• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Türk malı stend geliyor

Türk malı stend geliyor
Türkiye'nin ilk ve tek anjiyoplasti balon katater ve kalp stenti üreticisi olan Alvimedica'nın üretim tesisi Çatalca'da hizmete açıldı. 21 milyon dolara mal olan tesiste, yılda 120 bin kalp stenti ve 100 bin anjiyoplasti balon katater üretilecek.

Türkiye'nin ilk ve tek anjiyoplasti balon katater ve kalp stenti üreticisi olan Alvimedica'nın üretim tesisi Çatalca'da hizmete açıldı. 21 milyon dolara mal olan tesiste, yılda 120 bin kalp stenti ve 100 bin anjiyoplasti balon katater üretilecek.

Türkiye'nin ilk ve tek anjiyoplasti balon katater ve kalp stenti üreticisi olan Alvimedica'nın üretim tesisi Çatalca'da hizmete açıldı. 21 milyon dolara mal olan tesiste, yılda 120 bin kalp stenti ve 100 bin anjiyoplasti balon katater üretilecek. İlaç kaplı stent üretimi de gerçekleştirecek olan tesiste, ayrıca kalp deliklerinde göğsü açmadan kapatılmasını sağlayacak ürünlerin geliştirilmesine de başlandı.

Çatalca'daki tesisin resmi açılış töreninde konuşan Alvimediaca CEO'su Dr.Cem Bozkurt, Alvimedica üretim tesisinin yüzde 100 Türk sermayesi ile kurulduğunu söyledi. Üretim tesisinde 157 kişinin çalıştığını belirten Bozkurt, burada kalp stendi ve anjiyoplasti balo kataterin yanı sıra, kalp kiriz geçiren bir hastanın ihtiyacı olan her çeşit ürünü üretebilir hale geldiklerini bildirdi.

Dünyada ve Türkiye'de 60 yaşını geçen nüfusun yüzde 55'inde kalp damarlaının açılması gerekecek kadar tıkalı olduğuna dikkat çeken Bozkurt, "Tamamen tıkalı damarlara rahatlıkla girebilecek, dünyanın en ince uçlu çelik çubuğunu tesisimizde üretebiliyoruz" dedi.

Firmanın, yurt dışındaki merkezler ve üniversitelerle de işbirliği içerisinde olduğunu dile getiren Bozkurt, "Washington'da bulunan CVPath olarak adlandırılan Uluslararası Kardiyolojik Patoloji Merkezi yöneticisi Prof.Dr. Renu Virmani, ürettiğimiz ilaç kaplı stenti Coracto üzerinde klinik bir çalışmada kullandı. Bu çalışma sonucunda, Dr. Virmani, Coracto'nun yüksek hasta uyumu ile hem damar rahatsızlıklarını tedavi etmede, hem de benzersiz hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda arttırdığını gözlemlediğini bildirdi.

KALP DELİKLERİNE YAMA YAPACAK ÜRÜNÜN PİYASAYI ÇIKMASI 4 YILI BULUR

ABD'deki Harvard ve Philadelphia'daki Drexel Üniversitesi ile de araştırma geliştirme konusunda işbirlikleri olduğunu dile getiren Bozkurt, "Kalp deliklerinde, göğsü açmadan kapatılmasını sağlayacak ürünler geliştiriyoruz. Bu konuda Drexel Üniversitesi kalp yaması geliştirilmesi üzerinde çalışırken, biz de kalp ve damar hücresinden elde edilen yamayı, kataterin üzerinden geçirerek kalbin duvarına yamayı koyacak teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede kalp delikleri yamayla kapatılmış olacak" dedi.

Dünyada ve Türkiye'de bebeklerde kalp delik oranını binde 3 olduğuna dikkat çeken Bozkurt, bu teknolojik cihazı piyasaya sunma sürecinin 4 yıla bulabileceğini söyledi. Çatalca'da üretilen ürünleri 39 farklı ülkeye gönderdiklerini açıklayan Bozkurt, "Hedefimiz Çatalca'yı en büyük bilim merkezi haline getirmek" dedi.

Hükümetin açıkladığı yeni Teşvik Yasası ve serbest bölge avantajları sayesinde Marmara Bölgesi'ndeki avantajların, İrlanda ile aynı seviyeye ulaştığını savunan Bozkurt, medikal cihaz üreticilerinin tek merkezde toplanması halinde İrlanda ile rekabet edebilecek duruma gelebileceğini de dile getirdi. Bozkurt, hükümetin gerekli adımları atması halinde medikal sektörünün 30-35 milyar dolar ihracat gerçekleştirebilecek bir seviyeye ulaşabileceğine dikkat çekti.

İRLANDA'DA İKİ FİRMA İLE ORTAKLIK İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ

Krizle birlikte gelişmiş ülkelerin üretim için yeni merkezler baktığına da dikkat çeken Bozkurt, şunları söyledi:
"12 yıl önce İrlanda hükümeti tüm medikal cihazlarla ilgili bir teşvik kanunu çıkardı. Burada 170 civarında medikal cihaz üreten firma vardı. Kriz nedeni ile İrlanda’daki bu tesisler artık çok rekabetçi değiller. Bu fabrikalar da üretimlerini kaydıracak yer arıyorlar. Oradaki firmalara da İstanbul’daki şartları anlatıyoruz.

Ayrıca İstanbul bir çeşit hat olması nedeni ile çok rahat dağıtım yapılabilecek bir yer. Buranın vadi oluşması sadece bize değil bizden sonra gelecek firmalar için de çok faydalı. Medikal malzeme üreten firmaları bir araya toplayabilirsek bu hem maliyetleri düşürür hem de bizi bir araya toplar. Bu kanun ile beraber burada bir endüstri kümelenmesi olsun istiyoruz. Bu alanda çalışan yırt dışında çok fazla Türk var fakat burada çalışabilecekleri çok fazla bir alan yok. Bu tek başımıza yapabileceğimiz bir şey değil. Burada biraz da hükümetin yer ve yol göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

Cem Bozkurt, bu gelişmeler ışığında İrlanda’da iki firma ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini açıkladı. Şu anda gerçekleştirecekleri üretimlerle ilgili 39 ülkede ruhsatlandırma çalışmaları gerçekleştirdiklerimi belirten Bozkurt, yılsonunda 18 milyon dolarlık ciro ve yaklaşık 8 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Bozkurt, önümüzdeki yıllarda projelerinin devreye girmesi ile cirolarının yüzde 70’ini ihracattan elde edeceklerini söyledi.

SAĞLIK HİZMETLERİ UCUZLADI

Tesisin resmi açılışını gerçekleştiren Sağlık Bakanı Recep Akağ, açılan tesisin Türk müteşebbislerin gücünün bir göstergesi olduğunu belirtti. Bakanlık olarak sağlıkta dönüşüm programı ile eşitlikçi ve hakkaniyetli bir program gerçekleştirdiklerini savunan Bakan Akdağ, bu sayede Erzurum'un Hınıs köyünde kalp krizi geçiren 78 yaşındaki bir hastanın, ambulans helikopterle köyünden alınarak, hastanede tedavi edildikten 3 gün sonra köyüne geri dönebildiğini söyledi.

Sağlıkta dönüşüm programında önemli bir adımın da teknolojinin ucuza kullanılması olduğuna dikkat çeken Akdağ, "Bugün İspanya’da bir MR çektirmenin bedeli 250 euro, Yemen’de 200 dolar civarındadır. İspanya’da 550 TL, Yemen de ise 300 TL ye ulaşıyor. Kaliteli bir MR çekiminin Türkiye’deki maliyet ise yaklaşık 80 lira" dedi.

YURT DIŞINDAN BİNLERCE HASTA TEDAVİ OLMAYA GELİYOR

Sağlık hizmetleri açısından başarılı olma nedenlerinin teknolojinin akılçı bir şekilde kullanılması olduğunu dile getiren Akdağ, "Bugün Türkiye'den yurt dışına giden 100'lü rakamlarla telaffuz ettiğimiz insanları gönderiyoruz.

Fakat, yurt dışından Türkiye'ye tedavi olmaya binlerce kişi geliyor. Çatalca’da umut ediyorum ki tıbbi malzemeler ve medikal malzemeler alanında bir organize bölge oluşturma konusunda ön adım atılmış olsun. Bu heyecanı ve potansiyeli de burada görüyorum. Biz sürekli olarak dışarıya bağımlı olursak maliyetler ile baş edebilmemiz zor olacaktır” dedi.


gazeteport

Bu haber toplam 2484 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim