• BIST 9710.99
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Tüp bebek tedavisi ile ilgili yenilikler

Tüp bebek tedavisi ile ilgili yenilikler
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) karşıladığı tüp bebek tedavisinde kadın erkek ayrımı sona erecek. Daha önce sadece kadınların kısırlığında tüp bebek tedavisini karşılayan SGK, erkeklerin kısır olması halinde de tüp bebek tedavisini karşılayacak

 

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) karşıladığı tüp bebek tedavisinde kadın erkek ayrımı sona erecek. Daha önce sadece kadınların kısırlığında tüp bebek tedavisini karşılayan SGK, erkeklerin kısır olması halinde de tüp bebek tedavisini karşılayacak. Eşlerden birinin en az beş yıldır sigortalı ve 900 gün prim ödemiş olması yeterli olacak. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç tüp bebek tedavisi ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını yazdı

 

Eski Sağlık Bakanı Ahmet Demircan'ın da aralarında yer aldığı AK Parti milletvekillerince TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifinde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun tüp bebek ile ilgili maddesinde de değişiklik öngörüldü. Yürürlükteki kanun, yalnızca kadınların kısırlığı hallerinde tüp bebek tedavisi sağlanmasına olanak tanıyor. Bu durum, çiftlerden kocanın kısırlığı halinde tüp bebek tedavisi uygulanmasında sıkıntılara yol açıyor. Yasa teklifi, SGK'nın tüp bebek tedavisi hizmetlerinde kadın erkek ayrımına son veriyor. Kadın ya da erkeğin kısır olması halinde tüp bebek tedavisi karşılanacak. En önemli değişikliklerden birini bu oluşturuyor.

YAŞ ŞARTI 40'A ÇIKARTILIYOR

Mevcut kanunda, tüp bebek tedavisi uygulanabilmesi için kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması koşulu aranıyor.

Teklif, yaş sınırını bir yıl uzatıyor. SGK'nın tüp bebek tedavisini karşılayabilmesi için kadının yine 23 yaşından büyük ama 40 yaşından küçük olması koşulu aranacak. Değişiklik sonucu, örneğin bugün itibarıyla, tüp bebek tedavisinden yararlanacak kadının en geç 1 Kasım 1979 tarihinde doğması gerekirken, yeni düzenlemeyle 1 Kasım 1978-1 Kasım 1979 tarihleri arasında doğan kadınlar da tedaviden yararlanabilecek.

Halen olduğu gibi, erkeklerde yaş şartı aranmayacak.

EŞLERDEN BİRİNİN SİGORTA KOŞULUNU SAĞLAMASI YETERLİ OLACAK

Yürürlükteki kanun uyarınca, sigortalı olarak çalışmayan kadının eşi en az beş yıldır genel sağlık sigortalısı ve 900 gün prim ödemişse tüp bebek tedavisinden yararlanabiliyor ancak kendisi sigortalısı ise bu kez kendisinin en az 5 yıl sigortalı ve 900 gün prim ödemesi koşulunu yerine getirmesi gerekiyor. Yeni düzenlemede, çalışan kadının kendi prim gün ve sigortalılık süresi yeterli değil ise eşinin koşulları sağlamış olması yeterli kabul edilecek.

KALITSAL HASTALIĞI OLAN ÇİFTLER DE YARARLANACAK

Yeni düzenlemede öngörülen bir başka yenilik ise genetik hastalığı bulunan veya taşıyıcı olduğu bilinen çiftlere yönelik olacak. Buna göre, söz konusu çiftlerin sağlam çocuk sahibi olmasına ya da hasta çocukları varsa, ikinci çocuğun sağlıklı doğmasına yönelik yapılacak tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanacak.

SGK halen ailedeki hasta çocuğun kök hücre tedavisine yönelik yeni doğumlara ilişkin tüp bebek tedavisini de karşılıyor.

İLK EVLİLİKTEN OLAN ÇOCUKLAR ENGEL DEĞİL

2015 yılında yapılan yasa değişikliği sonrası, ikinci evliliğini yapan eşlerin ilk evlilikten çocukları bulunması, tüp bebek tedavisinin karşılanmasına engel teşkil etmiyor. Eşlerin, birlikte, hayatta kalan çocuklarının olmaması yeterli bulunuyor.

SGK, çiftlerin evlatlık çocuk edinmeleri durumunda da tüp bebek tedavisini karşılıyor.

BİRDEN FAZLA EMBRİYO TRANSFERİNE DİKKAT

Kadının yaşı, embriyo kalitesi gibi tıbbi zorunluluk halleri dışında birden fazla embriyo transfer edilmesi halinde çoğul gebelik olursa, taburcu edilinceye kadar bebekler için verilen sağlık hizmetleri karşılanmıyor. Tedaviyi gerçekleştiren sağlık merkezi dışındaki anlaşmalı hastanelerde söz konusu çoğul gebelik sonucu doğan çocuklar için yapılan tedavi giderleri de SGK tarafından karşılandıktan sonra, embriyo transfer işlemini yapan merkezden tahsil ediliyor.

YÜZDE 30 KATILIM PAYI

Tüp bebek tedavisinde ilk denemede yüzde 30 oranında katılım payı ödeniyor. Katılım payı tutarı, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 olarak uygulanıyor.

EMBRİYO TRANSFER EDİLMEZSE DENEME SAYISINA EKLENMEZ

Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi yetersiz olduğunda transfer işlemi gerçekleştirilmiyor. Tedaviye başlandığı halde, embriyo transfer edilememesi durumunda, deneme sayısına dahil edilmiyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3498 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim