• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Türk buluşçular, IENA Fuarı'ndan 2 altın ve 1 gümüş madalyayla döndü

Türk buluşçular, IENA Fuarı'ndan 2 altın ve 1 gümüş madalyayla döndü
Türk buluşçular, Almanya'da düzenlenen IENA Fikirler, Buluşlar ve Yeni Ürünler Uluslararası Ticaret Fuarı'ndan madalyayla ayrıldı.

Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) yapılan açıklamaya göre, Alman Patent ve Marka Ofisi (DPMA) ve Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) işbirliğiyle gerçekleştirilen IENA Fuarı, 27-30 Ekim'de Almanya'nın Nürnberg şehrinde düzenlendi.

Dört gün boyunca dünyanın farklı ülkelerinden buluşçuları ağırlayan fuara katılan Dr. Ramazan Ünal ve Barış Baysal, "AnkleMech: 3 Serbestlik Dereceli Ayak Bileği Protezi" buluşuyla altın madalya kazandı.

Buluş, doğuştan uzuv kaybı olan veya çeşitli hastalıklar, kazalar nedeniyle birden fazla uzvunu kaybetmiş olan hastalar için geliştirildi. Buluş, ayak bileği eklemlerinin iç rotasyon hareketi, içe ve dışa çevrilmesi ve diz altı mekanizmasıyla sıfır derece olacak şekilde hizalanması hareketlerinin enerji verimliliği sağlayacak şekilde gerçekleştirilebilmesine imkan sağlıyor.

Ünal ve Baysal'ın bu buluşu, insanların fonksiyonel yaşamlarını normale yakın şekilde sürdürmeleri için oldukça düşük maliyetli çözüm sunuyor.

Fuara katılan Hasan Ayartürk, "Ozmoz ile Elektrik Üretim Sistemi" buluşuyla altın madalya kazandı. Buluş, ozmoz prensibiyle, birbirinden farklı çözünen yoğunluklara sahip sıvılar arasında çözücü aktarımından kaynaklı debi artışı kullanılarak ana hareket kaynağının hareket ettirilmesi sağlanarak elektrik enerjisi üreten sistemlerin sahip olduğu bazı dezavantajları ortadan kaldırmak için geliştirildi.

Geliştirilen buluş, ozmoz prensibiyle elektrik enerjisi üreten sistemlerde yüksek çözünenli sıvının çözücü yoğunluğunu koruyarak sıvı takviyesine ihtiyacı ortadan kaldırmaya imkan sağlıyor. Bu sayede aynı zamanda konum bağımsızlığı azaltılmış bir enerji sistemi ortaya koyuyor.

İnofab Sağlık Teknolojileri ise "Solunum Fonksiyon Test Cihazları İçin Sıfır Akış Düzeyi Belirleme Yöntemi" buluşuyla gümüş madalya kazandı.

Buluş konusu yöntem, tıpta solunum fonksiyon testleri süreçlerinde kullanılan ultrasonik spirometrelerin sıfır hava akış hesaplama adımını otomatikleştirmeyi sağlıyor.

Ayrıca buluşla sıfır hava akış düzeyinin kullanıcıları uğraştırmadan belirlenebilmesi ve kullanıcı kaynaklı hataların önüne geçilmesi için yeni bir yöntem ortaya konuldu.

Bu ödüllerin yanı sıra buluşçular, Portekiz, İran, Tayvan, Lübnan ve Hırvatistan ülke özel ödüllerini de kazandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 760 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim