• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Türk hekimlerin yaptığı 5 binden fazla ameliyat Afrikalıların ışığı oldu

Türk hekimlerin yaptığı 5 binden fazla ameliyat Afrikalıların ışığı oldu
Türkiye, Afrika’da katarakt hastalığı sebebiyle göremeyen 100 bin insanı ışığa kavuşturmak için önemli bir projeye daha imza attı. Sudan’ın başkenti Hartum’da açılan “Türk Göz Hastanesi”nde Türkiye’den giden doktorlar Afrika’ya ışık saçıyor.

Türkiye, Afrika’da katarakt hastalığı sebebiyle göremeyen 100 bin insanı ışığa kavuşturmak için önemli bir projeye daha imza attı. Sudan’ın başkenti Hartum’da açılan “Türk Göz Hastanesi”nde Türkiye’den giden doktorlar Afrika’ya ışık saçıyor.

Dengesiz beslenme ve güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalma gibi durumlar neticesinde Afrika’da son yıllarda sıklıkla görülen katarakt hastalarının umudu olmak için İHH İnsani Yardım Vakfı ve Dayanışma Vakfı’nın ortaklaşa hayata geçirdiği Sağlık Bakanlığı ve Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı(TİKA)’nın da destek verdiği “Afrika Katarakt Projesi” rekora koşuyor.

İNGİLİZLERİN AHIRIYDI
Sudan Sağlık Bakanlığıyla yapılan protokol ile Şehid Abd El-Maz Hastanesi içinde bir bölüm projeye tahsis edildi. Eskiden İngilizlerin hayvanları için kullandığı binanın 200 metrekarelik bir bölümünü modern üç ameliyathaneye dönüştüren Türk doktorlar, aynı zamanda Sudanlı doktorlara da rehberlik ediyor. 40 Sudanlı asistanın yanı sıra 4 Türk ve 2 Sudanlı doktor, 4 Türk hemşire ve çok sayıda Sudanlı personelin bulunduğu hastanede rekor sayılabilecek düzeyde katarakt ameliyatı yapılıyor. Günde 40, ayda da bin ameliyatın yapıldığı hastanede, katarakt operasyonlarına 7 ay önce başlandı. Mali, Nijer, Burkina Faso, Somali, Etiyopya, Sudan, Gana, Benin, Togo ve Çad olmak üzere Afrika’da toplam 10 ülkede sürdürülen kampanyada bugüne kadar 5 bin 286 ameliyat yapıldı.

BEBEKLER BİLE RAHATSIZ...
Türk Göz Hastanesi’nde Türk halkının yardımlarıyla birbirinden başarılı ameliyatlar yaptıklarını söyleyen Afrika Katarakt Projesi Koordinatörü Dr Metin Vural, Türkiye’de bir yaşlılık hastalığı olarak bilinen kataraktın Afrika’daki yaş ortalamasının 30 olduğuna işaret etti. Yeni doğan bebeklerde bile kataraktın görüldüğünü anlatan Dr. Vural, sadece Sudan’da 2 milyon civarında katarakt hastası olduğunu söyledi. Bu rakamın Afrika genelinde 22 milyon olarak tespit edildiğini kaydeden Dr. Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada AIDS’ten sonra en sık görülen hastalık katarakt. Üstelik tedavisi de mümkün. 20 dakikalık bir operasyonla ortadan kaldırılacak bir rahatsızlık. Bu kadar insan görmeyen gözleri ile bizim yolumuzu gözlüyor. Yalvarıyorum çok acil doktora ihtiyacımız var. Fedekar meslektaşlarımı buraya belkiyorum.”

Göremeyeceklerdi

Afrika’ya yardım elini uzatan Türk hekimleri ameliyatlar sırasında ilginç olaylar yaşıyor.

Sadece devletten aldıkları maaşlarla ve Sağlık Bakanlığı onayıyla bir ay süreyle Afrika’ya gelen gönüllü Türk doktorları Sudan’da yaptıkları başarılı ameliyatlarla diğer dünya ülkelerinin de ilgisini çekmiş. Afrika ülkeleri “Çöl doktorları”nı ülkelerine götürebilmek için yoğun çaba gösteriyor.
Gönüllü doktorlardan Nevşehir Dr. İ. Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’nde görevli Dr. Rukiye Uslup, her gün 30 ameliyat yapıyor. Geçtiğimiz yıl Antalya’da Türk doktorların ilgisini bölgeye çekmek için yapılan tıp kongresi sırasında, İHH standında gördüğü genç Afrikalı hastaların fotoğraflarından etkilenen Rukiye Uslup, Afrika’da görev yapan ilk kadın çöl doktoru.

HERKESİ AĞLATTI
Rukiye doktor, ‘mesleğim boyunca unutamam’ dediği vakayı şöyle anlattı; “Ağabeyinin kolunda, iki gözü görmeyen 19 yaşında dünyalar güzeli bir genç kız geldi. Doğuştan kataraktı vardı. Müdahale için geç kalınmıştı. Ameliyat olsa da göremeyebilirdi. Durumu kendilerine açıkladım. Ama genç kız benden daha cesurdu. Bana güvendi. 2 hafta arayla iki gözünü ameliyat ettim. Sonuç hepimizi ağlattı. O ağladı, yakınları ağladı, ben ağladım. Şimdi iki gözü de görüyor.”
Dr. Arif Sak da Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevliyken gönüllü olarak ‘Çöl doktorları’ arasına katılanlardan biri. Bir ayda 400 ameliyat gerçekleştiren Dr. Sak burada yaşadığı ilginç bir hatırasını şöyle anlattı:

26 NUMARAYDI
“Hastaneye iki gözü de görmeyen 45 yaşlarında bir hasta getirdiler. Ameliyat olsa da göremeyeceği kanaatine vardık. 26 numara göz derecesi vardı. Fakat kadına bunu söyleyemedik... Doktor arkadaşlar, ‘Hocam zaten görmüyor. Ameliyat edelim bir kaybımız olmaz. Ameliyat sonrası durumu kendisine söyleriz’ dediler. İki gözünü aynı anda ameliyat yaptım. Bir hafta sonra geldi, sargılarını açıp durumu kendisine anlatacaktık. Sandalyeye oturtup sargıları çıkardım. Bir süre sonra yerinden kalkıp herkese sarılmaya başladı. Meğerse gözleri açılmış. İçeri gidip uzun süre ağladığımı hatırlıyorum.”



OĞLUM ARTIK BENİ GÖREBİLECEK
Doğuştan katarakt olan ve iki gözü birden görmeyen 1 yaşındaki Seyyid Abdullah’ın ameliyatı hem Türk doktorları hem de anne Faize Fathurrahman’ı gözyaşlarına boğdu. Fathurrahman, “Beni elleriyle buluyordu inşallah ilk defa görecek” dedi. Bu arada ameliyat sonrası sargılar açılırken Sudanlı hastalar ile doktorlar aralarında ilginç diyaloglar yaşanıyor. Doktorlar, Kem haza?(Bu kaç?) diyerek elleriyle işaret ederek hastaların gözlerini kontrol ediyor.



AYN Lİ DOKTOR
Dr. Rukiye Uslup, kontrol ettiği hastaya sürekli “Ayn li doktor” (Doktora bak) diyerek gözün hareketlerini kontrol etmeye çalışıyor.



ELLERİYLE TESELLİ EDİYOR
Anneler ağlayan çocuklarını gözlerinin içine bakarak teskin eder. Peki ya görmeyenler?..

Bu haber toplam 2038 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim