• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Türk hekimler Mali'de sağlık hizmetine erişemeyen hastalara şifa götürdü

Türk hekimler Mali'de sağlık hizmetine erişemeyen hastalara şifa götürdü
Türk doktor ve sağlık çalışanlarının kurduğu İyilik Sağlık Derneği üyeleri, Mali'nin Sikasso bölgesinde yaklaşık 600 kişiyi sağlık taramasından geçirdi.

Türk doktor ve sağlık çalışanlarının kurduğu İyilik Sağlık Derneğince Mali'de yaklaşık 600 hasta sağlık taramasından geçirildi, ilaçları ücretsiz verildi.

TİKA iş birliğiyle Mali'ye giden Türk doktorlar Prof. Dr. Mesut Sezikli, ortopedi uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Bayram, çocuk hastalıkları uzmanı Talha Karadoğan, acil tıp uzmanı Hüseyin Aycan Özsemerci ve halk sağlığı uzmanı Çağı Emin Şahin, Sikasso bölgesindeki Center Hospital Reference de Bougouni'de iki gün sağlık taraması yaptı.

Saha koordinatörü Abdullah Uçak ve sağlık memuru Fatih Korkmaz'ın desteğiyle yürütülen sağlık taramasında kadın ve çocuklara farklı branşlarda sağlık hizmeti verildi. Hastalık tespit edilenlere ise tedavi için ilaç temin edildi.

Talha Karadoğan, AA muhabirine, çoğunlukla çocuklar olmak üzere her yaş grubundan kişiye temel sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.

İlk günkü taramada 250'den fazla hastaya ulaştıklarını anlatan Karadoğan, "Burada ihtiyaç oldukça fazla. İkinci gün de 300'den fazla hasta muayene ettik. Ekibimizdeki doktorlarımız, sağlık çalışanlarımızla Türkiye'den getirdiğimiz bir tonun üzerinde tıbbi malzeme ve ilaçla buradaki hastalara şifa dağıtmaya çalıştık." dedi.

Mali'de en temel sağlık hizmetine dahi erişemeyenlere ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizen Karadoğan, şöyle devam etti:

"Mali'de anne ve bebek ölümleri çok yüksek. Bir annenin, bir bebeğin ölmesi bizi çok üzüyor. Bu nedenle buradayız. İlk geldiğimiz gün çok üzüldüğümüz bir hadise meydana geldi. Sıvı kaybından dolayı durumu son derece ağır bir çocuğumuz, gerekli tedavinin zamanında yapılmasıyla kurtarılabilecekken maalesef gözlerimizin önünde vefat etti. Bu, bizleri derinden yaraladı. Mali, sağlık hizmetinin yeterli olduğu bir ülke olsaydı, bu çocuğumuz vefat etmeyecekti. Doğum sırasında annesi vefat eden bir bebek getirdiler. Buna benzer çok hikaye var burada."

Karadoğan, Türk hekimler olarak Mali'ye gelmelerinde TİKA ve Türk Hava Yollarından önemli destek gördüklerini kaydetti.

- Bir sonraki ziyarette cerrahi operasyon yapılması talebi

Center Hospital Reference de Bougouni Başhekimi Mala Sylla da Türk hekimlerin ziyaretinden son derece memnun olduklarını dile getirdi.

Türk hekimlerin kendilerine önemli destek sağladığını vurgulayan Sylla, "Türkiye'den ilk kez doktor grubu burada ücretsiz sağlık hizmeti verdi. Bu bizim için çok güzel. Anneler ve çocuklar burada ücretsiz şekilde tedavi oluyor, ilaçlarını ücretsiz alıyor." diye konuştu.

Bölgenin bu tür tedavi hizmetlerine ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Sylla, "Türkiye'den doktorların ikinci kez buraya gelmesinden çok memnun oluruz. Bir dahaki sefere yalnızca poliklinik değil, cerrahi operasyonlar, sünnet ve göz alanında da çalışmalar yapılırsa çok memnun oluruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 861 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim