• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Türk Telekom'un "Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi"ne engellilerden yoğun ilgi

Türk Telekom'un "Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi"ne engellilerden yoğun ilgi
Türk Telekom'un, görme engellilerin bilgiye erişimine ve sanatla buluşmasına olanak sağlayan projesi "Telefon Kütüphanesi"nin 10'uncu yılında hayata geçirdiği "Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi" ilgi odağı oldu.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde açılan ve dünyaca ünlü 30 tablonun yer aldığı serginin konukları, Sesli Betimleme Derneği, Engelsiz Sağlık Çalışanları Sendikası ve Evrensel Görme Özürlüler Derneği üyeleri oldu. Sesli Betimleme Derneği Başkanı Olgun Yılmaz: "Herkes sanata nasıl özgürce erişiyorsa biz de kimseye ihtiyaç duymadan erişebilmeliyiz"

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde yer alan ve engelli sanatseverler için de erişilebilir olan serginin yeni konukları, Sesli Betimleme Derneği, Engelsiz Sağlık Çalışanları Sendikası ve Evrensel Görme Özürlüler Derneği üyeleri oldu. Tabloları tek tek inceleyen ziyaretçiler, eserleri sesli betimlemelerle dinledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal'ın katılımıyla 31 Mayıs'ta açılan "Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi", öğrenciler başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentinden ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

- Sergi 30 Temmuz'a kadar açık olacak

Dünyaca ünlü 30 tablodan oluşan sergideki eserler arasında Namık İsmail'in Çanakkale Savaşı-Son Mermi, Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kız, Edward Munch'ın Çığlık, Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa, Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi, Vincent Van Gogh'un Arles'teki Yatak Odası, Claude Monet'in Gelincikler ve İzlenim: Gündoğumu tabloları da bulunuyor.

Sergi, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde hafta içi 09.15-17.45 saatlerinde 30 Temmuz'a kadar tüm ziyaretçilere açık olacak.

Görme engelliler diledikleri zaman Telefon Kütüphanesi mobil uygulaması aracılığıyla da sergiye ulaşabiliyorlar.

Ayrıca sergi görme ve işitme engelli ziyaretçiler için özel olarak geliştirilen, bireysel kullanıma uygun tasarlanmış yön bulma uygulaması "Sesli Adımlar" ile akıllı telefonlar üzerinden sesli yönlendirme ve ikonlar aracılığıyla ziyaret edilebiliyor.

- "Tabloların betimlenmesi bana değişik bir his verdi"

Sesli Betimleme Derneği Başkanı Olgun Yılmaz, sesli betimlemenin görme engelliler için hak olduğunu belirterek, sadece tablolarda değil, kitap, dizi, filmlerde de bunların fazlalaşmasını istediklerini söyledi.

Görme engelliler olarak tabloların betimlemesini dinlediğinde ressamların, fotoğraf gibi resim çizdiklerini fark ettiğini belirten Yılmaz, bir resimde bu kadar çok ayrıntının olması ve bu ayrıntıların resmedilmesinin kendisini çok şaşırttığını ve değişik bir his verdiğini bildirdi.

Yılmaz, sergide en çok Jan van Eyck'in Arnolfini'nin Evlenmesi tablosunu beğendiğini dile getirerek, "Herkes nasıl sanata özgürce erişiyorsa biz de sanata kimseye ihtiyaç duymadan erişebilmeliyiz." dedi.

Olgun Yılmaz, bu konuda kendilerine destek sağlayan Türk Telekom ve diğer kurumlara, sesli betimlemelerin farkındalığını artırmaları dolayısıyla da teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim