• BIST 9079.97
  • Altın 2310.792
  • Dolar 32.3393
  • Euro 35.0674
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Türk Sağlık-Sen: "Sabim ihbar hattı gibi çalışıyor"

Türk Sağlık-Sen: "Sabim ihbar hattı gibi çalışıyor"
Türk Sağlık Sen'in, İstanbul'da Asistan Doktor Melike Erdem'in intiharı ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, SABİM'in ihbar hattı gibi çalıştığı belirtildi.

Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan basın açıklamasında, İstanbul'da Asistan Doktor Melike Erdem'in intiharı ile ilgili olarak, SABİM'in ihbar hattı gibi çalıştığı belirtildi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çalışan Asistan Doktor Melike Erdem'in önceki gün hastanede hayatına son verdi. "Dr. Melike'nin böyle bir şekilde hayata veda etmesinin nedeni ise SABİM'e yapılan bir şikayetti. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi olarak bilinen SABİM farklı kullanım nedeniyle artık Sağlık Çalışanlarını İhbar Merkezine dönüşmüştür. "Alo 184" adeta bir ihbar hattına dönmüştür. Hastaların haklarının korunması için hayata geçirilen bu sistem ne yazık ki bugün sağlık çalışanlarının korkulu rüyası olmuştur. Hasta hakkı denilirken mesnetsiz, gerçekle ilgili olmayan ihbarlar nedeniyle sağlık çalışanlarından savunmalar alınmış, cezalar verilmiş, psikolojik bir baskı uygulanmıştır.

Haksız savunma istenmesi, soruşturma açılması nedeniyle birçok sağlık çalışanının psikolojisi zarar görmüştür.

SABİM'le hasta hakkı, vatandaş memnuniyeti denilirken, çalışanların hakları darmadağın edilmiş, adeta kaş yapalım derken göz çıkarılmıştır. Bu nedenle SABİM tekrar gözden geçirilmeli, amacı ile işleyişi arasındaki fark değerlendirmeye tabi tutulmalı, gerekirse kapatılmalıdır. Tüm hastanelerde hasta hakları birimi vardır. Sağlık hizmetlerinin işleyişi konusunda bir şikayeti olan vatandaş varsa buraya bir ismini ve iletişim bilgilerini yazarak imzalı bir dilekçe ile bu şikayetini iletebiliyor. Böyle bir sistem varken SABİM'i bunun için kullanmanın bir anlamı yoktur. SABİM'e bir şikayet geliyor. Bu isimsiz gerçekle alakası olmayan bir şikayette olabiliyor. Sağlık Bakanlığı bunu kuruma bildiriyor. Bu durum sanki Bakanlığın bir disiplin soruşturması gibi algılanarak araştırma yapılmadan çalışanlardan savunma isteniyor. Sağlık çalışanları böyle bir yöntemle baskı altına alınıyor. SABİM adeta bir psikolojik şiddet mekanizması gibi kullanılıyor. Artık sağlık çalışanları tabiri caizse SABİM'den yılmıştır. SABİM bir doktorumuzu da ne yazık ki hayatını son vermesi noktasına götürmüştür.

Bu nedenle SABİM'de mutlak suretle bir düzenlemeye ve filtrelemeye ihtiyaç vardır. SABİM'e gelen şikayetlerde çalışanların peşinen suçlu olarak görülmesinden vazgeçilmelidir. İhbar ve cezalandırma aygıtına dönüşen SABİM konusuna bakanlık bir çözüm bulmalıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığından hasta hakları kadar çalışan haklarını da önem göstermesini istiyoruz. Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimlerinin aktif hale getirilerek faaliyete başlaması sağlık çalışanlarının talebidir. Bu yapı sağlıklı bir şekilde oluşturularak çalışanlara hizmet etmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4175 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim