• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Türk doktorların büyük başarısı, parmak ısırttı: Gece diyalizi ile ölüm riski yüzde 78 azalıyor

Türk doktorların büyük başarısı, parmak ısırttı: Gece diyalizi ile ölüm riski yüzde 78 azalıyor
İZMİR -İHA- Uykuda yapılan diyaliz ile hastaların zihinsel işlevlerinde iyileşme, kalp büyümesi ve kalp kası kalınlaşmasında gerileme, diyaliz esnasında tansiyon düşmelerinde yüzde 80 azalma, beslenmede düzelme, kilo alımı, kan protein düzeyinde artma bel

İZMİR -İHA- Uykuda yapılan diyaliz ile hastaların zihinsel işlevlerinde iyileşme, kalp büyümesi ve kalp kası kalınlaşmasında gerileme, diyaliz esnasında tansiyon düşmelerinde yüzde 80 azalma, beslenmede düzelme, kilo alımı, kan protein düzeyinde artma belirlendi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı tarafından gerçekleştirilen klinik araştırma, alanında dünyanın en saygın kongresi sayılan Amerikan Nefroloji Kongresi'nde 4 bildiri ile sunularak, bilim dünyasında büyük yankı buldu. İki yıla yakın bir süre 10 merkezde yürütülen araştırmanın sonuçları 44 bin diyaliz hastasına ümit ışığı oldu. Bildiri ve yeni tedavi şekli dünyanın saygın gazetelerinde yer aldı.

'ÖLÜM RİSKİ AZALDI, YAŞAM KALİTESİ ARTTI'
Söz konusu çalışmanın gece uykuda daha uzun süreyle yapılan diyaliz sayesinde hastaların yaşam süreleri ve kalitelerinin ciddi oranda iyileştiğini ortaya koyduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok, "European Nephrology Dialysis Institute"den sağlanan araştırma bursu ve Türkiye'deki Fresenius Medical Care firmasının desteğiyle 10 hemodiyaliz merkezinde Ege Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, 224 hemodiyaliz hastası haftada 3 gün 4 saat diyaliz tedavisi alırken, diğer 224 hasta haftada 3 gün gece uykuda 8 saat diyaliz tedavisi aldı. Bir yıllık izlem süresi sonunda, gece diyaliz yapılan hastalarda ölüm riskinin yüzde 78 azaldığı belirlendi. Ayrıca uykuda yapılan diyaliz ile hastaların zihinsel işlevlerinde iyileşme, kalp büyümesi ve kalp kası kalınlaşmasında gerileme, diyaliz esnasında tansiyon düşmelerinde yüzde 80 azalma, beslenmede düzelme, kilo alımı, kan protein düzeyinde artma belirlendi. Diyaliz hastalarında kan düzeyi yüksek olan ve yaşam kısaltıcı etkisi bulunan fosfor düzeyleri de normale yaklaştı.Uykuda yapılan diyaliz sayesinde, hastaların kullanmakta zorunlu oldukları tansiyon düşürücüler, kan yapıcılar, fosfor düzeyi düşürücüler gibi pek çok ilaca gereksinimleri ortadan kalktı, hastaneye yatış oranlarında da dörtte üç azalma görüldü" dedi.

DÜNYADA DA YANKI UYANDIRDI
Amerikan Nefroloji Kongresi'ne sunulan tebliğle Ege Üniversitesi Nefroloji Ünitesi'nin araştırması dünyanın sayılı referans gazetelerinden Washington Post, Telegraph UK, ABC News, USE Today, US News'le İran, Hindistan ve Tayland 'da ulusal gazetelerde yayınlandı. Uluslararası haber ajansları da gelişmeyi abonelerine duyurdu. Hastaların bu uygulama sayesinde kendilerini çok daha iyi hissederek, iş performanslarının arttığını, yaşam kalitelerinin yükseldiğini açıklayan Prof.Dr.Ok, bu tedavinin tüm dünyada yaygınlaşmasını beklediklerini söyledi.

Bu haber toplam 1861 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim