• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Türk doktor lösemiyi öldüren proteini buldu

Türk doktor lösemiyi öldüren proteini buldu
ABD Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları için 2.5 milyon dolar bütçe ayırdığı Fatih Uçkun ve ekibi CD-19-ligand proteinini kullanarak lösemili hücreleri etkisizleştirdi.

Amerika'da yaşayan Türk Profesör Fatih Uçkun, lösemili hücreleri 24 saat içinde öldürebilen bir ilaç buldu. Uçkun'un laboratuvarda geliştirdiği ilaç British Journal of Hematology adlı bilim dergisinde yayımlandı. Amerikan Sağlık Bakanlığı, Fatih Uçkun ve ekibinin yaptığı araştırmanın ilaca dönüştürülmesi için 2.5 milyon dolarlık bütçe ayırmıştı. İlacın diğer çocuk kanserleri için de kullanılması hedefleniyor. Çocuklarda sık görülen kan kanserine karşı, nanoteknoloji ile tedavi konusunda çalışan Prof. Uçkun başkanlığındaki ekip, vücudun kendi bağışıklık sistemini büyük oranda güçlenerek lösemili hücreleri öldürmesini sağlıyor.

KANSERİN DİRENCİNİ KIRIYOR
Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği de yapan ünlü Türk Profesör Fatih Uçkun'un araştırmalarına tıp dünyası büyük umut olarak bakıyor. Uçkun'un çalışmalarını yürüttüğü Sabah Araştırma Enstitüsü, löseminin tedaviye olan direncini kırmak için çalışıyordu. Prof. Dr. Fatih Uçkun, tıp dünyasında büyük yankı uyandıran yöntemi şöyle anlattı: "Biz CD22 geninde olan değişiklikle lösemiye yol açabileceğini yakın geçmişte bulmuş ve yayınlamıştık. CD22'nin bozuk olduğu bir ortamda, kan kanseri olarak adlandırılan löseminin gelişmesine zemin hazırlanıyordu. Şimdi CD19- ligand diye bir protein bulduk. Bu protein lösemi hücrelerine bağlandığında o hücreler içinde ölümü tetikliyor. Ve 24 saat içinde lösemili hücreler ölüyor." CD19-ligand geninin ve CD19-ligand proteininin bulunması vücudumuzun savunmasını artırma yönünde birçok yeni yöntemlere zemin hazırlayacağı için lösemiyle savaşta büyük avantaj sağlayacağı yorumu yapılıyor. Uçkun bilim dünyasında ses getiren araştırmasıyla ilgili, "Bulduğumuz proteinini laboratuvarda elde ederek lösemi ve lösemi kök hücrelerini öldürebilen ilaç olarak kullanılabileceğini gösterdik" dedi.

HAYATI BİR BAĞIŞLA DEĞİŞTİ
Prof. Dr. Uçkun, bir doktor arkadaşı tarafından gönderilen umutsuz hastayı tedavi etmişti. Sağlık sigortası bulunmadığı için özel izinle tedaviye aldığı bu hastanın, aslında 1.7 milyar dolar serveti bulunan ünlü işadamı Wayne Hughes'un oğlu olduğu ortaya çıkmıştı. Hughes, bir hafta ömür biçilen oğlu kurtulunca, Uçkun'a 200 milyon dolar bağışladı. Prof. Dr. Fatih Uçkun da bu para ile enstitüsünün temellerini atmıştı. Bu enstitüde pek çok araştırma yapan Prof. Dr. Fatih Uçkun'un son çalışmaları tamamen lösemiye yöneldi. Hedefe yönelik ilaçlarla kanserin felce uğraması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

AKILLI BOMBA
Los Angeles Çocuk Hastanesi'ndeki Araştırma Enstitüsü'nde de bu ilaçlar üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Uçkun'un yeni çalışması lösemiyi bombalayacak. Yalnızca kanserli hücreleri öldürürken kalp, böbrek, karaciğer, akciğere zarar vermeyecek.

Esra Tüzün

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2715 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim