• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Türk doktorlardan meme kanseri tedavisinde önemli adım

Türk doktorlardan meme kanseri tedavisinde önemli adım
Dünyanın en kapsamlı kongrelerinden biri olan San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda, Türk doktorların sunumunu yaptığı meme kanserli hastalar konusundaki çalışma büyük yankı uyandırdı.

Dünyanın en kapsamlı kongrelerinden biri olan San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda, Türk doktorların sunumunu yaptığı meme kanserli hastalar konusundaki çalışma büyük yankı uyandırdı.

Memorial Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 10 bin uzman ve araştırmacının katılımı ile gerçekleşen sempozyumda, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. Atilla Soran ile ekibi tarafından yapılan ve Türk Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu bünyesinde 2007 yılında başlatılan çalışmanın sonuçları paylaşıldı. Araştırma, meme cerrahisi konusunda önemli gelişmeler içeriyor ve önümüzdeki yıllar için hastalığın tedavisine ışık tutuyor. Çalışma sonuçları ile; uzak organ metastazı olan (uzak organlarına yayılmış) meme kanseri hastalarına yapılan cerrahi tedavinin hastaların yaşam süresini uzattığı ve bu olumlu etkinin sadece tek kemik metastazı olanlarda istatistiksel olarak daha anlamlı olduğu ortaya konuldu.

Prof. Dr. Atilla Soran, çalışmanın 278 metastatik meme kanseri olan hasta üzerinde gerçekleştirildiğini belirterek, şunları ifade etti:

“140 hasta önce cerrahi tedavi daha sonra kemoterapi tedavisi aldı, 138 hastada ise sadece kemoterapi uygulandı. 18 aylık ortalama takip sonucunda cerrahi müdahale ve kemoterapinin birlikte uygulandığı grupta yaşam süresinin daha fazla ve tekrarlama ihtimalinin çok daha az olduğu saptandı. Vücudunun sadece tek kemiğinde metastaz olanlarda ise yaşam süresinin daha uzun olduğu görüldü.”

Bu önemli çalışmanın Türk doktorları tarafından ilk kez yapılmış olmasının onur verici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soran, 55 yaşından daha genç hastalarda ve kanserin sadece kemiğe yayıldığı durumlarda cerrahi müdahale yapılan hasta gruplarının daha fazla yaşam süresinin olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Soran, “Yapılan araştırma aynı zamanda kanserin karaciğer ya da akciğere yayıldığı durumlarda meme tümörüne yönelik cerrahinin yaşam süresini azaltabileceği izlenimini de uyandırdı. Ancak tüm bunların, çalışmanın erken sonuçları olduğu unutulmamalıdır” dedi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim