• BIST 9079.97
  • Altın 2325.231
  • Dolar 32.3294
  • Euro 34.9241
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Türk doktordan tarihe geçen ameliyat!

Türk doktordan tarihe geçen ameliyat!
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde, kadavradan nakil yapılan bir hastanın çıkarılan kalbi, 2 minik kalp hastasına can verdi. Kalp nakli olan Canan Özdemir'in çıkarılan kalbinin aort kapağı 7 yaşındaki Ramazan Karataş'a, akciğere giden damar kapağı ise 3 y

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde, kadavradan nakil yapılan bir hastanın çıkarılan kalbi, 2 minik kalp hastasına can verdi. Kalp nakli olan Canan Özdemir'in çıkarılan kalbinin aort kapağı 7 yaşındaki Ramazan Karataş'a, akciğere giden damar kapağı ise 3 yaşındaki Kardelen Turan'a takıldı.

Ameliyatları gerçekleştiren ekibin başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. M. Emin Özdoğan, organ bağışı sayesinde gerçekleştirilen bu operasyonun, dünyada sadece belirli merkezlerde yapılabildiğini söyledi.
Ameliyatı, uluslararası bir kongrede bildiri olarak sunduklarını anlatan Özdoğan, şunları kaydetti:
"Trafik kazasında hayatını kaybeden bir hastadan alınan kalp, 20 yaşındaki hastamız Canan Özdemir'e nakledildi. Normalde nakil yapılan hastadan çıkarılan kalp kullanılmaz, atılır. Ama biz Canan'ın kalbini iki hastamız için kullandık. Aort kapağını 7 yaşındaki doğuştan aort darlığı olan Ramazan Karataş'a, akciğere giden damar kapağını ise, yine doğuştan rahatsızlığı bulunan 3 yaşındaki Kardelen Turan'a taktık. Kardelen, bu ameliyat sayesinde, Türkiye'de, akciğere giden damar kapağı değiştirilen en küçük hasta oldu."
Kalp kapakçığı rahatsızlığı olanlara normalde metalik kapak takıldığını, ancak yaşı küçük hastalarda bu yönteme başvurulamadığını anlatan Özdoğan, "Gelişmiş ülkelerde organ bağışında sıkıntı yaşanmıyor. Organ bağışının yetersiz olduğu ülkemizde böyle bir yöntemin uygulanması hastalar açısından ümit verici" diye konuştu.
Özdoğan, ayrıca her 3 hastanın durumlarının da iyi olduğunu bildirdi.

"YÜRÜYEMEZ HALDEYDİM, ŞİMDİ ÇOK İYİYİM"
5 yıldır kalp hastası olan ve organ bağışı sayesinde yeni bir kalbe kavuşan 20 yaşındaki Canan Özdemir, duygularını, "Eskiden yürüyemez haldeydim. Şimdi çok iyiyim, her istediğimi yapıyorum. Herkese organ bağışı yapmaları iç in çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.
Canan'ın aort kapağı takılan 7 yaşındaki Ramazan Karataş ise, kendisini sağlığa kavuşturan doktorlarla organ bağışı yapanlara teşekkür ederken, "Hepsinin ellerinden öperim. Benim hayatımı kurtardılar. Büyüyünce ben de doktor olmak istiyorum" dedi.
Ramazan'ın babası Abdullah Karataş da, "Organ bağışı sayesinde Canan da sağlığına kavuştu oğlumuz da. Organ bağışı artmalı ki, bu hastalar ölmesin" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2386 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim