• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

"Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi

"Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı Tanıtım Toplantısı" gerçekleştirildi
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Emine Alp Meşe, Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi tarafından düzenlenen “Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı Tanıtım Toplantısı”na katıldı.

Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde yapılan toplantının açılış konuşmalarını Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin gerçekleştirdi.

Bakan Yardımcısı Meşe, yaptığı konuşmada, “zoonoz”ların “hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar” olarak tanımlandığını belirterek, zoonotik hastalıkların Türkiye’de ve bütün dünyada yaygın olarak görülen bir hastalık grubu olduğunu söyledi.

“Eylem Planı ile yeni bir döneme giriyoruz”

Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, farklı kurum ve sektörlerle iş birliği içinde Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin kurulduğunu anlatan Meşe, Komite tarafından hazırlanan Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı 2019-2023’ün nihai hedefinin, Türkiye'de zoonotik hastalıkların yaygınlığını azaltarak toplumun yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade etti.

Meşe, “Bu eylem planıyla başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kuduz, bruselloz, şarbon, tularemi, kist hidatik ve toksoplazmoz ve diğer zoonotik enfeksiyonlarla mücadelede yeni bir döneme giriyoruz” dedi.

Bakan Yardımcısı Meşe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi tarafından, insan ve hayvan sağlığı açısından önemli olan zoonotik hastalıklarla mücadele, korunma ve kontrol önlemlerinin alınabilmesi için etkin iş birliğinin sağlanabilmesi, çalışma şartları, plan, proje ve prensipleri belirlendi.

Zoonotik Hastalıklar Alt Kurulları oluşturuldu. Bu kurulların oluşturulmasında Türkiye’nin öncelikli zoonotik hastalıkları göz önünde bulunduruldu. Bu ilk çalışmada KKKA, Kuduz, Bruselloz, Şarbon, Tularemi, Kist Hidatik ve Toksoplazmoz ve Diğer Zoonotik Enfeksiyonlar Alt Kurullar oluşturuldu. Bu alt kurullar çalışmalarını tamamladı ve ‘Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı 2019-2023’ ortaya konularak son şekli verildi.

Eylem planında, ülkemiz için halk sağlığı sorunu olan zoonotik hastalıklar ile yakın zamanda tehdit olabilecek zoonozlar için eylem planları hazırlandı.”

“Eylem planı, 6 aylık ilerleme ve yıllık raporlarla izlenecek”

Eylem planının hedeflerinden birinin zoonotik hastalıklarla ilgili risk analizi yapılması, tehditlerin önceden belirlenmesi olduğuna işaret eden Meşe, “Bu nedenle Eylem Planı, yeni ortaya çıkabilecek veya mevcut hastalıkların halk sağlığı tehdidi oluşturma boyutuna gelmeden önlenmesi ve kontrolüne yönelik aktivitelerin ilave edilebileceği dinamik bir yapıya sahip” dedi.

Meşe, eylem planının 6 aylık ilerleme raporları ve yıllık raporlarla izleneceğini ifade ederek, izleme, değerlendirme ve koordinasyonun Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Zoonotik ve Vektörel Hastalıkları Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacağını belirtti.

Sağlık Bakan Yardımcısı Meşe’nin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. 

44665,foto3jpg.png

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2548 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim