• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Türk Neonatoloji Derneğinden "Dünya Prematüre Günü" açıklaması

Türk Neonatoloji Derneğinden "Dünya Prematüre Günü" açıklaması
Dernek Başkanı Prof. Dr. Esin Koç: "Dünyada her yıl 15 milyon bebek zamanından önce doğuyor. Ülkemizde ise ortalama her 10 bebekten biri hayata erken başlıyor"

"Prematüre bebeklerin hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır"

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, dünyada her yıl 15 milyon bebeğin zamanından önce doğduğuna dikkati çekerek, uygun ortamda doğan ve uzmanlarca takip edilen prematüre bebeklerin hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansının arttığını bildirdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı da olan Koç, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 37. gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere "prematüre" denildiğini, özellikle 32 haftanın ya da 1500 gramın altında doğan prematüre bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabildiğini aktardı.

"Prematüre bebeklerin hayata tutunma ve sağlıklı gelişim şansını artıran en önemli faktör, onların uygun bir ortamda, uzman ellere doğmasıdır." ifadesini kullanan Koç, dünyada her yıl 15 milyon bebeğin zamanından önce doğduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Koç, "TÜİK verilerine göre ülkemizde 2022 yılı doğum sayısı 1 milyon 166 bin 175. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün son verilerine göre, Türkiye'deki prematüre doğum oranı yıllık yüzde 10,2. Yani ülkemizde yıllık prematüre doğan bebek sayısı yaklaşık 133 bin. Bu da ortalama her 10 bebekten birinin hayata erken başladığı anlamına gelmektedir. En riskli grup olan doğum ağırlığı 1500 gram altında doğan bebek sayısı ise geçen yıl için 12 bin 260 olarak bildirilmiştir." ifadelerine yer verdi.

Prematüre bebeklerin özel yoğun bakım ünitelerinde çok hassas bakıma ihtiyacının olduğunun altını çizen Koç, "Türkiye'de özellikle son 10-15 yılda yenidoğan alanında çok ciddi gelişmeler sağlandı. Kuvöz sayılarının artışı, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin açılması, gebelik öncesi bakım, yenidoğan canlandırma kursları, gebe ve bebek nakli, Türk Neonatoloji Derneği tanı ve tedavi rehberlerinin oluşturulması, doktor ve hemşirelerin eğitimi konusunda çok hızlı bir gelişme sağlandı." değerlendirmesinde bulundu.

Buna karşılık pediatri ve özellikle neonatoloji bilim dalında önemli bir uzman açığı olduğunu anlatan Koç, "Neonatoloji uzman ve hemşire sayısı ülkemiz için yeterli olmayıp, bu konuya acil çözüm bulunması gerekmektedir. Zorlu koşullarda büyük emekler harcanarak verilen hizmetin deneyimli ve bilge ellerde devamlılığının sağlanmasının ülkemizin sağlık politikaları açısından son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim." açıklamasını yaptı.

- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma yol açabiliyor

Prof. Dr. Esin Koç, prematüre doğumun en sık karşılaşılan nedenlerinden birinin enfeksiyon olduğuna değinerek, "Özellikle anne gebeyken son aylarda geçirilmiş ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, vajinal enfeksiyonlar ya da su kesesinin zamanından önce açılması ve amniyon sıvısı dediğimiz, bebeğin içinde bulunduğu suyun enfekte olması erken doğum nedenleri arasındadır." ifadelerini kullandı.

Astım, diyabet, kalp, böbrek hastalığı, tansiyon gibi rahatsızlıkların da erken doğuma sebep olabildiğini belirten Koç, şunları kaydetti:

"Özellikle erken doğan bebeklerin neonatoloji ihtisasını almış doktorlar tarafından takip edilmesi, bu bebeklerde ölüm ve sakatlık gibi istenmeyen durumları en aza indirecektir. O nedenle prematüre bebeklerin yüksek seviye yoğun bakım ünitelerinde ve uzman yenidoğan hekiminin olduğu yerlerde doğmaları çok önemlidir. Ailelere tavsiyem, gebelik takiplerini çok iyi yaptırmaları ve önceden doğum yapacakları hastaneleri araştırıp, yenidoğan ünitesi ve yenidoğan uzmanı olan yerlerde doğum yapmalarıdır."

Prematüre bebeklerin küçük ama güçlü bebekler olduğuna vurgu yapan Koç, bu bebeklerin uzun dönem ve multidisipliner yaklaşımla takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 392 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim