• BIST 9524.59
  • Altın 2488.665
  • Dolar 32.5062
  • Euro 34.7208
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Türk doktorlar 'ıstakoz çocuk' genini temizledi

Türk doktorlar 'ıstakoz çocuk' genini temizledi
Deriyi dökerek ölüme yol açan, 'ıstakoz çocuk' denen hastalığın genini taşıyan iki aile, Türk doktorların çabasıyla sağlıklı çocuk sahibi oldu.. Üç Türk doktor dünyada bir ilke imza atarak, nadir görülen genetik bir rahatsızlık olan netherton sendromlu em

Deriyi dökerek ölüme yol açan, 'ıstakoz çocuk' denen hastalığın genini taşıyan iki aile, Türk doktorların çabasıyla sağlıklı çocuk sahibi oldu.. Üç Türk doktor dünyada bir ilke imza atarak, nadir görülen genetik bir rahatsızlık olan netherton sendromlu embriyoları anne rahmine yerleştirmeden ayıklayıp 9 ay sonra sağlıklı bebekler doğmasını sağladı. Preimplantasyon Genetik Tanı adı verilen bu yöntem, dünyada birçok hastalık için uygulansa da netherton sendromu için daha önce hiç uygulanmamıştı.


İKİ BEBEK DE SAĞLIKLI
"Istakoz çocuk" tabir edilen bu cilt hastalığı, deriyi tamamen dökerek koruyucu tabakayı yok ettiği için bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle bebeklerin ölümüne neden oluyor. Çok nadir görülen netherton sendromu, doğumun ardından deride kuruma, pullanma, kızarma, gelişim yetersizliği şeklinde görülüyor. Çocuklar, steril ortamda en fazla iki ay yaşatılıyor. Yedi yıldır çocukları doğar doğmaz ölen kardeş çiftler Havva - Tahir Karagöz ile Özlem - Recep Karagöz, birer ay arayla doğan biri 4.5, diğeri 5 aylık olan kızlarını kucağına alabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Viyana'da yaşayan çiftlerin çocukları, tamamen sağlıklı birer bebek olarak büyüyor. Karagöz çiftlerinde karı kocalar arasında akrabalık bulunurken ayrıca iki kardeş iki kardeşle evli. Her birindeki bozuk genler kendileri sadece taşıyıcı olmalarına rağmen doğan çocuklarında hastalık olarak ortaya çıktı. Ailelerin bebekleri bu hastalık yüzünden birkaç ay içinde öldü. Avusturyalı doktorlar hastalığı teşhis etti ancak, orada embriyo ayıklama yasak olduğu için çiftlere, İspanya ya da Türkiye'ye gitmeleri tavsiye edildi. Karagöz'ler bir yıl önce Türkiye'ye gelerek Ferti-jin Tüp Bebek Merkezi'nde tedaviye başladı.

'TESCİL ETTİRECEĞİZ'
Tedavinin sürdüğü 6 aylık süre içinde Genetik Uzmanı Yavuz Hakan Özön, Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Uzman Biyolog Şafak Tavukçuoğlu, bilimin tüm olanaklarını koordineli bir çalışmayla kullandı. Genetik Uzmanı Özön, "Yöntem değil ancak hastalığın bu yolla ayıklanıp, embriyonun anne karnına yerleştirilmesi dünyada ilk. Literatürü taradık ve yayımlanmış örnek bulamadık. Bir tıp dergisinde yayımlamak için çocukların sağlığını garantilemek istedik. İlk olduğumuzu tescil ettireceğiz" diye konuştu.

DÜNYADA BİR İLK
Genetik uzmanı Dr. Hakan Özön netherton sendromuna yol açan genin temizlenmesinin dünyada bir ilk olduğunu ve bu başarılarını tescil ettireceklerini söyledi

Bu haber toplam 1388 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim