• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye'de 2021 böyle geçti:

Türkiye'de 2021 böyle geçti:
Türkiye'de 2021

Ocak

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun, Çin'in Kovid-19'a karşı geliştirdiği CoronaVac aşısı için "Acil Kullanım Onayı" vermesi ve aşının ilk dozunun uygulanmasına aynı gün Ankara Şehir Hastanesinde başlanması, ocak ayının önemli olayları arasında yer aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 ilde 128 kişide Kovid-19'un İngiltere varyantının görüldüğünü açıkladı

Türkiye, yeni yılı, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle sessiz karşıladı.

-Sağlık Bakanlığı, yılın ilk gününe ilişkin Kovid-19 verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de 158 bin 103 Kovid-19 testi yapıldı, 12 bin 203 kişinin testi pozitif çıktı, 212 kişi hayatını kaybetti.

-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İngiltere'den son dönemde Türkiye'ye giriş yapan ve PCR test sonucu pozitif çıkan kişilerin geriye dönük taramaları neticesinde 15 kişide yeni mutasyon ile uyumlu virüs yükü tespit edildiğini açıkladı. Koca, İngiltere'den Türkiye'ye girişlerin geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "SMA'lı evlatlarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya iyi niyetli hiç kimsenin alet olmaması gerekir. Ülkemizde tedavi almayan bir tane bile SMA hastamız bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

-Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından "Acil Kullanım Onayı" verildi. Aşının ilk dozu Ankara Şehir Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. İlk olarak Sağlık Bakanı Koca ile Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerine aşı yapıldı.

-Kovid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelindeki aşı uygulamasına ilişkin veriler, "Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu" sayfasından il bazında canlı verilmeye başlandı.

Şubat

-Kovid-19 ile mücadele kapsamında, CoronaVac aşısının ülke genelinde uygulanmaya başlanmasının 19'uncu gününde yapılan aşı miktarı 2 milyon dozu aştı.

-Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulunda Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptırdı, eğitim çalışanlarının da aşılanmasına başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart Pazartesi olarak planlanan resmi ve özel tüm okullardaki yüz yüze eğitim ve sınavlara, 2 Mart Salı gününden itibaren illerin salgın koşullarına göre başlanılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Mart

Hacettepe Üniversitesi, Sinovac aşısının etkililiğini yüzde 83,5, hastanede yatışı engelleme oranını ise yüzde 100 olarak tespit ettiklerini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 ile mücadele kapsamında birinci ve ikinci doz aşı olanların 10 milyonu geçtiğini bildirdi.

Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) Kovid-19'a karşı geliştirilen aşı adayının Faz-2 çalışmasının ikinci dozu gönüllülere uygulanmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kovid-19'un Türkiye'de görülmesinin üzerinden geçen bir yılı değerlendirirken, 142 ülkeden 100 binden fazla Türk vatandaşının yurda getirilmesinin sağlandığını, 363 hasta Türk vatandaşının ambulans uçakla ülkeye taşındığını, Kovid-19 nedeniyle vefat eden 2 bin 680 Türk vatandaşının cenazesinin Türkiye'ye getirilerek defnedildiğini bildirdi.

Nisan

Türkiye, Kovid-19 tedbirleri kapsamında nisan sonundan başlayarak 17 Mayıs'a kadar süren ve kesintisiz sokağa çıkma kısıtlamasını içeren "tam kapanma" dönemine girdi.Bu tarih aralığında üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara verildi, şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi oldu, anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil eğitim kurumlarının tümünde yüz yüze eğitime ara verildi, tüm sınavlar ertelendi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Medya Brifingi'ne katıldı. Koca, DSÖ'nün periyodik olarak kamuoyunu bilgilendirdiği brifinge DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'a eşlik etmek üzere davet edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla tüm illerin sağlık müdürlüklerine gönderilen resmi yazıyla sağlık personelinin istifa ve izin talepleri sınırlandırıldı.

Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 20 milyonu geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nda Prof. Dr. Uğur Şahin'in görüşleri doğrultusunda, BioNTech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak belirlenmesine karar verildiğini açıkladı. Koca, Türkiye'nin 50 milyon doz Sputnik V aşısı almak için anlaşma imzaladığını da bildirdi.

Mayıs

Kovid-19 aşısının iki dozunu olanların Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden "Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği" oluşturabilmesine yönelik uygulama başlatıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 ile mücadele kapsamında tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanmasına bugünden itibaren başlanacağını bildirdi.

Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 vakalarıyla yakın temaslıların daha önce 10 gün olan karantina süresi 14 güne çıkarıldı.

Haziran

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de haziran ayı boyunca uygulanacak kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabı kapsamında ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında yüz yüze eğitime geçildi.

Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 30 milyonu aştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin 14-20 Haziran'da Çin ve Almanya'yı geride bırakarak, Kovid-19 aşılama hızıyla dünyanın en yüksek performansını gösteren ülkesi olduğunu bildirdi.

Yerli Kovid-19 aşısının adı "TURKOVAC" oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aşının üçüncü fazının ilk doz uygulamasına video konferans ile katılarak aşının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli inaktif Kovid-19 aşısının Faz 3 çalışması için 846 bin 451 kişinin gönüllü olmak için başvurduğunu bildirdi.

Temmuz

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan "62 bilim alanı sıralaması"na 31 üniversite ile giren Türkiye, bu sayı ile 90 ülke arasında 17. sıraya yerleşti.

Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın 3. doz klinik çalışması Ankara Şehir Hastanesinde başladı.

Ağustos

Sağlık Bakanlığınca 15 yaş üstündekiler ile kronik hastalığı bulunan 12 yaş üstündekilere Kovid-19 aşı hakkı tanımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerle irtibatlı ancak henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aynı şekilde aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu, konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak bulunduğu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız." açıklamasında bulundu.

Eylül

Ülke genelinde, tüm kademe ve sınıf seviyelerindeki 18 milyon dolayındaki öğrenci ile 1 milyonun üzerinde öğretmen, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görülmesinin üzerinden geçen 1,5 yılın ardından tam zamanlı yüz yüze eğitime başladı.

İçişleri Bakanlığının genelgesi uyarınca Kovid-19 aşısını yaptırmayanların konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu başladı.

Sağlık Bakanı Koca, belirtisiz Kovid-19 vaka yaygınlığını anlayabilmek için sınırlı sayıda okulda PCR testi yapılacağını, okullarda yapılacak testler öncesinde velilerin bilgilendirilip onaylarının isteneceğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığının Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına Kovid-19 aşılarının hangi ülkelerde geçerli olduğuna ilişkin yeni bir alan eklendi. Yeni güncelleme ile "aşı kartları" sayfasında yer alan kart bilgilerinde, "aşı adı" ve "geçerli olduğu ülkeler" başlıklı alanlara yer verildi.

Sağlık Bakanlığının Günlük Koronavirüs Tablosu güncellendi. İl bazında ilk doz yerine, en az iki doz Kovid-19 aşısı olanların oranları paylaşılmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığınca, "bebeklere yanlış aşılar yapıldığı"nı iddia eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl hakkında soruşturma başlatıldı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, Kovid-19'la mücadele kapsamında yetkili kurumlar ve işverenlerin Kovid-19 aşısı ve PCR test sonucu bilgisini işlemesinin kanuna aykırı olmadığına karar verdi.

Ekim

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ı Türkiye'nin hizmetine sunmaya hazırlandıklarını belirterek, koronavirüs geçirmemiş ve iki doz aşı yaptırmış 18-59 yaş arasındakileri, üçüncü doz aşıları için TURKOVAC gönüllüsü olmaya davet etti.

Kovid-19'la mücadele kapsamında üçüncü dozun, yerli aşı TURKOVAC ile uygulanması için gönüllü olmak isteyenlerin başvuruları, e-Nabız üzerinden alınmaya başladı.

Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı iş birliğiyle geliştirilen ve Faz-3 çalışmaları devam eden Kovid-19 aşısı "TURKOVAC", 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve Kovid-19'a yakalanmamış gönüllülere 3. doz olarak uygulanmaya başlandı.

Kasım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, ikinci doz mRNA aşısının üzerinden 6 ay süre geçmiş sağlık çalışanları, 18-60 yaş arasındaki kronik hastalar ve 60 yaş üstü kişilerin hatırlatma dozu yaptırabileceğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığınca 18 yaş ve üstü nüfusun Türkiye genelinde ve 81 ildeki iki doz aşılanma oranlarının yer aldığı "covid19asi.saglik.gov.tr" sitesindeki verilere göre, ülke genelinde en az iki doz aşı olanların oranı yüzde 80,08'e, bir doz aşı yaptıranların oranı da yüzde 90,01'e ulaştı.

Kovid-19 hakkında Dünya Sağlık Örgütünü (DSÖ) doğru bilgilendirmediği gerekçesiyle Çin'e dava açan Ankara Barosu avukatlarından Melih Akkurt, koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un Nu varyantı sebebiyle, Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den Türkiye'ye seyahat edilmesine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'de en yaygın varyant Delta varyantıdır. Nu varyantına rastlanmamıştır." dedi.

Aralık

Kovid-19 salgını nedeniyle bir süredir yapılamayan ceza ve infaz kurumlarındaki açık görüşler, yeniden başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesindeki tüm çiftler için Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına yönelik taramaların zorunlu olacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk kez Omicron vakasının tespit edildiğini açıkladı. Bakan Koca, biri İstanbul, 5'i İzmir'deki hastaların hafif belirtiler gösterdiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, taşra teşkilatlarında istihdam edilmek üzere KPSS puanına göre merkezi yerleştirme ile 20 bin sözleşmeli personel alım sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Ortodonti alanında Türkiye'nin ilk kadın uzmanı olan 105 yaşındaki Ayşe Mayda, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın acil kullanım onayı aldığını bildirdi. Aşının seri üretimi başladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1171 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim