının yüzde 15 oranında azaldığını söyledi. Tüp bebekte deneme sayısının 3'den 2'ye düşürülmesini eleştiren Prof. Dr. Traş, "Başarı şansı birinci denemede yüzde 50-55, ikinci denemede yüzde 75-80, üçüncü denemede ise yüzde 85-90'dır. Deneme sayısı ikiye düşürüldüğünde yüzde 10-15'lik bir oranın gebelik şansı ciddi şekilde geriliyor. Hakkın 2'ye indirilmesi sıkıntılı bir durum" dedi.

-18 YAŞINDA EVLENEN BİRİ NEDEN 5 YIL BEKLESİN-

Türkiye'de erken yaşta evliliklerin yaygın olduğuna işaret eden Prof. Dr. Traş, yeni sistemle yaş aralığının 23-39 olarak belirlenmesinin de yanlış olduğunu savundu. Prof. Dr. Tıraş, "18 yaşında evlenen ve eşinde hiç sperm olmayan bir kadının çocuk sahibi olabilmesi için mutlaka tüp bebek yöntemine başvurması lazım. Ya da tüberküloz geçiren ve tüpleri tıkanmış olan bir kadın da tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak durumunda. Ancak bunlar çocuk sahibi olabilmek için 5 yıl beklemek zorunda kalacak" diye konuştu. Prof. Dr. Bülent Traş ayrıca normal yolla bebek sahibi olamayan kadınların tüp bebek yöntemiyle 43 yaşına kadar anne olabileceğine de işaret ederek, "Yaş sınırı hangi kriterler göz önüne alınarak 40'dan 39'a düşürüldü belli değil. Bu tür düzenlemeler bilimsel gerçekler göz önüne alınarak yapılmalıdır" dedi. Prof. Dr. Traş, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın ilgili maddesinin konunun uzmanı dernekler ve sivil toplum kuruluşlarından görüş alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 1881 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim