• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Türk insanının obeziteden ölmesini istemem

Türk insanının obeziteden ölmesini istemem
Kariyerini ABD'de sürdüren Türk doktoru Mehmet Öz, Türkiye'de hızla yayılan obeziteye dikkat çekti.

İlk adımda 4 kilo vermenin bile kanser ve kalp krizi riskinde yüzde 50 oranında azalmaya neden olacağını belirten Öz'e göre zayıflamanın formülü şu: Kilonuzun yüzde 5'ini hedefleyin. Yeme günlüğü tutun. Her gün 30 dakika egzersiz yapın.

ABD'de yayınlanan 'Doctor Oz Show'uyla iki Emmy ödülü kazanan dünyaca ünlü Türk kardiyolog Mehmet Öz'den yeni yaşam reçetesi... Türkiye'de hızla artan obeziteye değinen doktor Öz, Akşam'a konuştu.

- Her yıl yeni bir sağlıklı yaşam reçetesiyle dikkati çekiyorsunuz? Bu yıl bizimle neleri paylaşacaksınız?
Obezitenin hayatlarının üzerindeki etkilerinden haberdar olmadıkları için bu dünyadan ayrılan birçok insanı kendi gözlerimle gördüm. Çok sayıda Türk insanının kiloları nedeniyle ölmesini istemiyorum. Çünkü insanlar; sağlıklı olmayı, yaşının gerektirdiği yüksek kalitede bir hayat sürmeyi hak ediyorlar.

- Neler tavsiye ediyorsunuz?
Sadece 4 kilo vermek bile ne gibi yararlar sağlar biliyor musunuz? Kan basıncını düşürür, bunamayı önlemeye yardımcı olur. Kalp krizi geçirme ve osteoartrit riskini (kireçlenme) yüzde azaltır. Kanser riskini yüzde 50 düşürür. Kolesterolü yüzde 10 azaltır.

-  Nasıl kilo vermeliyiz?
Öncelikle kendinize bir hedef koyun. Örneğin kilonuzun yüzde 5'ini. Yediğiniz bütün yiyecekleri yazın, günlüğünü tutun. Kilo verme hedefinize en kolay ve başarılı, etrafınızda size yardım edecek arkadaşlarınız ya da sizin gibi kilo vermek isteyenler varsa ulaşabilirsiniz. Bu şekilde her gün çevrenizdeki insanlarla konuşup motive olabilirsiniz. Mutlaka her gün en az 30 dakika spor yapın. Ölçülü egzersiz bir yılda 9 kilo vermenize yardımcı olur. Kilonuzu kontrol etmek kolon ve benzeri türlerdeki kanserin oluşumunu azaltır. Fiziksel olarak aktif kalmak ise kolon kanseri riskini azaltır. Amerikan Kanser Derneği haftanın 5 ya da daha fazla günü, günde 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmanızı öneriyor. 45 dakika ya da fazlası daha bile iyi olur. Eğer aşırı kilolu iseniz, kilo verin ve sağlıklı oluğunuz kiloyu sabitlemeye çalışın.

- Bu yıl da her yıl olduğu gibi yeni bir kitap olacak mı?
'SİZ' serisinden çok satan bir kitap daha yayınladık. 'SİZ: Çocuğunuzu büyütürken.' Bu kitapta ebeveynlere çocukları için alacakları en iyi kararlar konusunda yardımcı oluyoruz. Kitabımız çocuk sağlığı ile ilgili olduğu kadar sizinle de ilgili. Kitapla size nasıl akıllı birer ebeveyn olursunuz onu açıklamaya çalışıyoruz. Yani çocuk gelişimiyle ilgili olan yolu bizim gördüğümüz gibi yani nehirden aşağı inen bir tekne gibi görmenizi istiyoruz.

Aort kapağı için deri nakli yöntemi
SKY Türk ekranlarında yayınlanan 'Sağlık Hattı' programının sunucusu Gülay Üserbay'ın sorularını yanıtlayan Mehmet Öz, kalp sağlığıyla ilgili yeni uygulamalar ve tedavi yöntemlerinden bahsetti: Aort kapağı için deri nakli konusunda gerçekten de büyük ilerleme kaydedildi. Şimdiye kadar 20 bin tane yapıldı. Bu teknolojiyle umutlarımız çok yüksek. Açık kalp ameliyatına gerek olmadan, kalp valflerini düzeltme imkanı sağlıyor. Gerçekten müthiş bir ilerleme tıp dünyası için.

Kolon kanserine karşı süt, brokoli ve somon
- Geçen yıl yaşadığınız sağlık sorunuyla herkesi şaşırttınız. Tedavi süreci nasıl devam ediyor?
Kolonoskopi yaptırdım, bağırsağımdaki polipin tedavi edilebilir bir cins olduğu ortaya çıktı. Yani sağlıklıyım. Kolon kanserinin erken teşhisi ve tedavisi için 50 yaşındaki herkesin kolonoskopi yaptırması gerekli. Şanslıyım ki bu yıl 50. yaşımı inceleme testiyle karşıladım. Ekranda izleyicilerimle birlikte kanser polipiyle karşılaştığımızda şoke olduk. Teşhis edilen polip alındı. Bu yüzden birçok kişiye göre kolon kanseri olma riskim daha düşük.

- Kolon kanserinden nasıl korunmalı?
Kalsiyuma önem verin. Kalsiyum, kolon poliplerini ve kanseri önler. Az yağlı süt, brokoli ve somon balığı gibi. D vitamini, kalsiyum emilimini artırır ayrıca kolon kanseri oluşumunu önlemeye yardımcı olur. D vitaminini ciğer, yumurta ve balıktan alabilirsiniz. Koyu yeşil, koyu sarı ya da turuncu meyveler yemeye özen gösterin. Ispanak, mango, tatlı patates, lahana, pazı, Brüksel lahanası gibi sebzeler tüketin. Balıklarda bulunan omega 3 ile badem ve zeytinyağı, sizi kanserden korur. Kadınlar için günde 1 kadeh, erkek içinse günde 2 kadeh kadar alkol, kolonda polip oluşumunu artırabilir. Alkol tüketiminize sınır koyun. 

-  Yaşadığınız hastalık hayatınızda nasıl bir etki bıraktı? Değişen bir şey oldu mu?
Mantıklı insanlar mantıksız işler yapabiliyor. Riskleri anlamadığımız ya da kendimizi ölümsüz sandığımız için değil, beklenmedik hoş olmayan sağlık haberleri bizi sarsıyor ve üzerimizde bir rahatsızlık bırakıyor. Amacımız olabileceğimiz en iyi hasta olabilmek, 'mükemmel' değil.

Süpermarkette ver kararını, eve abur cubur taşıma
- Obezite sadace yetişkinlerde değil çocuklarda da görülüyor. Bu yıl yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'deki obez çocukların oranı yüzde 28, ABD'de ise yüzde 40...
Çocuklarda görülen obezite, yetişkinlerde görülen obeziteden daha çabuk ilerliyor. Buna engel olmak için süpermarkette alacağınız kararlar evde alınanlardan daha önemli olacaktır. Abur cubur şeyleri eve getirdiğiniz andan itibaren çocuklar, kendileri kazanana kadar size baskı yapacaktır. Ama eğer bu tarz yiyecekleri hiç görmezlerse, istemeyecekler ve evde olanı yemek zorunda kalacaklardır. Doğru şeyi yapın ve aileniz için bunu kolaylaştırın.

Oprah'a her gün teşekkür ediyorum
- Doktorluk mesleğinizi sürdürüyorsunuz, öte yandan 'Doctor Oz Show' adlı bir program yapıyorsunuz. Bu sezonda ikisini birden yürütecek misiniz?
2004-2009 yılları arasında Oprah Winfrey'in programına haftada bir gün katılıp, 150 ülkede 42 milyon kişiye ulaştım. Winfrey, 22 yıllık şovuna nokta koyduktan sonra onun programının yerini 'Doctor Oz Show' aldı. Bana bu işin sırrını öğrettiği için her gün ona teşekkür ediyorum. 'Doctor Oz Show' da parolam, 'Onların iyiliği için çalıştığım sürece insanların beni şaşırtmasına izin vermek.' İzleyicilerime verdiğim üç sözüm var. 1- Sağlık konusunda en iyi talk show olmak. 2- Oynadığımız oyunlarla ölüm korkusundan çok yaşama sevincini insanlara aşılayabilmek. 3- Umut vermek, iyi bir sonuç almadan önce olanlarla ilgili bir şeyleri anlayabilmek.

Gülay ÜSERBAY

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2748 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim