• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı görüşmeleri tamamlandı

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı görüşmeleri tamamlandı
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Türkiye'deki eğitim araştırma hastaneleri bu milletin bir zenginliğidir.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'deki eğitim araştırma hastanelerinin milletin bir zenginliği olduğunu, bu hastanelerin dinamiklerini korumak ve bir basamak daha yukarı çıkarmak istediklerini söyledi. 

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulmasına ilişkin kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Hükümet adına söz alan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, AK Parti iktidarları döneminde hekime, hastaneye, ilaca, tıbbi teknolojiye ulaşım konusunda ciddi mesafe katettiklerini belirtti. Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık hizmetinde aldığı bu mesafenin, dünyada da bilimsel olarak değerlendirildiğini vurguladı. 

Türkiye'nin sağlık turizminde, sağlık AR-GE'sinde, sağlık endüstrisinde, bulunduğu bölgenin merkezi konumuna erişebilecek dinamiklere sahip olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, bunun için bir akreditasyon enstitüsüne ihtiyaç olduğuna işaret etti. 

Türkiye'de tıp alanındaki uzmanların yüzde 45'inin eğitim ve araştırma hastanelerinde yetiştiğini belirten Müezzinoğlu, "Ülkemizde 59 tane eğitim araştırma hastanesi var. Bunların dinamiklerinin daha güçlü olmasını istiyoruz. Eğitim hastaneleri bu ülkenin kurumsal yapılarıdır. Bunların daha güçlü olması kimi niye rahatsız ediyor? Ben eğitim hastanelerinde kimseye profesör, doçent unvanı vermedim, vermiyorum ve vermeyeceğim. Bu iş dün nasılsa bu tasarının kanunlaşmasından sonra da aynı olacak" diye konuştu . 

Müezzinoğlu, Bebek ölümlerinin son bir yılda arttığına ilişkin eleştirileri yanıtlarken, "Ülkenin 10 yıl öncesine 40 yıl öncesine bakalım. Yeni doğan yoğun bakımını bu ülke son 10 yıldır duymaya başladı" dedi.

Mehmet Müezzinoğlu, gelinen aşamada artık Yenidoğan yoğun bakım uzmanı olmaması yönünde eleştiriler aldıklarını, bunların olması için de enstitülere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. 

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Müezzinoğlu, Türkiye'deki eğitim araştırma hastanelerinin milletin bir zenginliği olduğunu, bu hastanelerin dinamiklerini korumak ve bir basamak daha yukarı çıkarmak istediklerini söyledi. 

Temel hedeflerinden birinin anne-bebek ölümlerini daha aşağı çekmek olduğunu anlatan Müezzinoğlu, Türkiye'nin Yenidoğan yoğun bakım uzmanı bulunmayan bir ülke olduğunu dile getirdi.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının maddelerine geçilmesi için yaptığı oylamada karar yeter sayısı bulunamaması üzerine yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. 

 


 

TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine başlandı

-CHP Mersin Milletvekili Atıcı: -"Sağlık Bakanlığı işi gücü bırakmıştır, kendi yandaşlarına makam, mevki, ulufe dağıtmakla uğraşmaktadır"

-HDP Grup Başkanvekili Baluken: -"Tasarıda vakıf üniversitelerinin siyasi iradenin müdahaleleriyle kapatılmasıyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyoruz"

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, tasarının tümü üzerine yaptığı konuşmada, enstitünün siyasi bir yaklaşımla kurulduğunu ileri sürerek, bu durumu eleştirdi.

Kurulda yönetici kademesindeki kişilerin yarıdan fazlasının siyasi irade tarafından seçilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Öz, bunun kurumun özerk bir yapıya sahip olmasını engelleyeceğini kaydetti. Öz, "Üniversite öğretim elemanlarının ve genel anlamda sağlık çalışanlarının iyileştirilemeyen özlük hakları dururken, özerk adı altında başka statülerle, tabirimi belki haksız bulabilirsiniz ama, burada da bir yandaşlık, yakınlık, siyasi iktidara yakın olanların yeni kadrolarla yer bulacağı endişemizi şimdiden milletin kürsüsünden ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

-"Adeta bir süper YÖK"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de konuşmasında sağlık politikalarını eleştirdi.

Kanser hastalarının bile ilaçlara ulaşamadığını, hastalara "paran kadar tedavi ol" denildiğini savunan Baluken, "Ülkenin her tarafına termik santralları kurar, nükleer santral hazırlıkları yaparsanız, o bacalardan çıkan hava tabi ki kanser riskini artırır" dedi.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nı adeta bir "süper YÖK" olarak tanımlayan Baluken, AK Parti iktidarının merkezileştirme, kadrolaşma ve ranta açma anlayışının bu başkanlığın yapısında da kendisini gösterdiğini ileri sürdü.

Baluken, "Tasarıda yer alan mali borç yükü yüksek olan vakıf yüksek öğretimlerinin kapatılmasıyla ilgili durumu da vahim bir düzenleme olarak ele aldığımızı vurgulamak istiyoruz. Vakıf üniversitelerinin siyasi iradenin müdahaleleriyle kapatılmasıyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenlemenin de Anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

-"Kanser istismar edilerek enstitü kurulmaya çalışılıyor"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıda yer alan düzenlemelerle Sağlık Bakanlığı'nın yasalarla belirlenen görev ve yetkilerinin dışına çıkarak, halkın beklentilerini istismar ettiğini savundu. Atıcı, "Sağlık Bakanlığı işi gücü bırakmıştır, kendi yandaşlarına makam, mevki, ulufe dağıtmakla uğraşmaktadır" ifadesini kullandı.

Atıcı, tasarıda yer alan Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir üniversite kurulması düzenlemesinin de anayasa aykırı olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde üniversitelerin ya devlet ya da vakıflar aracılığıyla kurulabileceğini, söz konusu düzenleme ile ise karma bir sistem getirilmek istendiğini söyledi.

Kanser hastalığı istismar edilerek bir enstitü kurulmaya çalışıldığını da öne süren Atıcı, Sağlık Bakanlığı'nın birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışması gerektiğini kaydetti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3971 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim