• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye mezunu Azerbaycanlı kalp cerrahı 8 bin ameliyat yaptı

Türkiye mezunu Azerbaycanlı kalp cerrahı 8 bin ameliyat yaptı
Azerbaycanlı Kalp Damar Cerrahı ve Milletvekili Prof. Dr. Mahmudov: "Allah nasip etti, bugüne kadar 8 binden fazla açık kalp ameliyatı yaptım ve insanları hayata döndürdüm."

RUSLAN REHİMOV - Türkiye'nin 1992 yılında başlattığı ''Büyük Öğrenci Projesi'' kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesinde tıp eğitimi alan Azerbaycanlı kalp damar cerrahı ve Milletvekili Prof. Dr. Reşat Mahmudov, bugüne kadar 8 binin üzerinde açık kalp ameliyatı gerçekleştirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesinde kalp damar cerrahisi alanında uzmanlığını tamamlayan 43 yaşındaki Mahmudov, bugün Azerbaycan'ın en önemli cerrahları arasında gösteriliyor. Bakü Kalp Merkezi Tibbi Direktörlüğünü yürüten Mahmudov, aynı zamanda iki yıldır milletvekili olarak görev yapıyor.

Mahmudov, Türkiye'de gördüğü öğrenimin kariyerine etkilerini ve Türkiye'ye dair izlenimlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Türkiye'nin ''Büyük Öğrenci Projesi'' adı verilen proje kapsamında Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden toplam 10 bin öğrenciyi davet etmesinin önemli bir olay olduğunu vurgulayan Mahmudov, "Hiçbir ülke bu kadar büyük bir sosyal projeye imza atamazdı. O zorlu yıllarda Türkiye'nin kardeş ülkelerin çocuklarını burslu olarak okutması Türkiye tarihine şerefli bir olay olarak geçmiştir. Yıllar geçse bile Türkiye bununla hep gurur duyacaktır." dedi.

Türkiye'de eğitim için gerçekleştirilen sınavları kazanarak İzmir'de üniversiteye başladığını belirten Mahmudov, "Bizim için hayal bile edilemeyecek kadar güzel günlerdi. Fakat Azerbaycan o dönemde zor günler yaşıyordu. Biz de eğitimimizi dondurarak Karabağ'a savaşa gitmeye karar verdik. Rektörümüz, bize eğitim alarak ülkeye daha fazla fayda vereceğimizi anlattığı için üniversiteye devam ettik." ifadelerini kullandı.

Eğitimi tamamladıktan sonra ülkesine döndüğünü, geçen süre zarfından Azerbaycan'da da sağlık alanında önemli reformlar yapıldığını söyleyen Mahmudov, "Azerbaycan'da daha önce sadece Bakü'de kalp ameliyatları yapılıyordu. Ben ülke tarihinde ilk kez, Bakü dışında, Nahçıvan'da açık kalp ameliyatı gerçekleştirdim. Allah nasip etti, bugüne kadar 8 binden fazla açık kalp ameliyatı yaptım ve insanları hayata döndürdüm." şeklinde konuştu.

Türkiye'ye ve hocalarına olan borcun ödenilemeyeceğini vurgulayan Mahmudov, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bizler de gelecek nesillere eğitim konusunda destek olarak geçmişimizde bize yardım edenlere saygı ve şükranlarımızı iletebiliriz. Ben aynı zamanda bir milletvekili olarak Türkiye ile var olan kardeşliğimizin daha da güzelleşmesi için elimden geleni yapacağım." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6718 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim