• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 26 °C

Türk cerrahların yaptığı robotik kalp ameliyatlarını yabancı hekimler de canlı izledi

Türk cerrahların yaptığı robotik kalp ameliyatlarını yabancı hekimler de canlı izledi
Türk cerrahlarca göğüs kafesi açılmadan kapalı yöntemle 3 ayrı hastaya canlı yayında yapılan kalp ameliyatı, yurt dışı ve yurt içinden gelen hekimlerce canlı izlendi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serkan Durdu başkanlığındaki ekip tarafından, dünyada nadir uygulanan kapalı yöntemle 3 ayrı hastaya canlı yayında kalp ameliyatı yapıldı. Prof. Dr. Durdu: "Eğitime, Almanya, İngiltere, Irak, İran, Belçika'nın yanı sıra Kırgızistan ve Özbekistan'dan cerrahlar katıldı, 200 cerrahın 25'ini yabancı, 175'ini ise yurt içinden hekimler oluşturdu"

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serkan Durdu başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonları izleyen hekimler, canlı yayında sorular sorarak ameliyat tekniğine ilişkin bilgi aldı.

Prof. Dr. Durdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de en yaygın sağlık sorunlarının başında gelen kalp hastalıklarının, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Gelişen teknolojiyle, kalp sağlığı konusunda önemli adımlar atıldığını belirten Durdu, tedavide devrim niteliğindeki yeniliklerin hastaların konforunu artırdığını anlattı.

Özellikle Türk tıbbının birçok alanda önemli çalışmalara imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Durdu, "Dünyayla paralel olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve hatta bazı alanlarda da öne geçmiş vaziyette. Bu alanlardan biri de kalp damar cerrahisidir." diye konuştu.

Durdu, bu alanda, küçük kesiyle kapalı yöntemle gerçekleştirilen "minival invaziv" olarak isimlendirilen tekniğin dünyada sayılı merkezde uygulandığını ifade etti.

Türk cerrahların ise bu konuda başarılı çalışmalarla dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Durdu, yurt içi ve yurt dışından gelen kalp damar cerrahlarına, canlı yayında yapılan kalp ameliyatlarıyla eğitim verdiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Serkan Durdu, "Eğitime, Almanya, İngiltere, Irak, İran, Belçika'nın yanı sıra Kırgızistan ve Özbekistan'dan cerrahlar katıldı, 200 cerrahın 25'ini yabancı, 175'ini ise yurt içinden hekimler oluşturdu. Eğitim kapsamında, katılımcı cerrahlara, minival invaziv ve robotik cerrahinin kullanıldığı yöntemlerle canlı ameliyatlar uygulamalı olarak gösterildi." diye konuştu.

Bu kapsamda, 3 canlı ameliyat gerçekleştirildiğini, iki hastaya, bu yöntemle koroner baypas cerrahisi yapıldığını aktaran Durdu, "Bu hastaların kalp damarlarında darlık ve tıkanık vardı. Minimal invaviz ve kapalı yöntemle başarılı operasyonlar gerçekleştirildi. Yine bir hastamıza daha robotik cerrahiyle kalp kapağı yerleştirildi." bilgisini verdi.

- "Her bölgeden hastalar Türk hekimlerini tercih ediyor"

Bu yöntemlerin, açık cerrahiye göre hastaya önemli konfor sağladığına işaret eden Durdu, şunları kaydetti:

"En önemli avantaj, ameliyat esnasında kullanılan yüksek teknolojik ürünlerle ameliyatın kalitesi artıyor ve açık cerrahinin yaratabileceği tüm komplikasyonlardan korunulabiliyor. Göğüs kafesi açılmadığından yara izi az oluyor, enfeksiyon gelişme riski büyük oranda ortadan kalkıyor, kanama riski azalıyor, ameliyata bağlı akciğer problemleri görülmüyor, kan nakli ihtiyacı duyulmuyor ve hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Sosyoekonomik ve psikososyal açıdan da avantaj sağlanıyor."

Durdu, genel anestezi altında yapılan koroner baypas ameliyatlarında hastanın göğsünün sol tarafından meme üzerinden 3 santimetrelik bir kesi açıldığını anlattı. Prof. Dr. Durdu, yaklaşık 2,5 saat süren operasyon sonrası, hastanın 1 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 4-5 gün içinde takibi yapılarak taburcu edildiğini dile getirdi.

Bu ameliyatlarda Türk cerrahların dünyada önemli başarılara imza attığına işaret eden Durdu, şöyle devam etti:

"Ülkem adına övünerek söyleyebilirim, minimal invaziv koroner cerrahi ve robotik cerrahisinde Türkiye, dünyada ilk sıralarda, ilk üçün içinde yer alıyor. Bu kapsamda, Avrupa ülkelerinin birçoğundan Amerika'daki birçok merkezden Türkiye öne geçmiş vaziyette. Yurt dışından ülkemize bu konuda eğitim almak için meslektaşlarımız geliyor."

Prof. Dr. Durdu, Türkiye'nin sağlık turizmi açısından da bir dünya markası olmasının gururunu yaşadıklarını anlatarak, sözlerini, "Özellikle Körfez ülkelerinden ülkemize kapalı ameliyatlar için gelen hastalar oluyor. Bunun yanı sıra Almanya, İsveç, Norveç hatta Ukrayna ve Rusya'dan gelen hastalar mevcut. Bulunduğumuz coğrafya içinde her bölgeden hastalar Türk hekimlerini tercih ediyor. Şunu rahatlıkla diyebilirim ki kalbiniz Türk cerrahlarına emanet." diye tamamladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim