• BIST 8904.46
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Yılmaz'dan "medikal estetik kursları"yla ilgili değerlendirme:

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Yılmaz'dan "medikal estetik kursları"yla ilgili değerlendirme:
Türk Dermatoloji Derneği (TDD) Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, medikal estetik uygulamalarının ciddi eğitim ve uzmanlık gerektirdiğini belirterek, ehil ellerde yapılmayan müdahalelerin ciddi yan etkilere, kalıcı izlere neden olabildiğini söyledi.

"Medikal estetik uygulamaları ciddi eğitim ve uzmanlık gerektiriyor, 2-3 günlük eğitimle sağlanacak bir şey değildir"

"Uygun olmayan ortamlarda yapılan medikal estetik uygulamaları sonucunda ciddi alerjik reaksiyonlar gelişebiliyor, vücutta kalıcı izlere, ciddi enfeksiyona neden olabiliyor, malzeme damarı tıkayarak büyük yaralara, çukurlara sebep olabiliyor"

Akdeniz Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığının il sağlık müdürlükleri ve hastanelere, medikal estetik kursları düzenlenmesi ve sertifika verilmesinin yasak olduğunu hatırlatan yazı gönderdiğini ve yazıda bu tür faaliyetlerin ilgili kuruluşlara bildirilmesini istediğini anımsattı.

Hekim olmayan kişilerin dahi kurslarda eğitim alıp, "medikal estetik uzmanıyım" diye televizyon programlarına çıktığını, "merdiven altı" olarak tabir edilen estetik uygulamaları yapabildiğini dile getiren Yılmaz, TDD olarak Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği ile bunun önlenmesi için uzun yıllar mücadele verdiklerini vurguladı.

Yılmaz, Sağlık Bakanlığının, il sağlık müdürlükleri ve hastanelere medikal estetik sertifikaları ve kurslarıyla ilgili uyarı yazısı göndermesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ehil olmayan kişilerce yapılan estetik uygulamaları nedeniyle komplikasyonların arttığına işaret eden Yılmaz, "Medikal estetik uygulamaları ciddi eğitim ve uzmanlık gerektiriyor, 2-3 günlük eğitimle sağlanacak bir şey değil. Biz sadece komplikasyonlarla uğraşır hale geldik. Hastalar yanlış uygulamalar sonucu ciddi enfeksiyonlarla bize geliyor, bunları düzeltme konusunda birtakım çaba içinde oluyoruz. Bir kısmını düzeltiyoruz ama hasarlı kalanlar da oluyor. Bu şikayetler çok arttığı için Sağlık Bakanlığı ciddi bir adım attı." diye konuştu.

Yılmaz, Türkiye'nin sağlık alanındaki başarısıyla parladığını, yurt dışından saç ekimi ve estetik uygulamaları için de çok sayıda kişinin geldiğini hatırlattı.

Tabela koyarak "merdiven altı" uygulama yapan yerlere yönelik alınan tedbirin önemine dikkati çeken Yılmaz, "Bir haftalık eğitim alan, hekim olmayan ya da bakıyorsunuz diş hekimi estetik alanında 'üniversite onaylı kurs açıyoruz' diye afişler asıyor. Bunları Bakanlığa bildiriyoruz. Bakanlık da bunun engellenmesi konusunda adımlar atıyor ancak muhatap bulamıyorsunuz çünkü kaçak uygulamalar." ifadesini kullandı.

Herhangi bir eğitim programı ya da kongre yapacaklarında önce Sağlık Bakanlığından onay aldıklarını bildiren Yılmaz, onay verildikten sonra da Türk Tabipleri Birliğine bilgi verdikleri aktardı.

Düzenledikleri kongrelerin, üniversitelerde verdikleri eğitimin tamamlayıcısı olduğunun altını çizen Yılmaz, sadece kursa katılarak uzman olunamayacağını kaydetti.

"Uygulamalara yönelik kısıtlama getirildi"

Medikal estetik yaptıracakların dikkatli olmasını isteyen Yılmaz, "Ucuz ya da çok ismini duyduk" diye gidilebilen yerlerde bazen uzman olmayan hatta hekim olmayanların bile çokça uygulama yapabildiğine tanık olduklarını anlattı.

Lazer, radyofrekans gibi aşamalı yapılması gereken bazı işlemlerin ehil olmayan yerlerde para kazanmak kaygısıyla tek seferde yapılmaya çalışıldığını dile getiren Yılmaz, "Uygun olmayan ortamlarda yapılan uygulamalar sonucunda ciddi alerjik reaksiyonlar gelişebiliyor, vücutta kalıcı izlere, ciddi enfeksiyona neden olabiliyor, malzeme damarı tıkayabiliyor." uyarısında bulundu.

Yanlış uygulamaların doku yıkımlarına neden olduğuna işaret eden Yılmaz, Sağlık Bakanlığının bu uygulamalara yönelik kısıtlamasının önemli olduğunu, "merdiven altı" uygulamaların denetimleri için dernekler aracılığıyla her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.

Sağlık il müdürlükleri ve hastanelere yazı gönderilmişti

Sağlık Bakanlığı, 2003'te bir dönem uygulanmasına izin verilen medikal estetik sertifika eğitimlerinin 2008'de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında yürürlükten kaldırıldığını, sertifika veya buna benzer yetki belgesine dayanılarak unvanlarda "estetik" veya benzer anlama gelecek hiçbir ibare kullanılamayacağını, bu tip işlemlerin de sadece ilgili alandaki doktor ve uzman doktorlar tarafından tıbbi işlem olarak yapılabileceğini duyurmuştu.

Sağlık il müdürlükleri ve hastanelere gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliğinin de Bakanlıkça belirlenmiş alanlarda ve standartlarda verilen eğitimler sonrası sertifikaların tescil edilebileceği, kazanılmış haklar hariç medikal estetik sertifikasının yürürlükten kaldırıldığı, bu isimde ve benzeri anlamlara gelecek eğitimlerin düzenlenmesi, katılımcılara sertifika verilmesinin hukuken mümkün olmadığı vurgulanmıştı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2764 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim