• BIST 9693.46
  • Altın 2506.644
  • Dolar 32.5784
  • Euro 34.78
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye organ bağışı ve nakli tecrübelerini Bosna Hersek'e aktaracak

Türkiye organ bağışı ve nakli tecrübelerini Bosna Hersek'e aktaracak
Türkiye ve Bosna Hersek arasında organ bağışı ve naklinin güçlendirilmesine ilişkin 2 yıl sürecek teknik destek ve iş birliği projesinin açılış toplantısı yapıldı.

Bosna Hersek'te organ bağışı ve organ nakliyle ilgili hem halkı bilinçlendirmeyi hem de ilgili doktor ve personelin eğitimini kapsayan proje, Bosna Hersek Bağış Ağı ve Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Organ Nakli Vakfı, Uluslararası Organ Nakli Ağı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği ve Sağlık Diplomasisi Derneği gibi kuruluşlar arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde yapılacak.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle yapılacak projeye ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci, proje kapsamında kapasite geliştirmeye yönelik eğitimlerin olacağını ifade ederek, "Temel amacımız Bosna Hersek'te organ bağışı ve organ nakli hizmetlerinin güçlendirilmesi. Burada organ nakliyle hayata tutunmak isteyen insanlar için hizmetlere daha kapsamlı erişim sağlanmasını hedefliyoruz." dedi.

Türkiye'nin organ bağışı ve nakli konularında deneyimlerini Bosna Hersek'e aktaracağını söyleyen Kahveci, "Toplumsal farkındalığı oluşturmak, insanları eğitmek, önyargıları kırmak kolay değil. Türkiye'de de organ bağışıyla ilgili bu zorluklarla mücadele ediyoruz." diye konuştu.

Kahveci, Türkiye'de organ, doku ve hücre nakillerinin 200'e yakın merkezde yapıldığına işaret ederek, Bosna Hersek ve Türkiye'de bir dizi uygulamalı eğitimin yapılacağını sözlerine ekledi.

Bosna Hersek Bağış Ağı Müdürü Dr. Halima Resic de son 1,5 yılda beyin ölümü gerçekleşen kişilerden nakil olmadığını belirterek "Bu alanda Türkiye'deki meslektaşlarımızın tecrübesine ihtiyacımız var." dedi.

Bosna Hersek'te organ bağışının oldukça düşük seviyede olduğunu ifade eden Resic, "Donör olma fikrini yaymalıyız. Organlarımızı bağışlamalıyız. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organları 8 hayat kurtarabilir." diye konuştu.

Projenin ilk etkinliği olarak yarın Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da organ bağışı ve organ nakline ilişkin uluslararası konferans düzenlenecek.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim