• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Türk ve Alman doktorlardan kanser tedavisi için işbirliği

Türk ve Alman doktorlardan kanser tedavisi için işbirliği
Türk ve Alman bilim insanlarının öncülüğünde yapılan bir çalışmayla, bağırsak kanserine karşı gelişmiş tedavi yöntemlerinin doktorlara ücretsiz ulaştırılması planlanıyor


Dünya genelinde 1 milyonu aşkın "Kolon ve Rektum ya da Kolorektal kanser" olarak adlandırılan kalın bağırsak kanseri hastası var. Erken evrede teşhis ve tedavi hastaların iyileşmesini sağlarken ölüm oranının yükseldiği ileri evrelerde özellikle cerrahi müdahalede uygulanan teknik hastanın yaşam süresinin uzamasında kilit önem taşıyor.

Alman bilim insanı Prof. Dr. Werner Hohenberger tarafından bu alanda uygulanan cerrahi yöntem, birçok kolon kanseri hastası için umut olurken, Prof. Dr. Ayhan Kuzu hazırlanmasına öncülük ettiği eğitim DVD'leriyle bu tekniği tüm dünyadaki meslektaşlarına ulaştırmayı hedefliyor. Ankara Üniversitesi, Alman Erlangen ve Kiel üniversiteleri ile Leeds Üniversitesi doktorlarının yanı sıra Güney Kore, Japonya, İsveç, ABD ile İngiltere'den alanında uzman bilim insanlarının katkısıyla hazırlanan eğitim setinde kolon kanseri tedavisinde en etkin sonuç veren gelişmiş teknikler yer alıyor. Bu hafta İsviçre'de yapılacak 10'uncu Avrupa Kolorektal Kongresi'nde eğitim seti 1000'den fazla katılımcıya ücretsiz dağıtılacak.

'Eğitime büyük katkı''

Projeye öncülük eden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ayhan Kuzu, kalın bağırsak kanseri tedavisinde sonuçları daha iyi düzeylere getirme hedefiyle yola çıktıklarını anlatırken, yaptıkları çalışmanın hekimlerin eğitimine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Prof. Dr. Kuzu, "3 adet DVD'den oluşan eğitim setinde, toplam 14 saati aşan bir sürede, kalın bağırsak kanseri tedavisinde gerekli olan anatomi, radyoloji, patoloji ve cerrahi tekniklerle ilgili içerikler, uluslararası alanda konularında lider doktorlar tarafından aktarılıyor. DVD içinde önemli bazı bölümlerde ise üç boyutlu ve iki boyutlu animasyon filmleri hazırlandı ve eğitim olabildiğince anlaşılır bir şekilde izleyicilere sunuldu" dedi.

'Ölümleri azaltacak'

Profesör Hohenberger bilimin sınırları aştığını, uluslararası niteliğe sahip olduğunu söyleyerek "Bilim insanları, bilgi birikimlerinin en hızlı ve en etkin şekilde dünyaya yayılmasını, olabildiğince fazla insana, hastaya ulaşmasını ister. Bu DVD'ler bu hedeflere ulaşılmasında önemli bir araç ve iyi bir örnek" ifadesini kullandı. Kolon kanseri tedavisi için hazırlanan eğitim DVD'lerine katkı sağlayanlar arasında Leeds Üniversitesi Kanser ve Patoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Philip Quirke de yer alıyor. Quirke, "Prof. Dr. Kuzu, bağırsak kanseri hastalarına fayda sağlamak için bu projeye öncülük etmiş, anatomi eğitiminin kalitesi açısından çığır açan bir çalışmaya imza atmıştır" dedi.
Deutsche Welle Türkçe

Bu haber toplam 2754 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim