• BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Türk bilim insanından BM'ye ''hareket'' çağrısı

Türk bilim insanından BM'ye ''hareket'' çağrısı
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Kutluk, BM Genel Kurulunun açılış oturumunda yaptığı konuşmada, bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda devletleri harekete geçmeye çağırdı.

Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, ''Dünyada şu anda bulaşıcı olmayan hastalıklar krizi yaşanıyor. Kalp, kanser, diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümler nedeniyle dünya genelinde yılda 36 milyona yakın kişi hayatını kaybediyor'' dedi.

Kutluk, geçtiğimiz hafta (10-11 Temmuz) New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, dünya genelindeki sivil toplum örgüt temsilcileri adayları arasından seçilerek, açılışın oturumunda dünya ülkelerine seslendi.

BM Genel Kurulunda, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark'ın ardından konuşma yapan Kutluk, dünya ülkelerini bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda harekete geçmeye çağırdı.

-"Türkiye'de yılda 300 binden fazla kişi bu nedenle ölüyor"

Kutluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulunda yer alan sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından seçilen tek konuşmacı olarak, gerek Dünya Kanser Kontrol Örgütünü, gerekse Türkiye'yi temsil etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BM'nin ilk olarak 2011 yılında bazı Karayip ülkelerinin teklifiyle bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunu gündeme aldığını anlatan Kutluk, BM'nin bulaşıcı hastalıklarla mücadelede ne kadar yol alındığının değerlendirilmesi amacıyla konuyu bu yıl tekrardan genel kurul gündemine getirdiğini söyledi.

Dünyada şu anda bulaşıcı olmayan hastalıklar krizinin yaşandığını belirten Kutluk, kanser başta olmak üzere, kalp, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümlerin, dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ını oluşturduğunu kaydetti.

Bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda 36 milyona yakın kişinin hayatını kaybettiğini bildiren Kutluk, Türkiye'de ise yılda 300 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kutluk, ''Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümler zengin fakir ayrımı gözetmeksizin bütün ülkelerin sorunu. Çocuklarımızın daha doğmadan bile ne kadar obez olacağının bilindiği bir dünyada yaşıyoruz. Ve çocuklarımız doğmadan, kontrol edemedikleri riskleri yaşayacakları bir dünyaya gidiyorlar'' şeklinde konuştu.

-Milyonlarca ölümün önüne geçilebilir

Dünya Sağlık Örgütünün 2025 yılına kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümlerin yüzde 25'inin önlenmesine yönelik hedef koyduğunu anlatan Kutluk, şunları kaydetti:

''Hedeflere yönelik dünyanın bütün ülkeleri tarafından sorumluluğun üstlenilmesi ve ülkelerin bu konuda ellerini taşın altına koymaları gerekiyor. Tütünle mücadele, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite gibi sağlıklı yaşam önlemleriyle bulaşıcı olmayan hastalıkların önüne geçebiliriz. Ancak bunun sadece insanlar tarafından yapılan bir tercih değil, devlet politikası haline getirilmesi gerekiyor. İkinci olarak korunma önemli. Üçüncü olarak da dünya düzeyinde bu konuya az kaynak ayrılıyor. Daha fazla kaynak ayrılmalı. Dünya genelinde toplam 31 milyar dolarlık kalkınma yardımının yüzde 1.2'si sağlığa gidiyor. Korunma başka olmak üzere sağlığa daha fazla kaynak ayrıldığı taktirde milyonlarca ölümün önüne geçilebilir.''

Bulaşıcı olmayan hastalıklarda hizmete erişim ve bakım kalitesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Kutluk, bu hastalıklarla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ulusal düzeyde ve multisektörel bir yaklaşımla planlanma, izleme ve değerlendirilme yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2836 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim