• BIST 10125.46
  • Altın 2997.875
  • Dolar 34.8702
  • Euro 36.7728
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk'ten Dünya Diyabet Günü mesajı:

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk'ten Dünya Diyabet Günü mesajı:
Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, düşük şeker tüketimi olan bireylerin diyabet riskinin yüzde 35, hipertansiyon riskinin yüzde 20 oranında azaldığının görüldüğünü ifade etti.

"İkinci Dünya Savaşı'ndaki şeker karnesi uygulamasıyla yapılan karşılaştırmalı çalışmada, düşük şeker tüketimi olan bireylerin diyabet riskinin yüzde 35, hipertansiyon riskinin ise yüzde 20 oranında azaldığı görülmüş. Bu sonuçlar bize, şekerle mücadelenin anne karnından başlaması gerektiğini gösteriyor"

Vakıftan "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, şeker tüketimi ve diyabet vakalarındaki yükselişin Türkiye'de de çok ciddi rakamlara ulaştığı belirtildi.

Türkiye'de 18 yaş üzeri diyabet hastası oranının yüzde 14,5 ve 10 milyonu aşkın kişinin ise diyabet hastası olduğu bilgisi verilen açıklamada, diyalize giren hasta sayısının 65 bine yaklaştığı ve bu kişilerin de yüzde 40'ının aynı zamanda diyabet hastası olduğu kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TBV Başkanı Timur Erk, Güney Kaliforniya Üniversitesinde yapılan ve Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, şeker tüketimini kontrol altına almanın yalnızca çocukluk ve yetişkinlikte değil, anne karnından itibaren sağlıklı bir geleceğin temelini oluşturduğunun belirlendiğini aktardı.

Vakfın yıllardır şeker ve tuz tüketiminin azaltılması için büyük çaba harcadığını belirten Erk, özellikle gelişme çağındaki çocukların ambalajlı gıdalardan uzak durması ve şeker tüketiminin minimuma indirilmesi için şehir şehir, okul okul gezerek eğitimlerle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Erk, Güney Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının annenin gebelik döneminde ve doğumdan sonraki ilk iki yılda düşük şeker tüketiminin diyabet ve hipertansiyon riskini nasıl azalttığını ortaya koyduğuna işaret ederek, "İkinci Dünya Savaşı'ndaki şeker karnesi uygulamasıyla yapılan karşılaştırmalı çalışmada, düşük şeker tüketimi olan bireylerin diyabet riskinin yüzde 35, hipertansiyon riskinin ise yüzde 20 oranında azaldığı görülmüş. Bu sonuçlar bize, şekerle mücadelenin anne karnından başlaması gerektiğini gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Şeker tüketiminin azaltılması için acil eylem planı hazırlanmalı"

ABD'de uzmanlar, 2 yaş ve üzeri bireylerin şeker alımını günlük kalorinin yüzde 10'uyla sınırlamayı önerse de ortalama bir Amerikalının günde yaklaşık 17 tatlı kaşığı ilave şeker tükettiğini anlatan Erk, bu oranın özellikle tip 2 diyabet ve diğer sağlık sorunları açısından ciddi risk oluşturduğuna dikkati çekti. Erk, Türkiye'de ise bu oranın kişi başına 14 tatlı kaşığı seviyesinde olduğunu bildirdi.

TBV Başkanı Erk, gıda sanayicileri, okullar, restoranlar gibi birçok kurum ve kuruluşun bu konuda harekete geçmesi gerektiğini, hatta şeker tüketimini azaltmak için acil eylem planı hazırlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Tip 2 diyabetin kontrol altına alınmadığında böbrek hastalıkları, kalp damar sorunları ve hastalıkları, sinir ve göz hasarları, uzuv kaybı gibi pek çok ciddi komplikasyona yol açabileceği uyarısında bulunan Erk, "Bu tür kronik rahatsızlıklarla mücadele, şeker tüketimini kontrol altında tutmakla başlar. Ülkemizin yeni diyabet hastalarına değil, sağlıklı ve genç bir nüfusa ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 730 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim