• BIST 9549.02
  • Altın 2485.268
  • Dolar 32.5084
  • Euro 34.8026
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tüp bebek'teki tehlike

Tüp bebek'teki tehlike
Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin, bazı genetik hastalıklara yakalanma ve organ bozukluğuna uğrama olasılığının, normal doğanlara göre yüzde 30 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin, bazı genetik hastalıklara yakalanma ve organ bozukluğuna uğrama olasılığının, normal doğanlara göre yüzde 30 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Amerika’nın Atlanta kentinde bulunan ki Hastalıkların kontrolü ve Önlenmesi Merkezi tarafından yapılan bir araştırmada, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen bebekler ile normal yollardan hamile kalan çiftlerin bebeklerinin sağlık durumları karşılaştırıldı. 13 bin 500 tüp bebeğin katıldığı araştırmada, uzmanlar tüp bebeklerin kalp kapakçığı kusurundan, yarık dudak ve damağa, bağırsakların ve yemek borusunun tam gelişmemesi yüzünden sindirim sistemi anormalliklerine kadar çeşitli hastalıklarla dünyaya gelme riskinin daha fazla olduğu belirlendi.

Bunun yanı sıra tüp bebeklerde küçük olsa da gelişme geriliğine yol açan Angelman Sendromu ile karında delik ve öğrenme zorluklarına yol açan Beckwith-Wiedeman Sendromu gibi nadir görülen genetik hastalık riskinin de, normal yollarla dünyaya gelen bebeklere göre daha fazla olduğu belirtildi.

Uzmanlara göre tüp bebeklerde veya diğer tedavi yöntemleriyle dünyaya gelen bebeklerde sağlık sorunlarının daha fazla olması riskinin, doğanın düşük kaliteli oldukları için atacağı yumurtaların kısırlık tedavisindeki ilaçlar sayesinde kullanılması olabilir. Ayrıca, tüp hamilelik öncesi ve sonrasında alınan ilaçların, yumurtalara zarar verebileceği de öne sürüldü. Bu araştırmayı dikkate alan İngiltere Sağlık Bakanlığı’na bağlı Fertilizasyon ve Embriyoloji Kurumu (HFEA) da, önceki gün bir açıklama yayınlayarak, tüp bebek yapmak isteyen çiftlerin, bu konularda uyarılması gerektiğini söyledi. İngiltere’de, İngiltere’de ilk kez yapılacak bir uygulamayla, ekim ayından itibaren tüp bebek merkezleri çiftleri, gerek tüp bebek gerekse benzeri diğer yöntemlerin riskleri konusunda önceden uyarmak zorunda olacak.

‘Bazı riskler olabilir’

Doç Dr. Kubilay Vicdan: Tüp bebeklerin kendine özgü anormallikleri olabilir. Tüp bebek tedavisini uygularken sadece hastanın kendi yumurtası kullanırsa başarı oranı yüzde beşi geçmez. Bu yüzden ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz. İlaçların dezavantajları var ama embriyoların iyilerini seçebiliyoruz.

‘Kesin yüzde verilmez’

Dr. Kaan Bozkurt: 6000 çifte tüp bebek tedavisinde bulunduk. 2000 üzerinde bebek gördük, istatistik olarak net bir rakam söyleyemem. Ancak, yaşanacak problemler de seyrek görülecek problemlerdir. Düşük yapma ve sakat doğum tabii ki daha fazla. Çiftler, bu riskler konusunda uyarılarak tedaviye başlatılır.

‘Tüp bebek merkezini iyi araştırın’

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek tedavilerinin, kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlarken, çoğul gebelik riskini de artırabildiğini kaydetti. İyi bir tüp bebek merkezinde gebelik oranının yüksek, çoğul gebelik oranının düşük olması gerektiğini söyleyen Yaralı, çiftlerin merkeze “Embriyo transferi başına gebelik oranı nedir?”, “Çoğul gebelik oranı nedir?” ve “Dondurma çözmede başarı oranınız nedir?” sorularını sormasını istedi. Yaralı “İyi bir merkezde gebelik oranı yüzde 50-55 ve üstünde olmalı. Çoğul gebelikte ikiz bebek oranı yüzde 25 ve altında, üçüz gebelik oranı yüzde 3’ten düşük olmalı” dedi.

Meme kanseri geni kısır yapabilir

YumurtalIk nakli konusundaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Kutluk Oktay’ın yaptığı araştırmaya göre, ailesinde meme, yumurtalık ve prostat kanseri bulunanlarda düşük yumurta veya kısırlık riski, diğer kişilere oranla 38 kat daha fazla. Araştırmanın, bu tür bir riskle karşı karşıya bulunanlar için uyarıcı ve yol gösterici nitelikte olduğunu belirten Oktay, ayrıca doğurganlığın korunması açısından yumurtalık nakli ve yumurtaların dondurulması konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti. Rahim yaşlanmadığı için bu tür tedavi yöntemleriyle her yaştaki kadının hamile kalma olasılığının bulunduğunu söyledi.

VATAN

Bu haber toplam 2123 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim