• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye cazip, ilaçta 1 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı çekebilir

Türkiye cazip, ilaçta 1 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı çekebilir
İlaç sektöründe Ar-Ge yatırımlarına yılda 90 milyar dolar harcandığını söyleyen Merck Sharp & Dohme Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Faik Somer, "Türkiye’nin yatırımlar konusunda cazibesi artıyor. Sektörde Ar-Ge’ye des

İlaç sektöründe Ar-Ge yatırımlarına yılda 90 milyar dolar harcandığını söyleyen Merck Sharp & Dohme Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Faik Somer, "Türkiye’nin yatırımlar konusunda cazibesi artıyor. Sektörde Ar-Ge’ye destek verilirse 1 milyar dolarlık yatırım çekilebilir" dedi.

TÜRKİYE’de yılda 6 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan ilaç sektörü yeni yatırımlar için destek bekliyor. Dünyada sektörün yılda toplam 90 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı yaptığını dile getiren Merck Sharp & Dohme Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Faik Somer, "Türkiye bölgesel bir güç olma yolunda hızla ilerliyor. İlaç sektöründe Ar-Ge yatırımlarına verilecek desteklerle cazibesi artan Türkiye, yılda 1 milyar dolarlık yatırım çekebilir" dedi.

10 milyar doları bulur

Sektörde son 5 yılda daralmalar gözlendiğini dile getiren Faik Somer, ilaç sektörü hakkında şu bilgileri verdi: "Daralmalar nedeniyle sektörde mega evlilikler görmeye başladık. Büyük firmalar birleşmeleri tercih ediyorlar. Sektörün daralmasıyla birlikte
Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler ön plana çıkmaya başladı. Türkiye’de yatırım olanakları bakımından ön plana çıkan bir ülke. Toplam 6 milyar dolarlık bir ilaç pazarı bulunuyor. Bu rakamların önümüzdeki 5 yıl içerisinde 10 milyar dolara çıkması bekleniyor. Rusya’da da 8 milyar dolar olan pazarın 12 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Sektörün büyümesi devam edecek."

Yatırımlar doğuya kayıyor

Yapılan yatırımların kısa süre öncesine kadar
ABD odaklı olduğuna dikkat çeken Faik Somer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yatırımların merkezi konumundaki Amerika’yı Rusya ve Polonya gibi ülkeler zorluyor. Yatırımlar artık doğuya doğru kayıyor. Daha etkin ve ucuz olanaklar talep ediliyor. Türkiye’de bu yatırımlardan nasibini alabilir. Yani 90 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımından 1 milyar dolarlık bir pay alabilir. Ar-Ge yatırımları için hükümetinde destek vermesi gerekiyor. Türkiye bu yatırımlar için cazip bir bölge. Bu yatırımları karşılayabilecek beyin havuzu ve üniversiteleri hazır bulunuyor."

100’den fazla üretici var

Türkiye’de 100’ün üzerinde üretici bulunduğuna dikkat çeken Faik Somer, şöyle konuştu: "Türkiye üretim için çok önemli bir yer. İhracat pazarlarına yakınlığı yabancıların dikkatini çekiyor. Sosyal olarak da bölgede en etkin ülkelerden birisi. Uygulanan tedavi yöntemlerinde çok başarılı bir ülke olduğunu ispatladı. Alacağı yatırımlarla bir merkez haline gelebilir."

Dünya ilaç pazarında ilk 10’a girersiniz

TÜRKİYE’nin genç nüfusu çalışanları ve coğrafi konumuyla değerlendirmek gerektiğine dikkat çeken Merck Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Kanada Başkanı Stefan Oschmann, şu bilgileri verdi: "Türkiye ekonomisi sürekli büyüyor. Siyasi istikrar devam ediyor. Sağlık pazarı da bu fırsatlar ile büyüme gösteriyor. Yapılacak yatırımlar desteklenirse ve Ar-Ge yatırımları istenilen seviyeye ulaşırsa Türkiye ilaç pazarında dünyanın ilk 10 ülkesinden biri konumuna yükselebilir."

Kriz Türkiye için fırsat olabilir

YAŞANAN ekonomik krizin etkilerinden Türkiye’nin bir fırsat yaratabileceğini ifade eden Faik Somer, şu değerlendirmeyi yaptı: "Paranın yol haritası değişmeye başladı. Bu krizi Türkiye’nin bir fırsata dönüştürmesi mümkün. Çünkü para
Çin, Hindistan gibi ülkelere kayıyor. Türkiye’de burada önemli bir üs halinde. Ekonomisi ve siyasi istikrarı ile göz dolduruyor. Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirmeli."

Bu haber toplam 1624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim