Sağlık raporu almak için Tarsus Devlet Hastanesi'ne giden ve yüzde 68 engelli olan 78 yaşındaki Alzheimer hastası Hediye Cengiz, Türkçe bilmediği için göz doktoru tarafından "iletişim kuramıyorum" gerekçesiyle muayene edilmedi. Cengiz ailesi duruma tepki gösterirken, SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat, kamu kurumlarında eşit nitelikli ve anadilde sağlık hizmetinin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de tekçi politikalara son verildiği iddia edilse de anadilini konuşan insanlar kamusal hizmetlerden yararlanamıyor. Bunlardan biri de Siirt'ten göç ederek Tarsus ilçesinde yaşayan 78 yaşındaki görme ve işitme engelli ve Alzheimer hastası yüzde 68 engelli raporlu Hediye Cengiz. Tabelasında "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" yazısının bulunduğu Tarsus Devlet Hastanesi'nde Türkçe bilmediği için doktor tarafından muayene edilmeyen Hediye Cengiz ve bu olaya tanıklık eden oğlu Mehmet Şirin Cengiz yaşadıklarını anlattı.
'Bu yaştan sonra nasıl Türkçe öğreneceğim'
Türkçe bilmediği için muayene edilmeyen Hediye Cengiz, kendisine rapor vermeyen doktora tepki göstererek, şunları söyledi: "Ben Kürdüm, Türkçe bilmiyorum. 80 yaşına gelmişim, el ayaktan düşmüşüm. Ben Türkçeyi doğduğumdan beri bilmiyorum, bu yaştan sonra mı Türkçe konuşmayı öğreneceğim. Yaşlıyım, doktor benim Türkçeyi bilip bilmediğimi değil, yaşadığım sağlık sorunlarını sorup, bana yardım etmesi gerekir. Çocuklarım beni bu haliyle her gün hastane kapılarında doktor doktor gezdiremez ki."
Hem muayene etmedi üstüne de nedeni soran oğlunu kovdu!
Cengiz'in oğlu Mehmet Şirin Cengiz ise, yaşlı, hasta ve yatalak olan annesi için sağlık raporu almak için Tarsus Devlet Hastanesi'ne başvurduklarını belirterek, yaşananları şu cümlelerle anlattı: "Anneme rapor almak için 3 Aralık'ta Tarsus Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'na başvurdum. Muayene için annem ile birlikte kuruldaki bütün doktorlar muayene ettikten sonra göz polikliniğine bakan uzman göz doktoru Erdem Dinç'in yanına gittik. Doktor anneme bir şeyler sordu. Ben de bu sırada doktora, 'annem Türkçe bilmiyor. Ben yardımcı olayım' dedikten sonra, doktor annemi muayene etmeden rapora okuyamadığım yazı yazdı. Muayeden iki gün sonra Sağlık Kurulu'na gittiğimde, kuruldaki bir doktor bana göz doktorunun raporu yeniden görmesi gerektiğini söyledi. O gün göz doktoru Erdem Dinç yerinde olmadığı için ertesi hafta yanına gittim. Doktora 'rapora yazı yazmışsınız, ben anlayamadım. Beni tekrar size yönlendirdiler' dedim. Doktor da bana 'ben bu hastayla iletişim kuramıyorum' dedi. Ben de doktora 'iletişim kuramama nedeniz ne. Annemin Türkçe bilmemesi mi?' diye sordum. Bana 'Evet dil konusunda iletişim kuramıyorum' dedi. Ben de ona dedim ki, 'Benim annemin yaşadığı sağlık sorununu anlatabilirim en azından ya da bunun için ne yapmak gerekiyor' diye sordum. Doktor da 'Ben iletişim kuramıyorum dışarı çık' dedi."
'Annem yatalak ve hasta haliyle muayene edilmedi'
Doktorun odasından ayrıldıktan sonra hastane başhekiminin yanına giderek yaşadıklarını anlattığını ifade eden Cengiz, "Başhekim bana bir şey yapamayacağını söyledi. Ben de bunu basına yansıtacağımı söyleyince bana, 'anneni Mersin'e sevk ederim' dedi. Mersin'de doktorların çoğu da Kürtçe bilmiyor. Oraya gidince sorun çözülecek mi? Ardından hastanedeki hasta hakları birimine giderek, doktoru şikayet ettim. Ardından Sağlık Bakanlığı'nı telefonla arayarak doktoru şikayet ettim. Annem 2010 yılında yüzde 68 engelli raporu aldı. Heyette yer alan hiç bir doktor sorun çıkarmadan annemi muayene etti" diye belirtti. Devletin okullarda ve üniversitelerde kısmen de olsa Kürtçe eğitim vermeye başladığını, Kütçe yayın yapan televizyon kanalı kurduğunu ancak devletin hastanesinde Türkçe bilmeyen insanların muayene olmadığına dikkat çeken Cengiz, "Annem Türkçe bilmediği için yatalak ve hasta haliyle muayene edilmedi. Bu bir insanlık ayıbıdır. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Devlet yetkilerine sesleniyorum. Bu ayıba bir an önce son versinler" çağrısında bulundu.
İletişim kuramıyorum notu
Söz konusu sağlık raporunun üzerinde de göz doktorunun "iletişim kuramıyorum" diye not düştüğü görülüyor.
'Anadilde kamu hizmeti olmazsa olmazımızdır'
Konuyla ilgili konuşan SES Mersin Şube Başkanı Selman Günbat, Kürtçe bilmeyen Hediye Cengiz'i muayene edilmemesinin sağlık hakkına yönelik bir saldırı olduğunu ifade ederek, "Bu ülkede yaşayan halkların dilleri kabul edilmediği için bu sıkıntılar yaşanmaktadır. SES olarak kamu kurumlarında ulaşılabilir, eşit, nitelikli ve anadilde kamusal hizmet talebimiz var. Bu bizim olmazsa olmazdır. Bu ülkede yaşayan insanlara gerçek anlamda hizmet verilmesi isteniyorsa, anadilde kamusal hizmet verilmelidir. Hipokrat yeminini burada hatırlatmak gerekir. Hekim dili, ırkı, cinsiyeti, rengi ne olursa olsun hiç bir ayrım yapmadan ihtiyacı olan insanlara sağlık hizmeti vermelidir. Bazı hekimlerin bu yemine sadık kalmaması kabul edilebilir bir şey değildir. Bu yanlıştan bir an önce dönelmeli" diye konuştu.
Görüşmek istemedi
Türkçe bilmediği için muayene edilmeyen Hediye Cengiz'in durumuna ilişkin görüşmek istediğimiz Tarsus Devlet Hastanesi Başhekimi Ali Biçer ise, konuyla ilgili açıklama yapmalarının "yasak" olduğunu ileri sürerek, görüşme talebimizi kabul etmedi.
Türkçe bilmeyen yatalak hasta muayene edilmedi!

Sağlık raporu almak için Tarsus Devlet Hastanesi'ne giden ve yüzde 68 engelli olan 78 yaşındaki Alzheimer hastası Hediye Cengiz, Türkçe bilmediği için göz doktoru tarafından "iletişim kuramıyorum" gerekçesiyle muayene edilmedi.
Kaynak: 
Bu haber toplam 5268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Bitlis Valisi Karakaya, görev başında yeni yılı karşılayan personeli ve hastaları ziyaret ettiBitlis Valisi Ahmet Karakaya, yeni yıl dolayısıyla polis kontrol noktasını, hastaneyi ve çeşitli kurumları ziyaret ederek görev başındaki personelin yeni yılını kutladı.
Kalp ameliyatının ardından taburcu edilen hasta evine dönerken trafik kazasında hayatını kaybettiBatman'da özel bir hastanede açık kalp ameliyatı olduktan sonra taburcu edilen kişi, Siirt'teki evine dönerken geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Sivas'ta kurtarma ekipleri kemoterapi tedavisi gören hasta için seferber olduSivas'ta kurtarma ekipleri, yolu kardan kapanan köydeki kemoterapi tedavisi gören hasta için seferber oldu.
İsrail'in, Gazze'ye saldırılarında can kaybı 71 bin 269'a yükseldiİsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı son 48 saatte 3 artarak 71 bin 269'a yükseldi.- 12:54 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/3
- 13:30 - 2026 Yılı İçin Tıbbi Malzeme Yıllık Aidat Ücreti Ödemesi Hakkında Duyuru
- 16:40 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/2
- 16:25 - 2026 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Ayakta Tedavide Kullanılan Hazır Tıbbi Malzemelerin Teminine İlişkin Sözleşme Eki Ek-7 Örneklemeye Tabi Malzeme Listesi Hakkında
- 16:03 - Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcılığı Giriş Sınavı Sonuçlarına İlişkin Duyuru
- 23:43 - Bitlis Valisi Karakaya, görev başında yeni yılı karşılayan personeli ve hastaları ziyaret etti
- 23:33 - Van'da yolu kapanan mahallede rahatsızlanan çocuk ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 22:33 - Bakan Memişoğlu sağlık çalışanlarının yeni yılını kutladı
- 22:13 - 112 Acil Çağrı Merkezlerince bu yıl 95 milyon çağrı yanıtlandı
- 21:53 - Kalp ameliyatının ardından taburcu edilen hasta evine dönerken trafik kazasında hayatını kaybetti
- 19:38 - Nevşehir'de 5 ambulans hizmete alındı
- 19:33 - Sivas'ta kurtarma ekipleri kemoterapi tedavisi gören hasta için seferber oldu
- 18:58 - Gelecek yıl ithal edilecek bazı ürünlere ilişkin denetim tebliğleri yayımlandı
- 18:18 - Güney Afrika'da geleneksel sünnet ritüellerinde ihmaller sonucu son iki ayda 41 kişi öldü
- 18:13 - Madagaskar'da ilk defa M çiçeği vakası tespit edildi
- 17:58 - Bakan Memişoğlu'ndan sağlık personeli atamasına ilişkin açıklama:
- 17:21 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/1
- 16:33 - Düzce'de sağlık ekipleri kar paletli ambulanslarla köylerdeki hastalara ulaştı
- 16:13 - İsrail'in, Gazze'ye saldırılarında can kaybı 71 bin 269'a yükseldi
- 16:08 - Şanlıurfa'da kar ve tipi nedeniyle 80 hastaya paletli ambulansla ulaşıldı
- 15:53 - Gazze'de hastalığına teşhis konulamayan 12 yaşındaki Emir, tedavi bekliyor
- 15:28 - Bitlis'te yolu kapanan mezradaki hasta ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 15:18 - İsrail'in uyguladığı soykırım nedeniyle Gazze'nin nüfusu yüzde 10'dan fazla azaldı
- 15:13 - Gazze, 2025’te İsrail’in insanlığa karşı işlediği savaş suçlarının sahnesi oldu
- 14:58 - Şanlıurfa'da havale geçiren bebek paletli ambulansla hastaneye ulaştırıldı
- 14:43 - Diyarbakır'da ambulans helikopter ve paletli ambulans hasta bebek ile 1 çocuk için seferber oldu
- 14:03 - Felç geçirmesine neden olan tümörden 4 saatlik ameliyatla kurtuldu
- 13:53 - Mersin Şehir Hastanesi'nde 21,5 milyondan fazla poliklinik ve acil servis hizmeti verildi
- 13:43 - John F. Kennedy'nin torunu Tatiana Schlossberg kansere yenik düştü
- 05:01 - Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-31.12.2025
- 14:33 - Çorum'da dumansız hava sahası denetimi yapıldı
- 12:23 - İstanbul'da yılbaşında 10 bin 552 sağlık personeli görev alacak
- 11:48 - 53 yıllık sigara bağımlılığından tedaviyle kurtuldu
- 11:43 - "Dadaş 25 Hava Ambulansı" bu yıl 733 acil hastaya "Hızır" gibi yetişti
- 09:10 - Sağlık Hizmet Sunumu Kapsamında Kullanılan Tıbbi Cihazların Teknik Servis Hizmetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik
- 09:06 - Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
- 00:18 - İzmir'de tren istasyonunda kalbi duran yolcuya yapılan müdahale güvenlik kamerasında
- 23:43 - Muş'ta mezrada rahatsızlanan öğretmen, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 22:43 - Çanakkale'de 26 öğrenci gıda zehirlenmesi şikayetiyle hastaneye başvurdu
- 22:08 - Hakkari'de yolu kapanan yerleşim yerlerindeki hastalar, ekiplerin çabasıyla hastaneye ulaştırıldı
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim










































